h
0
A Sikeres Sporthorgász novemberi tartalmából
2014. Nov. 03.

A versenyenhorgászat varázsa - Lukácsi&Kovács a Tisza-tavon, Hazai vizeken - Bajban a Részeg Tengerész nyer!, Tiszai horgászatok - Ôszi harcsakavalkád III. rész, Mesterfogások - A kényelem szolgálatában, Gyakorlat teszi - Csata a tározón, Horgászélet, halvilág - Kormoránkár, Hazai vizeken - Kora ôszi meglepetés rekordhallal, Horgásztúrák idegen tájakon - Horgászkalandok Mauritius szigetén

 

Egyéb szerző

 

A versenyenhorgászat varázsa

Lukácsi&Kovács a Tisza-tavon

Bár a Salmo Hungary Team pergetôpárosa, Lukácsi Béla és Kovács Adrián néhány éve, két egymást követô évben is nyertek pergetôbajnokságot, és voltak sikeres tagjai a magyar pergetô válogatottnak, ma már nem a versenyzés és a minél jobb eredmények begyûjtése motiválja ôket, amikor együtt horgásznak. Most mégis olyan apropóból horgásztunk együtt, és beszélgettünk közben mindenrôl, ami pergetés, amikor elfogadtak egy meghívást, és október közepén részt vesznek a Duna-deltában egy nagyszabású pergetôversenyen. Persze nem véletlen, hogy rábólintottak az indulásra, de ennek nem a csábító helyszín az elsôdleges oka, hanem sokkal inkább az, hogy a meghívás közvetlenül Piotr Piskorskitól, a Salmo cég tulajdonosától érkezett. Érdemes megjegyezni, hogy a civilben halbiológus Piskorski gyakorló és kiváló pergetô hírében álló horgász, és mindmáig ô a vezetô fejlesztôje a ma már méltán világhírû Salmo wobblereknek. (Szarka László)

 

 

Hazai vizeken

Bajban a Részeg Tengerész nyer!

Mályi gyerek létemre furamód még igen keveset írtam a Mályi-tóról. Meglepô módon, valóban keveset járok oda horgászni. Hogy mi az oka? Fene tudja. Talán azért, mert annyi más helyre kell mindig mennem, s a szomszéd kertje, mint tudjuk, általában zöldebb. Pedig nem csak a dicsô múltban adott igen szép halakat! Egykor, 1986-ban itt fogták azt a tükörpontyot, ami a maga 24,5 kilójával sokáig uralta a hazai toplistát. Mellette amurok tucatjai kerültek ki innen, húszon felül. S ha ragadozóra vágytam, sokszor elég volt ötven métert megtennem, hogy meglegyen a három csukám, aztán szaladtam haza, hogy elérjem a hétórás buszt, ami iskolába vitt. (Jakó László)

 

 

Tiszai horgászatok

Ôszi harcsakavalkád III. rész

Amikor telis-tele vagyunk élményekkel, csak úgy repül az idô. Szinte még el sem kezdôdött az október, és mára a naptárban már leperegnek az utolsó napok is. Nem volt fukar velem kedves folyóm, temérdek élménnyel és tapasztalattal gazdagított. A rengeteg sikeresen megfogott harcsa mellett még több rontott kapás tette izgalmassá a horgásznapjaimat. Ezeknek számos oka lehet. Folyamatos agyalásra késztettek, hogy mi lehet a baj, hogy a támadó hal megérinti a csalit, de az akasztások nem ültek a halak szájában. A legtöbb esetben nem maszatolós, érdeklôdôs eseményekrôl beszélek, hanem agresszív, kemény odaverésekrôl, melyek nem azt feltételezik, hogy a támadásba lendült ragadozó csak kíváncsiskodni akart. (Oláh Csaba)

 

Mesterfogások

A kényelem szolgálatában

Sokakban merül fel a kérdés orsó vásárlása esetén, hogy nyeletôfékes vagy anélküli darabot válasszon. Lassan minden árkategóriában kapni már mindkét fajtát, így csak a horgász igényei szabnak határt az orsó felszereltségének. A Nevis két termékét, a Cayman Feedert és a Snipe-ot egy elôzô részben Sipos Gábor már bemutatta nekünk, így most a kényelmesebb és biztonságosabb horgászatnak jobban megfelelô, nyeletôfékes orsókat hozta el nekünk. (Döme Gábor)

 

 

Gyakorlat teszi

Csata a tározón

Sok vizünk tartogat meglepetést a horgászoknak, például a Pátkai-tározó is. Idén még nyár elején kaptam híreket a helyrôl: rengeteg süllôt fognak, ráadásul esély van néhány nagyobb példányra is. Nekem sem kellett több, elindult a szervezés, ami így, utólag belegondolva sem volt egyszerû. (Lukácsi Béla)
Horgászélet, halvilág

Kormoránkár

Eddig úgy tudtuk, a magyar közvizek legnagyobb ellenségei a haltolvajok. Ami ma már csak részben igaz, mert a rapsicok egy bizonyos mérettartomány felett halásznak, míg a kormorán nem! A kis kormorán (alfaja a nagy kormoránnak, ráadásul szigorúan védett) – mióta színre lépett – ráállt az ivadékra, tízcentis korától tudja az ivadékot fajtától függôen lenyelni. A ragadozó halak közül a süllôt, a csukát és a harcsát, míg a haszonhalak közül az amur a zsákmánya. Mindez csak a kezdet, mert a kis kormorán, miután szelektálja a termés elsô évét, átadja a terepet a nagy kormoránnak, aki 60-80 dekás súlyú zsákmányig válogatás nélkül garázdálkodik. (Zákonyi Botond)

 

 

Hazai vizeken

Kora ôszi meglepetés rekordhallal

Itt van az ôsz, itt van újra, hamarabb jött, mint kellett volna… Kalandra fel, irány Zala megye! Választásunk Zalaszentmihály vadregényes vizére esett. Haskó Tamás barátommal érkeztem, akivel közösen átélhettünk egy 72 órás horgászatot, hideg és meleg frontokkal tarkítva, folyamatos esô kíséretében. (Nagy Csaba)

 

 

Horgásztúrák idegen tájakon

Horgászkalandok Mauritius szigetén

Minden pecásnak van legalább egy álma, ami végigkíséri a horgászpályafutását. Nekem ez a magam által kreált horgász-big five, azaz a „nagy ötös" volt, mely a következôképpen néz ki. Még a kilencvenes években kiválasztottam öt nemeshalat, melyek kapitális méretû példányaira fentem a fogam, meghatározott súlyhatárok alapján. Pontyból 30 kilós, amurból szintén 30+-os, harcsásból minimum 80 kilós, süllôbôl és csukából tíz-tíz kilón felüli példányok horogra csábítása volt a cél. Mivel ezt az álmomat már a 2000-es évek elején kipipálhattam, újabb célt tûztem ki (egy amerikai horgászat során fogalmazódott meg bennem a gondolat): Földünk három óceánjából (Atlanti-, Csendes- és Indiai-) minimum egy-egy hal kifogása, mérettôl függetlenül! Nem igazán hittem benne, de idén ez is teljesült! Örömöm határtalan volt, amikor a sárgaúszójú tonhalat a hajóba emeltem. Megvan ez a hal is! Köszönöm, Mauritius! (Ladányi Tamás)

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Egyéb szerző
horgászat
Kocsis László
horgászat
Hodula Tamás
horgászat
Carp Zoom tesztcsapat
horgászat
Végh Tamás
horgászat
Bakos Bálint
horgászat
Lehoczki Péter
horgászat
Ruff Tamás
horgászat
Felhőkép
Hőtérkép
Széltérkép