a
0
Tepsifejű harcsa
2011. Ápr. 15.
A tepsifejű harcsa zord kinézete miatt számít különleges halnak. Ez a külső azonban egy békés, társas akváriumban is tartható kopoltyúst takar.
Akvarisztika 2A tepsifejű harcsa (Dysichthys coracoideus) feje széles és lapos, teste a mellúszóktól visszafelé elkeskenyedik. Testén - ha közelebbről megnézzük - különböző göröngyök és kinövések találhatók. A mellúszó első sugara erős, vastag tüske-szerű. Szemei nagyon kicsik, fején három pár bajuszszál található. A farokúszó kicsi, legyező formájú. Teste első fele barna színű, míg a hátsó rész inkább sötét barna. A test színezete és formája egy lehullott levélre emlékeztet. Az angol szakirodalomban bendzsóharcsának nevezik, szintén jellegzetes testformája miatt.Dél-Amerikában az Amazonas vizeiben őshonos. A lassú mozgású- és az állóvizeket kedveli, ahol az aljzaton sok a lehullott levél. Az akváriumban is hasonló körülményeket biztosítsunk nekik. Laposabb, nagy alapterületű medencét válasszunk, az aljzatnak pedig sötét színű homokot, vagy finom kavicsot. Nem kell sűrű növényzet, de búvóhelyre szükség van! 100 literes medencében, akár 2-3 tepsifejű harcsát is tarthatunk.

Békés, társas akváriumba való faj, leginkább éjszaka aktív, nappal sokszor az aljzatba ássa magát. Gyakran mozdulatlanul, hosszú ideig egy helyben „fekszik”. A kezdő tartók azt hihetik, hogy a harcsájuk eltávozott az örök jólét tengerébe. Amikor meg akarják fogni, csak akkor derül ki, hogy még él.A nemeket nehéz megkülönböztetni egymástól, a kifejlett nőstények hasi része teltebb. Az ivarérettséget kb. 12 cm-es korban érik el.

A tepsifejű harcsa szaporításához csökkentsük le a vízszintet kb. 30 cm-esre, és a hőmérsékletet 20-22 °C-ra. Ezek harcsák a természetben csoportosan ívnak, akváriumban párban vagy csoportosan is. A nőstény az ikrákat kövekre és a talajra rakja, az ikrák száma elérheti a 4000-t is! A növényeket gyakran kiássák a párzás során. A szülők vigyáznak az ikrákra, amíg azok ki nem kelnek. Ezután a szülőket eltávolíthatjuk, és a kicsiknek adjunk frissen kelt sórákot. Később, ha a kicsik elkezdenek nőni, adjunk nekik apróra vágott tubifexet.

A cikk alapjául saját tapasztalataink és a diszhal.info oldalon található írás szolgált

Ha van tapasztalata és másképp látja, vagy kiegészítené az olvasottakat, ossza meg véleményét a cikk alatti fórumban. 


Akvarisztika 2
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek