h
0
A MAHOR júniusi lapszámából
2016. Máj. 25.

 

Örömmel adunk hírt egy horgászújság megújulásáról. Nemcsak tartalmát tekintve, hanem formailag is frissebb külsőt öltött a legnépszerűbb hazai nyomtatott horgászmédia. Hamarosan az újságárusoknál a 100 oldalas Magyar Horgász júniusi száma.

 

Egyéb szerző

 

Ízelítő a tartalomból:

 

Előfizetői Akció és Nyereményjáték  2

 

 

INTERJÚ 4

Interjú dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel 

 

 

HARASZKÓ CSABA – Egy is elég 6

 

 

Gyakran alkalmazok valamilyen módon kikönnyített csalizási módszert, de vannak helyzetek, amikor bőven elegendő egy szem jól felkínált pop-up bojli, ami csábítóan hat a pontyokra. Ezért most a kedvenceim közül szeretnék bemutatni néhány lebegő csalis szereléket és csalizási variációt.

 

SZTAHOVITS PÉTER – Harcsa-parti 10

 

 

Történetem elején  leszögezném, nem tartom magam  harcsaspecialistának. Méltánytalanul ritkán horgászom célzottan eme bajszos fenevadakra.

 

FARKAS CSABA – A Mámai–Gyomai-holtág 14

 

 

A Közép-Tisza vidékének megkapó szépségű, halgazdag vize a Mámai–Gyovai-holtág. A Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó Tisza-holtág a környék országszerte egyik leg­híresebb horgászhelyszíne.

 

ERDEI ATTILA – Hihetetlenül finoman 20

 

 

Sokan nem bíznak a végletekig lefinomított szerelékekben. Akkor is az erős, de durvább felszerelést erőltetik, amikor a halak bizonyos okból kifolyólag nem csalhatók lépre. Egy verseny tapasztalatait tárom most az olvasók elé, ami talán majd elgondolkodtat sokakat, ha újból mozdulatlanok a spiccek. 

colmic team – Zivataros pontyhorgászat 24

A legutóbbi horgászat Novák Janival, a Colmic Team feederspecialistájával több szempontból is kalandosra és rendhagyóra sikeredett. A kalandot egy váratlanul elszabaduló alkatrész okozta, a rendhagyó horgászatot pedig az időjárásnak tudhattuk be. Ugyanis zivatarokkal körülvéve kellett megoldani a halfogást, ahol egy igencsak hosszúra nyúlt fárasztás is színesítette a napot. Hogyan sikerült úrrá lenni mindezeken? Lássuk!

SZÁRI ZSOLT – Kapási napló 26

Polyák csaba – Halászati őrök 27

A halőrzés ez évtől új szintre lépett. A közös gondolkodás, a területek határai mentén az egységes fellépés és kölcsönös segítség nyújtás is záloga a hatékony halőrzésnek

HUNYADY ATTILA – A görgetés 28

Ami a folyóvízi fenekezés bosszantó kísérője – lépten-nyomon tovagörög a végszerelék –, az a görgető horgászmódszer lényege. E módszernél ugyanis a horgász a víz áramlását kihasználva sodortatja felcsalizott horgát a fenéken. Közben kontaktust véve várja a kapást, majd ügyes mozdulatokkal kiegészítve is igyekszik „életet lehelni” a kosztos horogba.

TIMÁR MIX TEAM – Mini rakóssal 32

A part alatt, a part alatt három varjú kaszál... – szól az ismert gyermekdal, ami így lenne aktuális: A part alatt, a part alatt Szabolcs pontyot arat. Egy 6 métereres mini rakóssal horgászta meg a part szélét.

 

BOKOR KÁROLY – Felszínes tapasztalatok 36

 

 

A pergetőhorgászat sokrétűsége abban is rejlik, hogy a vízoszlop teljes magasságában kereshetjük a különféle ragadozó halakat. Általában vízközt, sokszor akár a fenék közelében táncoltatjuk a műcsalit, pedig gyakran eredményesek  a felszínen alkalmazható táplálékimitációk is. 

WALTERLAND – WalterLand Masters 40

Minden év áprilisában van egy hét, amikor a világ élvonalába tartozó csapatok Szeged felé veszik az irányt, hogy megmérkőzzenek egymással és a Maty-éri evezőspálya halaival. Ez a verseny a WalterLand Masters.

 

MONOS TIBOR – Kicsik és nagyok 44

 

 

Óvatosan közelítem meg a kis patak kanyarulatát, ahol a fa gyökerei nem engedtek az áradásnak, aminek köszönhetően egy mély vizű, igen jó haltartóhely keletkezett. Nagyon remélem, hogy jó helyet talált magának ebben a gödörben egy termetesebb sebes.

CARP ZOOM TEAM – Adalékok feederezéshez 48

Számos sportág esetében megfigyelhető, hogy a minél jobb eredmények elérése érdekében megvalósított sikeres fejlesztések előbb-utóbb átszivárognak a minden­napi életbe. Leglátványosabb példa erre talán az autóversenyzés, hiszen számos biztonságtechnikai és erőátviteli megoldás néhány éven belül a közutakon is megjelenik.  Hasonló jelenség a horgászatban is megfigyelhető.

F&H – Tévéműsor 50

 

Polyák Csaba – Frontos pontyos 52

 

 

A pontyos versenyek remek alkalmat biztosítanak arra, hogy minden körülményre felkészüljünk. Lehet jó vagy rossz idő, mindig a halak kedvében kell járni. Ha csak egy hétköznapi pecáról van szó, sokan hajlamosak lennénk a könnyebb utat választani, és inkább el sem indulnánk, ha nem ideálisak a körülmények. 

MAVER TEAM – Matchbotos pontyok 56

Megemelkedik az úszó antennája, majd szép lassan elmerül. Bevágás, azonnal karikában marad a matchbot, mintha elakadt volna a szerelék. Szép lassan elindul a hal, kezd duruzsolni az orsó fékje. Ponty van a horgon.

 

GÉGÉNY VIKTOR – Ultralight evolúció 58

 

 

Horgászvezetőként gyakran tapasztalom, hogy az ultralight pergetéstől még mindig sokan idegenkednek, tíz pecásból nyolc nem meri vagy nem tudja helyesen alkalmazni ezt a módszert. Pedig a képlet egyszerű: finom kéz és odafigyelés kérdése az egész, és nem árt követni az ultralight evolúciót…

ENERGOTEAM – Váltsunk sebességet 62

Bizonyára sokan eljátszottunk már azzal a gondolattal, hogy milyen nagy hasznát tudnánk venni egy olyan orsónak, amelynek sebességét, zsinórbehúzási képességét szabadon állíthatnánk, változtathatnánk a horgászat teljes ideje alatt.

 

VARGA VILMOS – Szájaskodó nagyszájú 64

 

 

A nagyszájú sügér (Micropterus salmoides) – vagy ahogy itthon a köznyelvben elterjedt, fekete sügér – szinte az egyetlen tájidegen halunk, amely jól beilleszkedett a magyarországi vizekbe, anélkül, hogy nem okozott semmiféle galibát az őshonos halainak közt. Teljesen jól megfér a süllővel, a csukával és a balinnal is. 

 

FARKAS CSABA – Gébkörkép 68

 

 

Vizeink halállománya változik, nemcsak emberi hatásra, hanem saját magától is. Tulajdonképpen nem tudni, hogy különböző gébfélék miért vándoroltak be hozzánk az Al-Dunán keresztül a Fekete-tenger mellékéről, egy azonban bizonyos: céljuk nem a horgászbosszantás volt, hanem ők is meg akarnak élni – néha ez jó az embernek, néha nem.

POLYÁK CSABA – Horgászportrék 72

Katus Gyula neve mind­örökre egybeforrott a horgász versenysporttal. A négyszeres magyar bajnok 2003-ban Madunicében megrendezett Nemzetek Világbajnokságán csapat­aranyat szerzett a hazai válogatott oszlopos tagjaként.

M4 – PECATÚRA 75

TOP-FISH – NEVIS TEAM – Ponythorgászat 76

Horgászataink egyik legmeghatározóbb és eredményességünket is nagyban befolyásoló mozzanata a pontos, koncentrált etetés. Ha kisebb mennyiségű etetőanyag is elegendő, a PVA termékek óriási segítséget nyújtanak számunkra.

JÉGER SZABOLCS – IBCC 80

Ha egy horgász csodát akar látni, mi több részese szeretne lenni, akkor nem maradhat le a Balaton és az IBCC nyújtotta élményekről. Ezért is előzte meg nagy várakozás a II. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát. A tavalyi, első verseny sikerének híre gyorsan terjedt a világ bojlis horgászai között. Ez egy világszínvonalú verseny, mely mellé büszkén állt a MOHOSZ is, így már a hivatalos versenynaptárában is szerepel.

KOCSIS LÁSZLÓ – Após sztorizgat 86

REKORDFOGÁSOK 2016 87

POLYÁK CSABA – Velencei-tavi évadnyitó 88

SZARVAS ZOLTÁN – Gyerekeket a vízpartra! 90

Májusban dedikáltan kapnak egy hétvégét az édesanyák mellett a gyermekek is – már ami a „hivatalos” napot illeti. A hónap utolsó vasárnapja tradicionálisan gyermeknap, s ennek kapcsán a horgászat vonatkozásában nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

KIRAKATNÉZŐ 94

APRÓHIRDETÉS 96

A MAGYAR HORGÁSZ KONYHÁJA 97

REJTVÉNY 98

 

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!