h
0
Néhány óra a vízparton
2016. Szep. 12.

 A horgászboltok tömött etetőanyagos polcai között a hobbi horgász sokszor hezitál, melyik is lenne a nyerő csali, etetőanyag, mire is fognak a halak legjobban elcsábulni. Nem is indokolatlan a bizonytalanság, hiszen az utóbbi 10 évben a horgászkultúra annyira megváltozott, hogy aki esetleg kihagyott pár évet és nem kergette a halakat az elmúlt időben, ők nincsenek könnyű helyzetben.

 

Bakos Bálint

 

A feederes horgászat népszerűsége évről-évre növekszik, amely több mindennek betudható, de kétség kívül az egyik legeredményesebb horgászmódszer, amellyel a „pörgős” keszegezéstől a pontyozáson át, a dunai márnázáson keresztül mind eredményesen megoldható akár néhány óra leforgása alatt, minimálisra csökkentett felszereléssel.

Magyarországon a horgászok többsége pontyra szeret horgászni a legjobban, amely nem mindig sikerül jól, de egyre sűrűbben találni olyan tavat ahol ha eltölt az ember pár órát igazán élmény dús pontyhorgászatban lesz része.

Érdekes színű fekete ponty

 Kétségkívül ilyen eredményt, néhány óra leforgása alatt feederes horgászaton belül a „method” technikával érhetünk el a legtöbb esetben, a megfelelő etetőanyag és csali alkalmazása mellett, amennyiben a végszerelékünk is a megfelelő. A horgászok többsége úgy gondolja, hogy method technikához csak olyan etetőanyagot választható aminek a zacskójára az van írva, hogy method etetőanyag, amely annyiban különbözik a többi etetőanyagtól, hogy apróbb a szemcsemérete, illetve halliszt bázisú, ezáltal egyenletesebben bont a vízben és teljesen más „illatfelhőt” képez, mint kukorica bázisú etetőanyag társai amelyek háttérbe vannak szorítva a method horgászatnál.

A kikönnyített csalit sokszor fehér hal is könnyedén felszívja

Nagyon sok horgászhoz hasonlóan, én is kísérletező kedvű horgász vagyok, szeretek próbálkozni, mikor mivel lehet a legtöbb halat fogni, így egy horgászatra sokszor kétféle etetőanyaggal érkezem, amely idénre ez kifejezetten jellemző, hiszen egymás után érkeznek a viharok, egyik pillanatról a másikra ingadozik a légnyomás és e tényezőktől a halak kapókedve is változik. Ebben az esetben érdemes két egymástól eltérő etetőanyagot választani, amely lehet akár halas-gyümölcsös vagy édes-fűszeres is, de a variációk lehetősége a csillagos ég. Sokszor jutok ki a vízpartra csak pár órára, melyeket igyekszem eredményes horgászattal eltölteni.

Super fish etetőanyag halibut pelettel a tartalmasabb csalogató hatásért

Úgy gondolom, hogy ezekre a horgászatokra megfelelő lehet a Competiton széria etetőanyagai közül a „super fish” névre keresztelt etetőanyag egy marék 2mm-es halibut pellettel megspékelve, a másik etetőanyagot a Method Feeder etetőanyagok közül bármelyik, de sokszor horgásztam már eredményesen a Sweet Spicy Carp nevű etetőanyaggal.

Method feeder etetőanyag család négy változata

Két etetőanyag közül rövid időn belül el szokott dőlni, mely ízvilágú etetőt kívánja jobban a halnépség és melyik az amelyiket szinte félre is lehet tenni mert éppen nem működik. Horogcsalik terén is hasonló a helyzet, fontos az íz, illetve a szín, de a legfontosabb a method technikánál csali esetén, hogy megfelelően ki legyen könnyítve, de semmiképpen sem szabad teljes előke hosszban ellebegnie a fenéktől, hiszen ez csak sok állkapáshoz fog vezetni amely zavarni fogja a nyugodt pecánkat.

Néhány órás horgászatra megfelelő lehet a „method boxba” zárt kevéske etetőanyag is.

Ezt könnyen egy kis edénykében ellenőrizhetünk és korrigálhatunk, a csalit megfaraghatjuk, kombinálhatjuk a megfelelő nagyságú horgot a megfelelő méretű csalival, vagy rakhatunk a horog fölé az előkére egy megfelelő nagyságú sörétólmot.

A gyorsabb horgászat miatt nem mindig indokolt „elrejteni” a csalit.

Vannak esetek, mikor beigazolódni látszik, hogy nincs szükség a method kosárban lévő etetőanyagba rejteni a horgot a gyorsabb horgászat miatt, erre abban az esetben lehet szükség, mikor a halak kapókedve lényegesen magasabb és a bedobás után már akadnak jelentkezők. Pár óra alatt nem mindig sikerül rekordlistás pontyokat fognunk, de gyakorlásnak és tanulságnak tökéletes időtöltés. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy töltsön minél többet a vízparton, még ha erre csak néhány órája is van mert ezek az órák később szép halakban és értékes fogásokban fognak kamatozni.

Pár kilós egészséges ponty a horgász jutalma

 

Írta és fényképezte: Bakos Bálint

 

Bakos Bálint

Név: Bakos Bálint

Kedvenc halfaj: keszegfélék, ponty, kárász, márna

Kedvenc horgászmódszer: finomszerelékes technikák

Sziasztok!

Horgászni gyerekkoromban kezdtem el, mikor nagypapámmal és bátyámmal jártunk a halakat kergetni. Első egyesületi versenyt amin indultam sikerült is megnyernem gyerek kategóriában, innentől kezdve szinte folyamatos résztvevője voltam a Budapesti csapat, illetve egyéni bajnokságoknak. Ezek a megmérettetések meghatározó részét képezték a horgász szenvedélyemnek, rengeteget tanultam a versenyeken és  más versenyekre is eljártam, ekkor még a meghatározó a rakós- és matchbot volt.

Lassacskán az úszós horgászatot felváltotta, a finomszerelékes „fenekezés”, pár éve fogott meg a feederezés és a feederes versenyhorgászat szenvedélye, idén januártól nagy örömömre, csapattagja lehetek a Carp Zoom Feeder Teamnek amely teljesen más dimenziókat nyit meg előttem. Nagyon sikeres, tapasztalt horgászoktól tudok tanulni és együtt felkészülni a versenyekre. Cikkeimmel találkozhattok a weboldalon, amely remélem, hogy segítségére lesz az olvasóknak.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek