h
0
A Sikeres Sporthorgász augusztusi tartalmából
2016. Júl. 22.

 

 

Feederakadémia

Method Feeder Országos Bajnokság 1. rész

Az eredmények és a versenyfilozófia

2016 mérföldkő a hazai feederhorgászatban. Ebben az évben – Európában elsőként Magyarországon – került megrendezésre az I. Method Feeder Országos Bajnokság. Az itt szerzett tapasztalatainkat és élményeinket kívánom megosztani az olvasókkal a most induló rövid sorozatomban. (Döme Gábor)

 

Egyéb szerző

 

Tiszai horgászatok

Nyári pikkelyesek

Valahogy el kell jussak ahhoz a bedőlt fához, mely innen több kilométerre mered a vízbe, és évek óta próbálja megfékezni a folyó állandó rohamait. Halkan duruzsol mögöttem a motor, amint hajóm orra éket ver a feszített víztükörbe. Rakoncátlan kis hullámokat gerjesztünk a Tisza hátára, melyen álmos rucák méltatlankodva himbálóznak keresztül. „Hej, hogy nem tudtál még aludni egy picit!” – gondolhatják magukban. A kanyarban álmos gém köszönt, csak a fejét fordítja oldalra, és jól megnéz magának. Nem startol, nem rugaszkodik neki. Lusta most ahhoz, hogy szárnyait belefeszítse a reggeli levegőbe. Elém tárul a Jana-fok! A kanyar jobb partján dárdaként mered a levegőbe öreg, rég bedőlt fám egyik vastagabb ága, mely stabil jelként szolgál évek óta. (Oláh Csaba)

 

 

Mesterfogások

Kis csali, nagy hal!

Az nem vitás, hogy nagyméretű csalival előbb meg lehet fogni a nagytestű halakat, mint a picivel. Nyilván most a feederbotos keretek között mozgó csaliméretekre gondolok. A nagy csali, nagy hal elv sokszor bizonyította már létjogosultságát, ám vannak olyan helyzetek, olyan vizek, ahol a már többször megfogott és visszaengedett öreg, kitanult halak a kisebb csalikat előbb felszippantják, mint gigantikus társaikat. Ez lehetne csupán fikció is, azonban volt szerencsém megtapasztalni, milyen, amikor a kapástalan, szenvedős horgásznapból egy jól megválasztott csali-horog kombináció hatására életem egyik legemlékezetesebb élménye lett. (Sipos Gábor)

 

 

Hazai vizeken

Egy meseszép bányató ismeretlen lakói

Az idei év nyári horgászatát az igen magas hőmérséklet miatt olyan vízre terveztük, ami nem mondható átlagosnak. Ez a bányató Kelet-Magyarországon található, Miskolctól 13 kilométerre, Hejőkeresztúr mellett. A Carp&Carp elnevezésű kavicsbányató különlegessége, hogy az elmúlt tíz évben nem horgászott rajta senki, pedig a kavicsbányászatot már 55 éve megkezdték. Mostani méretét 2005-re érte el: 38 hektáros és néhol 15 méter mély. Ivóvíz tisztasága miatt nem ritka a víz alatti 5-7 méteres látótávolság sem. (Költő Géza)

 

 

Portyázó horgászok

Pontyozás az RSD-n

A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágat 57,3 kilométeres hosszával csodálatos vadvízi világ jellemzi, sok helyen nádassal, szigetekkel, védett madarak sokaságával. Azonban ha partról szeretnénk horgászni, sok helyen csak vízparti házakba botlunk, saját stégekkel. Én júniusban éppen egy ilyen stéges helyen kezdtem el Duna-ági kalandozásaimat. (Jankovich Krisztián)

 

 

Szenvedélyünk a természet

Kánikulában a Dunán

Az augusztusi meleg nem csak a horgászokat, a halakat is megviseli. Nappal pihennek a mélyebb, árnyékosabb részeken, majd ahogy a perzselő napsugarak már nem érik a felszínt, megindulnak a horgászokkal együtt, mint a vámpírok. A kánikulára való tekintettel minden alkalommal csak akkor szálltam vízre, ha árnyékba borult, a repertoár nagyon színes volt, szinte mindent fogtam, ami pergetve jellemző a Dunán. Volt, hogy a felszínen úszó döglött kagylók között lakmározó harcsát is sikerült nyakon csípnem. (Vass Csaba)

 

 

Gyakorlat teszi

Az a „20 centi”

Valami oknál fogva számomra az augusztus leginkább a domolykókról szól. Csaknem két évtizede, hogy szenvedélyesen pergetek, ebben a hónapban a zsákmányaim zömét ők teszik ki. Nem mintha június-júliusban, amikor a cseresznye és a meggy érik, nem fognék belőlük épp eleget, de a nyár utolsó hónapja általában sokkal többet ad belőlük. Az lehet az első és legfőbb oka, hogy a domolykó napelemes. Verőfényes meleg időben sokkal jobb az étvágya, mint amikor felhős az ég. (Jakó László)

 

 

Gyakorlat teszi

Édesszájú amurok

A fülledt kánikulában a pontyok étvágya drasztikusan csökken, ilyenkor szívesebben választom a bányatavakat, mivel a mélység sokkal inkább kedvez a pontyhorgászatnak. Viszont az átlagos mélységű tavakon ebben az időszakban nyílik lehetőség egy izgalmas horgászatra, ez pedig nem más, mint az éjszakai amurhorgászat! E torpedók fárasztása rengeteg élményt nyújt, küzdeni tudásuk szinte páratlan, így ha adódik rá lehetőségünk, hogy célirányosan horgásszunk rájuk, véletlenül se hagyjuk ki! (Haskó Tamás)

 

 

 

 

 

 

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!