h
0
A hosszú előkés "majdnem method" végszerelék
2018. Ápr. 30.

Az idei év változást hozott a finomszerelékes feeder versenyhorgászatban. A legjelentősebb változást az előke minimum 50 cm szabály eltörlése volt. Amikor tudomásomra jutott a változás, egyből egy régebbi cikkem jutott eszembe, ahol hosszú előkével methodoztam. Van e létjogosultsága, előnye vagy hátránya? A cikkből kiderül.

Kocsis László

Nem oly rég, volt szerencsém egy igazi mesterhorgásszal együtt horgászni. A történet egy teljes napos utazással kezdődött, ugyanis a közös horgászatunk helyszíne a romániai Doripesco volt. A tesztcsapatom tagjaként én is részt vettem egy többnapos horgászaton ahol jelen volt a többszörös Holland bajnok Jan Van Schendel. Most szeretném megosztani az olvasókkal azt a mérhetetlen egyszerűséget és teljesen letisztult technikát, amit ott tőle láttam. Ezt a technikát azóta is kisebb nagyobb sikerekkel itthon is próbáltam alkalmazni. Azonos körülmények között sokkal többet lehet vele fogni, mint más hasonló módszerekkel.

 

A felszerelés

Gyakorlatilag bármelyik feederbottal működőképes a technika, úgy vettem észre a lágyabb botok használata előnyösebbek. Először is, mert sohasem kell messzire horgászni, másrészt a nagyobb halak erejét ezek a botok jobban elnyelik. Fontos, hogy a felszerelés könnyű legyen, mert majdnem végig kézben van tartva. Éppen ezért kisméretű, 30-as orsót használt, amire dobóelőke nélkül került fel a főzsinór. A 0,18 mm-es megfelelő választás lehet akadó mentes terepen, akadóson persze, ahol keményebben kell bánni a hallal, ott egy-két mérettel vastagabbat válasszunk.

 

A végszerelék

Itt el kell időznünk egy kicsit. Ahhoz, hogy megértsük miért is ilyen jól működik ez a technika, meg kell értenünk a szerelék lényegét. Ez nem más, mint az, hogy a végszerelékünk gyakorlatilag három dologból áll. A zsinórból, a kosárból, és a horogból. Vagyis semmi felesleges súly nem terheli a szereléket. A hal, ahogy megemeli a csalit vele együtt a zsinórt, mi már látjuk és érezzük is, de a hal még nem. Bármerre is húzza a szereléket, soha nem lesz „ejtős” kapásunk. Sokaknak ismerős lehet a dupla hurkos végszerelék. A nagyobbik hurokba kerül az etetőkosár, a kisebbikbe pedig a horogelőkét hurkoljuk.

 

Etető TIPP:

Jan természetesen a saját etetőanyagját használta. Ezt lemásolni nem kell nekünk, inkább csak pár dologra kell figyelni. Az Ő intenzív, halas keveréke az itthoni vizeken ma már biztos hogy működne, ezért a hagyományos keverékek mellett ezek közül is választhatunk. Az oldódásnak a lehető leggyorsabbnak kell lennie, hogy feleslegesen ne vegyen el tőlünk időt. Ezt elérhetjük úgy, hogy szárazra keverjük az etetőanyagot. Ezzel azonban vigyázni kell, mert a sok felszálló szemcse elhúzhatja a halakat, ez csak nehéz etetőanyaggal kivitelezhető. Vagy gyorsíthatjuk valamilyen szemes és élő anyag hozzáadásával is az oldódást. Mindkettő külön-külön is jó megoldás, de együtt igazán hatékony.

  

Jan módszere

Az alapozó etetést a kész szerelékkel, de előke nélkül készíti. A nagyméretű kosarat megtölti, de nem nyomja bele keményen az etetőanyagot. Eldobja a szereléket, majd magasba emeli a botot. Ezzel utólagosan tudja irányítani a röppályát, valamint a beakasztott zsinórklipsz miatt, így fékezi szereléket. Amint a zsinór megfeszül, a botot ráengedi a vízre és megvárja, hogy a kosár a fenékre érjen. Vár pár pillanatot és egy erőteljesebb rántással indítva kitekeri azt. Ekkor az etetőanyag kihullik a kosárból. Ezt mérnöki pontossággal még vagy 5-10-szer megtette. Ez volt az alapozó etetés, a technika első, korántsem elhanyagolható része.

 

TIPP:

Bár Jan anno egy erőteljesebb rántással ürítette az etetéskor az etetőkosarat, én manapság inkább az apróbb rántásnak vagyok a híve. Oka egyszerű, ha valamiért nem jókor (elégé kioldódott etetőanyagnál) rántjuk a nagyot, akkor azt egyszerűen elhúzzuk az etetésről. Az apróbbaknál kisebbet tudunk hibázni.

 

 

A horgászat

Aztán felhurkolta a 40 cm-es előkét, felcsalizott és megtöltötte a kosarat. Majd ahogy az etetés alatt, ismét felemelt bottal irányította a bedobott szereléket. Megvárta, amíg leül az a fenékre, és ismét várt egy pár pillanatot (csak annyit, amíg kicsit oldódik az etetőanyag) (1. számú ábra). Majd óvatosan húzott egyet a szereléken, de nem többet 40 cm-nél (2. számú ábra)! A felesleges zsinórt feltekerte, és a spiccet egyenesen (tehát nem megfeszítve) hagyta. Ezzel egyértelműen azt érte el, hogy a kosárból kiszóródó etetőanyag tetejére húzta a csalit. Ezzel a mozdulattal el is készítette a hosszú előkés method módszert. A kosár messze került a csalitól, még véletlenül sem zavarja a halat táplálkozás közben.

 

Tökéletes elgondolás, tökéletes kivitelezés!”

  

A kapások

A következőkben olyan dolognak kell történnie, amit itthon Magyarországon nehéz lesz honosítani. Ugyanis a technika sokadik fontos eleme a kézben tartott bot. Csak így lehetünk közvetlen folyamatos kapcsolatban a csalival. Egy bot, egy horog, egy csali, de mindezek, ha helyesen kiviteleztük, akkor sokkal több kapást eredményez, mint a kétbotos többhorgos módszerek.

 

TIPP:

A lazára hagyott zsinór nagy előnye, hogy az a fenékre süllyed, így nem, vagy csak kevés beleúszós álkapásunk lesz.

 

A jegyzetek

Kint rengeteg jegyzetet készítettem, hiszen én is tanulni mentem. A kiértékelés már itthon történt, itt kezdtem átlátni a háttérben lezajló, kintről nem érthető dolgokat. Majd ezt követően határoztam el, hogy magam is megtanulom a módszert. Persze minden új dolog még tartogat buktatókat és vele párhuzamosan hatalmas élményeket.

 

Jó horgászatot!

 

Fontos!

Sokszor láttam, hogy Jan változtatta az előke hosszát. Ennek pontos oka az, hogy a mederviszonyok, valamint a bot akciója, miatt máshogy helyezkedik el a visszahúzás után a csali. Nagyon fontos, hogy pontosan a megfelelő méretű legyen az előke. 40 cm kiindulási alapnak megfelelő.

 

Előnyei:

A lehető legpontosabb etetőanyag és csali kapcsolat.

Minimális végszerelék kiegészítő igény.

Mindenféle aktívan táplálkozó halra alkalmazható.

Egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán gubancolódik.

 

Hátrányai:

Csak közelre kivitelezhető.

Begyakorlása időigényes.

Speciális feeder kosár kell hozzá.

Túlságosan nagy csalikkal nem használható.

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint tisztségviselői poszt a RDHSZ verseny szakosztályában. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 4-szeres magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!