h
0
A Sikeres Sporthorgász júliusi tartalmából
2014. Júl. 07.

Hazai vizeken - A Tisza-tó lehetôségei, Feederakadémia - Amikor árad a Duna, Hazai vizeken - A méret a lényeg, Gyakorlat teszi - Harcsára wobblerrel, Versenyen innen és túl - Örömpeca édessel és halassal, Bojlis horgászatok  - Egyéjszakás kaland a Kis-Dunán, Gyakorlat teszi - Eredményes versenypraktikák, Tiszai horgászatok - Az esti tározón

Egyéb szerző

 

Hazai vizeken
A Tisza-tó lehetôségei

Minden horgásznak van kedvenc vize. Több okból lehet kötôdni egy vízhez: a közelsége, szépsége vagy halbôsége miatt. Az az ideális, ha mindez egyben megtalálható. Nekem a Tisza-tó ebbe a kategóriába tartozik, hihetetlen természeti tartalékokkal. Két éve írtam egy hasonló cikket itt, a Sporthorgász hasábjain. Most visszaolvasva szembesültem azzal, hogy bizony sok dolog megvalósult belôle. Azóta azonban sok víz lefolyt a Tiszán, és lenne még bôven tennivaló. (Lukácsi Béla)

 

Feederakadémia
Amikor árad a Duna
A folyóvízi horgászatot legfôképpen a vízállás befolyásolja. Gyakran tíz centiméter vízszintingadozás is eredményezhet ugyanazon a helyen betlit vagy váratlan haldömpinget. A változékony tavaszi és kora nyári idôszakban nem könnyû eldönteni, hol horgásszunk, és milyen stratégiát alkalmazzunk. Ebben próbálok most némi segítséget nyújtani. (Döme Gábor)

 

Hazai vizeken
A méret a lényeg
Pölöskei túrámat követôen a magyar tengerhez vettem az irányt. Az elôzô években a Balatonon eltöltött horgászataimra hivatkozva egyértelmûen kijelenthetem, hogy az áprilisi utolsó hetek itt a legsikeresebbek. Ezen apropóból nem volt kérdés a helyszín. Mindig is nagyon szerettem a Balatonon horgászni, de az utóbbi két évben más vizekre mentem nagy pontyokra vadászni. (Csörgô Tamás)

 

Gyakorlat teszi
Harcsára wobblerrel
Hazai vizeink legnagyobbra növô ragadózó hala a harcsa. Egy-egy nagyobb példány megfogása nem kis kihívást jelent mind a horgász, mind a felszerelésünk számára. A nagytestû hal méretéhez megfelelôen összeállított horgászfelszerelés kiemelt jelentôséget kap. A wobbler, a horgok, a forgók, a kapcsok, a kötések, a zsinórok és nem utolsósorban a bot és az orsó mind a megfelelô erôsségûnek kell hogy legyen, egyik sem lehet a gyenge láncszem, mert az a hal elvesztéséhez vezethet. (Horváth Gy. Gábor)

 

Versenyen innen és túl
Örömpeca édessel és halassal
A II. Walter Team-Wundergaff Úszós Kupa alaposan felcsigázta a résztvevôk nagy pontyok fogása iránti érdeklôdését, ezért az sem csoda, hogy Csomor Péter és Csillag László alig két nappal késôbb újra a Rab Sporthorgásztavon horgásztak. Most azonban elfelejthették a versenyeken többnyire eredményes sok kicsi sokra megy elvet, és leginkább azt tartották szem elôtt, hogy minél nagyobb a ponty, annál jobb és izgalmasabb. Persze tettek is érte bôven, hogy a tó rakós botot próbára tévô halai felkeressék az etetéseiket, és a csalijaikat se kerüljék el. (Szarka László)

 

Bojlis horgászatok
Egyéjszakás kaland a Kis-Dunán
Március végén, az enyhe idônek köszönhetôen a kis-dunai víz hômérséklete elérte a 10-12 Celsius-fokot – ami már jó lehet a pontyfogás szempontjából. Ilyenkor megindulnak a halak a szokásos táplálékszerzô körútjukra, és nem egy helyen bandáznak, mint a téli vermelés idôszakában. A víz felmelegedésével a táplálékállatok is megjelennek a sekélyebb vizeken, medertörések tövében. Így elhatároztam, hogy ellátogatok a Kis-Dunára. Bár az éjszakák hûvösek voltak, de meleg ruhával és hálózsákkal ez nem okozhatott gondot. (Dobrai Zsolt)

 


Gyakorlat teszi
Eredményes versenypraktikák
Az elsô bojlis versenyek óta eltelt 14-15 év alatt egyre nôtt a népszerûségük. Hatalmas fejlôdésen ment keresztül ez a sport, jobbnál jobb csapatok alakultak az elmúlt években. A csapatok komoly tudást halmoztak fel, s rendelkeznek mindazokkal a technikákkal és taktikákkal, melyekkel a dobogós helyezések elérése reális cél. Olyan sûrû az élmezôny, oly kis különbségek akadnak a horgászok tudása között, hogy néha minimális eltérések adódnak egy verseny végeredménye során. Éppen ezért minden apróságnak, ami a jobb eredmény elérését segíti, hatalmas a jelentôsége. (Ladányi Tamás)

 

Tiszai horgászatok
Az esti tározón
Lágyan siklunk be az öblítôcsatorna torkolatába, magunk mögött hagyva a folyót. Az ártéri növényzet mélyen belehajol a vízbe, mintha csak az itt közlekedôket köszöntené, szinte húz magával a varázslatos táj. Itt még áramlik a víz, és a gyorsabb szakaszokon éles rablásoktól hangos, látványos a felszín. Balinok szedik a vámot a megrészegült küszcsapatokból. Csábítgatnak egy kis pergetésre, de most erre nincs idônk. Hamarosan elbukik a napkorong, de addigra a „rét” közepére kell érnünk, és a magunkkal hozott fürge bodorkákat csatasorba szeretnénk állítani. Belesiklunk a tározó-térbe, ahol végtelenné válik a felszín. Hatalmas feszített víztükör, csak néhol ágaskodnak korhadt rönkök a víz fölé, némi támpontul szolgálva, hogy tudjuk a helyes irányt. Nem vagyok híve a letett botos süllôzésnek, csak a párom kedvéért szoktunk kijönni nosztalgiázni picit, de a környezet, a naplemente semmihez nem fogható hangulata mindig magával ragad. (Oláh Csaba)

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Egyéb szerző
horgászat
Kocsis László
horgászat
Hodula Tamás
horgászat
Carp Zoom tesztcsapat
horgászat
Végh Tamás
horgászat
Bakos Bálint
horgászat
Lehoczki Péter
horgászat
Ruff Tamás
horgászat
Felhőkép
Hőtérkép
Széltérkép