h
0
A Sikeres Sporthorgász decemberi tartalmából
2016. Nov. 22.

 

Tiszai horgászatok

Újra sír az orsóm

Kellemetlen, nyirkos, nyákos, hideg levegőt csap az arcomba a hajnali lágy fuvallat, mely feltartózhatatlanul bújik át a lekopaszodott fák csupasz ágai között. Szürke egyhangúságba burkolózott a folyó ártere, nincs semmi szín, ami kicsit üdítene a látványon. Talán csak a kezemben szorongatott fém kanál ívesre mázolt bordó dekorációja melegíti meg színeket áhító retinámat. Úgy gubbasztok a ladik farában, mint egy behúzott nyakú, ázott bakcsó a nyári zivatarban. Míg utamat járom, azon töprengek, hogy mi az, ami hajt, mi az, ami felkorbácsolja bennem a vágyat, hogy induljak. Mi dobogtatja meg a szívemet ebben a barátságtalan környezetben? A felszínen védekező kapitális csukák emlékképei, a füstölő orsóm hangja, a perecbe váltó botom látványa, a parádés küzdelmek emlékei villódznak elmémben. A megélt és remélt mesés élményeim, melyek ledobják rólam a pihe-puha, meleg paplant, és arra késztetnek, hogy újra meg újra felkeressem régmúlt sikereim színterét, és esélyt adjak egy-egy újabb kalandnak. (Oláh Csaba)

 

 

 

Egyéb szerző

 

A versenyhorgászat varázsa

Csalogató márnák

A dunai nagy márnák mindig is nagy csáberővel bírtak a horgászokra, de különösen felértékelődött a szerepük, és tovább nőtt a vonzerejük a feederbotos horgászat általános elterjedésével. Ennek pedig az az egyszerű magyarázata, hogy nagyságrendekkel szórakoztatóbb és élvezetesebb, mi több, még izgalmasabb is feederbottal márnázni, mint hagyományos teleszkópos botokkal. Na, meg persze eredményesebb is. Ez így együtt pedig bőven megmagyarázza, hogy miért vágnak neki még Tisza menti horgászok is a dunai márnás kalandnak, ahogy tették ezt egy, pontosabban két novemberi fagyos reggelen is Szabó Tamás és Lantos János a Nevis-LantosMix Feeder Team versenyzői közül. (Szarka László)

Hazai barangolások

Célzottan amurra Szigetbecse környékén

Egyik kedvenc horgászvizem a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág, mely már két éve elvarázsol, harcos halaival nagy hatást gyakorolt rám. Bár nem egyszerű víz, mindig megajándékozott egy-egy szép hallal.

Ami igazán meglepett, az az amurhorgászat eredményessége. Ha valaki veszi a fáradságot, és célzottan felkészül az amur horgászatára, és van is rá ideje, akkor felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. Gazsi Máté, a Bravo Baits egyik megalapítója az RSD-n, Szigetbecse környékén célirányosan csak amurra horgászik, bár olykor-olykor megtréfálja egy-egy kapitális méretű ponty, harcsa, sőt, még a süllő is. Mindig érdeklődve hallgattam az élményeit, többször cseréltünk tapasztalatokat az amurhorgászat terén.

Nézzünk közülük néhányat, melyek nemcsak az RSD-n, hanem az ország bármelyik táján segítségünkre lehetnek az amurhorgászatban. (Ladányi Tamás)

 

Szenvedélyünk a természet

Süllőzni jöttünk

Megígértem Zsoltnak, hogy elviszem magammal horgászni, pontosabban süllőzni. Nos, Zsolt, aki nem annyira jártas a horgászatban, onnan fogja biztosan tudni, hogy mi süllőzünk, hogy süllőt is fogunk. Ezt is megígértem: fogunk süllőt! Persze, mondani könnyű, de közeledett a nap, amikor virítani kellett. Súlya volt a dolognak, Zsoltnak mindig mutogattam, mikor mit fogtam, ciki, ha épp akkor nem akad semmi. Sokat agyaltam, hogy lenne a legbiztosabb a fogás, de picit az a nem elhanyagolható tény is nyomasztott, hogy Zsolt annyit értett a horgászathoz, mint én az atomfizikához – ez egy csöppnyit nehezített a dolgomon, de bevállaltam. Süllőt fogunk! (Vass Csaba)

Pergess, magyar!

Most jön a java!

Bizony mondom, rég láttam ilyen szép halakat, mint amit ez évben, késő ősszel a Tisza adott. Ráadásul pergetve! Sőt, még harcsákat is! Én meg a kisebb patakokat járom állandóan a bugyli csukák után ahelyett, hogy magam is csónakba ülnék végre, és rászánnék pár napot a kapitális halakra. Csalim elvileg van hozzá bőven, habár a Csomorkányi Sánta Ördög se gondolná, hogy a kicsiny SpinMad és Sebile csalik kellenek a termetesebb ragadozóknak is. (Jakó László)

A horgászat nagykövetei

Biros Péter vízilabdázó

A Mohosz kezdeményezésére új fogalommal ismerkedünk 2013 óta. Néhány népszerű, hiteles sporttársunkat, akik már eddig is sokat tettek e csodálatos sport, illetve életforma népszerűsítéséért, a Horgászat Nagykövete címmel ruházta fel a szövetség. Ez a cikksorozat őket hivatott bemutatni. Ma Biros Péter háromszoros olimpiai, Európa- és világbajnokon van a sor. (Straub Dezső)

Hazai barangolások

Stick mixes kereső pontyhorgászat a Lőrintei-tavon

Az év talán utolsó horgásztúráját Ernő barátommal egy olyan vízre terveztük, ahol még egyikünk sem horgászott, nem rendelkeztünk tapasztalatokkal. A választásunk az Ajka mellett található Lőrintei-tóra esett. Izgatottan vártuk a nagy találkozást, hiszen ekkor még nem sejtettük, hogy mi vár ránk! Az időjárás és a naptár már késő őszt mutatott, a víz hőfoka 10 Celsius-fok körül lehetett, így a helyválasztásunk a tározó gát felőli végéhez közelebb, a mély vízre esett, ami átlagosan 4,5 méteres mélységet jelentett. (Haskó Tamás)

Hazai vizeken

A Kiskunsági-öntöző-főcsatorna amurjai

A Kiskunsági-főcsatorna nagyon közel áll a szívemhez. Gyerekkoromban, az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején sokszor horgásztam rajta, még élénken élnek bennem az emlékek. Rengeteg ember gyúlt össze hétvégenként a partján. Családi program volt kimenni, sütögetni, bográcsozni, igazi parti hangulat volt. Bömbölt a Sokol rádió, de abban az időben senkit nem zavart, lehetett halat fogni hangzavarban is, hiszen egy rendkívül jól telepített, főleg amurjairól és pontyairól híres víz volt. Aztán sajnos elkezdődött a víz leamortizálása. Bűnbandák szerveződtek, akik az éj leple alatt észrevétlenül ellopták a horgászfelszereléseket. Sokat lehetett hallani arról, hogy a halőrzés az 1990-es évek végére átszellemült, és az aktuális ellenőrök egy része szervezetten a „saját” horgászaival elkezdte kifosztani a vizeket, és üzletszerűen értékesíteni a halakat. Az éjszakai gereblyézések, hálózások és áramozások megtették a hatásukat. (Jankovich Krisztián)

 

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!