a
0
Eheim szűrőanyag iskola
2012. Jún. 14.
Az akváriumok szűrésénél nem csak a szűrő minőségére és megfelelő teljesítményére kell ügyelni, hanem a szűrőanyagok kiválasztására is figyelmet kell fordítani.
Akvarisztika 1

Eheim szűrőtöltetek Eheim szűrőszivacsok Eheim szűrőanyag szettek - filter media
A megfelelő szűrőanyag vásárlásához klikkeljen a fenti ikonok valamelyikére.

Az alábbiakban a különféle szűrőanyagok funkcióiról olvashatnak, a konkrét szűrőtöltetek részletes leírását pedig, azok termékadatlapján olvashatják el.A különféle szűrőanyagoknak más és más a funkciójuk. Egyrészről kiszűrik a lebegő szilárd részecskéket, másrészről biztosítják a szerves anyagok lebomlását vagy a kémiai anyagok megkötését. Ebből erednek a szűrőanyagok alaptípusai: a mechanikai, a biológiai, az adszorptív és a kémiai szűrőanyagok.


Mechanikai szűrőanyagok
A mechanikai szűrőanyagok szerepe, hogy a lebegő, szilárd szennyeződéseket felfogják, kiszűrjék a vízáramból.

 eheim mech
Az Eheim Mech kerámiagyűrűk

Eheim mechanikai szűrőanyagok:
• EHEIM Mech
• EHEIM Fix
• EHEIM Synth


Biológiai szűrőanyagok
A biológiai szűrést, azaz a mérgező hulladékok természetes lebontását az akvárium vízében lévő, arra alkalmas baktériumok végzik. Lebontják a fehérjéket - az ammóniából ammónium, és a nitritből a viszonylagosan ártalmatlan nitráttá -, melyek a halak ürülékéből, elhalt szervezetekből és melléktermékeikből származnak. Az ammónia és a nitrit ártalmas a halak számára, míg a nitrátot az akváriumi növények tápanyagként használják fel.

 eheim substrat pro
A legnépszerűbb biológiai dzűrőanyag, az Eheim SubstratPro

Azért, hogy gyorsan és eredményesen befolyásoljuk ezt a pozitív hatást, szükségünk van egy speciális szűrő anyagra, amelyik elősegíti a baktériumok megtelepedését és elszaporodását. Az erre alkalmas anyag lyukacsos szerkezetű, így igen nagy tapadófelülettel rendelkezik, ahol a baktériumok akadálytalanul kifejlődhetnek. Ugyanakkor a granulátum szerkezetű anyagnak biztosítania kell a megfelelő vízátáramlási sebességet is.

Eheim biológiai szűrőanyagok:

• EHEIM SUBSTRATpro
• EHEIM SUBSTRAT
• EHEIM LAV


Mechanikai-Biológiai szűrőanyagok

eheim biomech
Az Eheim bioMech "párnácskák"

A mechanikai és a biológiai szűrőanyagok tulajdonságait egyesíti a következő két szűrőanyag. Mivel a kétféle szűrés ellentétes jellemzőkkel rendelkező szűrőanyagokat igényel, így a Eheim bioMECH csak korlátozottan képes mechanikai szűrésre, míg az Eheim  MECHpro biológigai szűrő funkciója korlátozott. Ám használatukkal a hagyományos mechanikai-biológiai szűrőanyagok párosításánál hatékonyabb szűrést érhetünk el.


Adszorptív (lekötő) szűrőanyagok
Az adszorpció kifejezés az oldott anyagok lekötését, és szilárd anyaghoz kötött tárolását jelenti. Sok, a halainkra ártalmas anyag kémiai eredetű: például a csapvízben lévő klór, a tisztítószerek lúgos hatóanyagai, vagy a gyógyszerek maradványai.

Eheim aktív

A szén képes arra, hogy ellássa ezt a feladatot, eltávolítva az ártalmas kémiai eredetű anyagokat vízkörforgásból. Viszont egyre vigyázni kell: egy bizonyos használati idői után – ami függ a felhasznált szén típusától –, a lekötött ártalmas anyagok újra felszabadulhatnak és visszatérhetnek a vízbe. Ekkor fordított hatást érünk el.

Ez azt jelenti, hogy a szénszűrő közeget csak korlátozott ideig szabad alkalmazni. Néhány nap után a szokásos mechanikai és biológiai szűrőanyagokra kell át/visszatérni. Eltekintve a felhasznált alapanyagtól, a gyártás folyamata és az annak során kialakuló anyagszerkezet jelentős tényező az adszorpció hatékonysága és gyorsasága szempontjából.

Eheim adszorptív szűrőanyagok:
• EHEIM Karbon
• EHEIM Aktiv


Kémiai vízkezelés

Tőzeges szűrést csak olyan trópusi vízi környezetű akváriumoknál ajánlunk, ahol a halak lágy vizet szeretnek (pl.: kongói lazac, neonhalak, diszkoszhalak).

eheim torf

A tőzeg feljavítja a vizet hasznos anyagokkal, lecsökkenti a karbonát keménységet, és stabilizálja a pH-értéket.

Eheim kémiai szűrőanyagok:
• EHEIM TORFpelletsAz Eheim szűrőanyagok fejlesztése és tesztelése saját laboratóriumban történik, csakúgy, mint a gyártás közbeni minőség-ellenőrzés.

Ami minden Eheim szűrőanyagra igaz:
• mérgező anyagoktól mentes, az akvárium élőlényei számára közömbös
• pH-semleges
• alacsony tisztítási igényel rendelkeznek

A cikkben szereplő szűrőanyagok mindegyike megtalálható webáruházunkban
az Eheim > Szűrőanyagok menüben
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek