h
0
A Sikeres Sporthorgász januári tartalmából
2016. Dec. 17.

 

Hazai vizeken

Sajtfaló márnák a fővárosi Dunából

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az elmúlt pár évben több száz márnát tarthattam a kezemben az etetőkosaras csontis horgászatnak köszönhetően. Szerintem ez a legeredményesebb módszer, ha a kifogott márnák számát tartjuk szem előtt. Azonban négy-öt évnyi etetőkosaras peca után be kellett lássam, nem ez a legjobb módszer ahhoz, hogy nagyméretű márnákat fogjak. Márpedig én szerettem volna, és még a jövőben is szeretnék öreg, tapasztalt, súlyos márnákat egy fotó erejéig a partra terelni. (Jankovich Krisztián)

 

Egyéb szerző

 

Feederakadémia

A methodos pontyhorgászat fortélyai

Szeretem a kihívásokat, élvezem a versenyhelyzeteket, nem ijedek meg semmitől, hiszen számos nehéz szituációból sikerült már jól kijönnöm a világ különböző pontjain, de most valahogy megrezgett a léc... Az általam művelt, idehaza kiválóan működő pontyos method technikával Angliában vajon eljutok egyáltalán kapásig? (Döme Gábor)

 

 

A versenyhorgászat varázsa

Irány a Duna!

Amikor váratlanul megárad és bezavarosodik a Tisza, az esetek többségében hiú ábránd a jó és eredményes horgászat, még akkor is, ha valaki olyan szerencsés helyen lakik, hogy onnan nagyjából 50 kilométeres autózással eléri a folyó Szolnoktól Kisköréig terjedő bármelyik pontját. Lehet persze erőltetni a dolgot, aztán magyarázni a jó eséllyel bekövetkező betlizést, vagy le is lehetne mondani az egészet kamerástól, riporterestől, de ez meg Lukácsi Bélának nem akar beleférni. Vagyis valahol mindenképpen horgászni kell, mégpedig, ha lehet, az eredeti elképzelés szerint kősüllőre. Így került képbe a Duna, amelynek nemcsak a főmedrében találhatók kitűnő köves tanyák, hanem holt- és mellékágaiban is, legyenek azok akár kikötők vagy éppen kavicsbányák. Egy gyors körtelefon után Béla választása az utóbbiak egyikére esett, Dunaújváros, vagy még inkább Szalkszentmárton szomszédságában. És mert ismeretlen pályán mindenkinek jól jön a helyi segítség, Simon Csaba barátunk is csatlakozott hozzánk, akinek sokat sejtető mottója, hogy a jó halnak foga van. (Szarka László)

 

 

Horgásztúrák a nagy halak birodalmában

Petike és a harcsák

Ha a harcsa horgászatát vesszük figyelembe, nekem önkéntelenül is az Ebro ugrik be. Az egyik kedvenc horgászattal kapcsolatos mondásom – „Ahol nincs, ott ne keresd!” – is szoros kapcsolatot ápol a harcsákkal. Nagyon sokan kérdik tőlem, melyik az a csali, amivel biztosan lehet harcsát fogni. Én erre mindig azt válaszolom, hogy a helyszínt kell megválasztani jól, ahol reális esély van a harcsafogásra. Nagyon sok ismerősömnek, barátomnak ajánlottam a Spanyolországban található Ebrót, de csak néhányan jutottak ki erre a csodálatos folyóra harcsázni. Legnagyobb meglepetésemre horgásztáborunk állandó résztvevője, Petike és anyukája, Judit az Ebrót és a harcsázást választották nyaralásuk helyszínéül. (Ladányi Tamás)

 

 

Gyakorlat teszi

Csodacsali!

A címet olvasva sokan felkaphatják a fejüket: no, lehet, megírják most a tutit! Megveszem, felrakom azt a csalit én is, és máris fogom sorra a halakat, sőt, kapitális példányokat. Sajnos a dolog sokkal árnyaltabb, hiába van kezünkben a tuti csali, ha nem olyan helyen és nem akkor dobálunk, amikor éppen a ragadozók is aktívak. (Lukácsi Béla)

 

 

Gyakorlat teszi

Nehéz kenyér

Csontomig hatol a jeges szél. Nyakamat, amennyire csak bírom, közelebb húzom a vállamhoz, miközben az orsó karját tekerem gépiesen, egyre kevesebb meggyőződéssel, hogy ma halat fogok. A csónak is úgy ring alattam, mintha imbolyogva tiltakozna az ellen, hogy tovább erőltessem a horgászatot. Ujjaim egyre merevebb állapotban, egyre görcsösebben tartják meg a zsinórt az újabb és újabb, hiábavaló dobásoknál. Néha nem is értem, miért hajszolom magam egyre több, szenvedéssel záruló pecába. (Jakó László)

 

 

Mesterfogások

Egy életre szóló lecke!

A 2016-ban első ízben megrendezett I. Method Feeder Országos Bajnokság emlékezetes marad számomra, míg élek! Egyrészt csapattársaim sikerei miatt – hiszen Sisa József második, míg Döme Gábor negyedik lett –, másrészt azért, mert hatalmas leckét kaptam! Mindkét fordulóban horgon volt az a mennyiségű hal, amivel előkelő pozícióban zárhattam volna ezt a megmérettetést, de nagyot hibáztam! (Sipos Gábor)

 

Gyakorlat teszi

Télvíz idején

Amikor a hajnali mínuszok megérkeznek, a halak kapókedve picit csökken, de ha ügyes és kitartó a horgász, ebben az időszakban is ki lehet fogni egy-két szebb pontyot. Kétség kívül ilyenkor rendelkeznek a legnagyobb súllyal a halak, mivel ősztől folyamatosan táplálkoznak, készülve a tél beálltára. Sokan azt mondják, télen nem lehet halat fogni. Ha visszaemlékezem, körülbelül tíz évvel ezelőtt lehetett, lékből is sikerült 15 kilónál nagyobb pontyot fognom. Tehát véleményem szerint nem igaz, hogy a pontyok a jég alatt nem táplálkoznak. (Csörgő Tamás)

 

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!