h
0
Nógrád vizei 2. rész
2017. Dec. 20.

A Szécsényi kavicsbánya-tó

 

A Nógrád Vizei című cikksorozatom második helyszínéül egy olyan vízterületet választottam, ami már sok szép emlékkel ajándékozott meg, ugyanis sok kapitális méretű halat és egyéni pontyrekordomat köszönhetem ennek a víznek.

Lehoczki Péter

A vízterület Nógrád-megye északi részén Szécsény és Balassagyarmat között helyezkedik el a Szlovák határtól mindösszesen 1 kilométerre. A 22-es számú főúton haladva, a Szécsény város végét jelző táblától kb. 500 méterre elágazó földes úton lehet megközelíteni.

Ez a 18 hektár kiterjedésű vízterület az 1970-es évek elején, a bányászati munkák befejeztével érte el végleges formáját. A tavon a kezdetektől fogva horgászegyesület működik, melynek vezetősége nagy figyelmet fordít a víz minőségének megőrzésére, valamint a folyamatos telepítésekre, ezzel is gyarapítva az amúgy is díszes halállományt.

 

Fő halfaja a ponty, melyek átlagosan 2-5 kiló közöttiek, de előfordulhat, hogy 15-20 kiló feletti példány is a horgunkra akad. A tó keszeg állománya is említésre méltó, ugyanis 2 kiló feletti példányokat is könnyen horog végre lehet csalni. A megszállott pergető és harcsa horgászoknak is jó hírrel szolgálhatok, ugyanis balin, süllő, csuka és harcsa is szép számmal él a tóba, melyek között szintén meg találhatóak a jó öreg kapitális egyedek.

Az ide látogató horgászok készüljenek fel arra, hogy csak stégről lehet horgászni. Ezek a stégek magánkézben vannak, azonban a stégtulajdonosok zöme engedélyezni szokta a vendéghorgászoknak a stégek használatát, feltéve, hogy nem hagynak maguk után szemetet.

A víz átlag mélysége 3 méter. A mederfenék változatos (sóderes és iszapos), akadóktól mentes.

Aki a finom szerelékes keszeghorgászat megszállottja, annak szolgálnék most pár hasznos tanáccsal.

Ha a mennyiség a fontos, akkor a legmegfelelőbb távolság a 20-25 méter. Ezt a távolságot megdobni nem kihívás, azonban fontos a pontos etetés, ezért a damilt minden esetben klipszeljük ki. Ha ezt elmulasztjuk és széthúzzuk az etetést, akkor bizony nagyon sokat kell várni a spicc görbülésére. Ha viszont sikerül pontosan, minimális szórással meghorgászni etetésünket, akkor könnyen előfordulhat, hogy akár 1-1,5 perc után már kapásunk is van.

Aki szeretne darabosabb keszegeket fogni, annak nincs más dolga, mint a zsinórját 30-40 méterre kiklipszelni. Igaz ezen a távon a kapásra már többet kell várni, azonban garantált, hogy az akasztott halak nagy része meg fogja haladni a 40 dekás súlyt.

Ne lepődjünk meg, ha nagyobb távolságra horgászva (70 méter) is megjelennek a keszegek a method kosár környékén. Ezek már elérhetik az 1-2 kilogrammos súlyt is.

(Ajánlott recept: 1kg Carpzoom Competition Zoom Big Bream, 1kg Big Roach, 1 kg löszös agyag, fél flakon karamellás dip. A lehűlő vizekben 1 kupaknyi Sweetenert is keverjünk az etetőanyagba.) 

Akik a tóban élő pontyokat szeretnék üldözőbe venni, azoknak is van pár hasznos tanácsom.

Nem kell 100 méteres távon gondolkodni és a „világból kidobni” ahhoz, hogy pontyot tudjunk fogni. 50-80 méter teljesen elegendő. Ezen a tavon a method kosarakat részesítem előnyben a bordáskosarakkal szemben, ugyanis lényegesen több kapást tudunk elérni a method technikával. A rövid táv miatt felesleges 50 grammnál nehezebb kosarakat használni. Előkének minden esetben lágy fonottat használok (0,8-10es), mivel bármikor előfordulhat, hogy egy 10+os ponty teszi tiszteletét a horgunkon.

Mivel a meder akadóktól mentes, ezért az akasztást követően engedjünk a halnak zsinórt és inkább odabent fárasszuk ki, mint a partközelbe, így nem kell attól tartani, hogy a szomszédos stég alá beúszik és elveszítjük a halat, valamint a szereléket is.

Eddigi horgászataim során észrevettem, hogy az erősen hallisztes etetőanyagok sokkal több halat adnak, mint az édes ízűek. Hallisztes etetőanyagot is sokat próbáltam, de mára megtaláltam azt a két etetőanyagot, ami számomra a favorit ezen a tavon. A Feeder Competition Carp Method Kagylós-Halas ízű etetőanyag jól teljesített a teszek során. Ez a finom szemcsézetű minőségi hallisztet tartalmazó etetőanyag rögtön felkeltette a halak érdeklődését. A másik nagy kedvenc ezen a tavon a Carpzoom Halibut és Carp pelletek őrleménye. A kapitális halak megfogásának ez a kulcsa. Egyéni pontyrekordomat és a mostani horgászat legnagyobb halát köszönhetem neki.

Csalinak minden esetben 8mm-es minibojlit használok. Általában nem az íz az ami számítani szokott, hanem a szín. Aki eredményes horgászatot akar maga mögött tudni, az több féle csalit is hozzon magával, mert nem tudhatja, hogy azon a napon a piros, vagy esetleg a sárga szín iránt fognak érdeklődést mutatni a pontyok.

Minden esetben használok plusz attraktorokat, hogy még vonzóbbá tegyem a method kosár tartalmat és az abba rejtett csalit. A Carpzoom Method Colour Coctail halas és ananászos ízben jó választás erre a vízre.

 

A cikk írását megelőzően 5 órát töltöttem a vízparton. Ezalatt az idő alatt temérdek mennyiségű keszeget fogtam. A pontyok sajnos nem táplálkoztak annyira intenzíven mint vártam, de így is sikerült 4 darab 3-5 kiló közötti példányt a szákomba terelni, valamint a nap legnagyobb halát egy 15+os gyönyörű pikkelyest is lencsevégre csalni.

Akinek felkeltette érdeklődését ez a tó és szeretne ide ellátogatni az ne habozzon. Az élmény garantált mindenki számára. A jegyárakról, valamint a tó szabályzatáról bővebb információkért látogassatok el a www.petofihe.hu internetes oldalra.

Lehoczki Péter

Horgászmódszer: feeder, ha több napot akarok a tóparton tölteni, akkor a bojlizásra is vevő vagyok

Kedvenc hal: békések közül bármelyik

Bemutatkozás: Az első horgászatomra 6 éves koromban került sor. Már ekkor magával ragadott a horgászat szépsége és ez az érzés a mai napig sem változott. A feeder horgászattal IFI horgászként ismerkedtem meg mely nagy fordulópont volt az életemben. Az addig imádott úszós technikát végérvényesen felváltotta a feederezés. Azóta folyamatosan csiszolgatom és tökéletesítem technikámat, mivel tudom, hogy a mai világban csak így lehet lépést tartani a horgászat fejlődésével. A 2017-es év elején sikerült ismeretséget kötnöm a Carpzoom tesztcsapat tagjaival és lehetőségem nyílt arra, hogy a cikkírójuk legyek. Ezzel valóra vált az egyik nagy álmom, mivel olyan horgászoktól tanulhatok, akiknek a nevét már ismeri a horgásztársadalom.

Remélem cikkeimmel sokat tudok segíteni horgásztársaimnak.

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek