h
0
Szemes csalit a kosárba!
2017. Nov. 29.

Magok bevetésen – a kendertől a csillagfürtig

 

Manapság a kukorica mellett méltánytalanul kis szerepet kapnak a mindennapi horgászatok alkalmával a magok, illetve a magkeverékek. Nem az okát szeretném ebben a cikkben keresni, hanem inkább próbálom minél több hasznos információt adni az olvasónak, mert igenis megéri, és javít az eredményességünkön.

Kocsis László

Magok az etetőanyagokban

Ha az alapokat nézzük, akkor kiderül, hogy az etetőanyag keverékekhez felhasznált tészta (piskóta, keksz, mézeskalács) már nagyrészt búzából áll. Így a búza mindig, mindenhol jelen van valamilyen formában. Ezen felül az etetőanyagok készítésekor nagy mennyiségű magot (értsd ez alatt: kukorica, kender, köles, négermag, búza, tigrismogyoró, stb.) használnak fel. A magok mennyisége és fajtája függ attól, hogy milyen halnak készítik a keveréket. Azonban ez a felhasználás a legritkább esetben történik egészben, a legtöbb esetben a magokat még valamilyen előzetes előkészítésen esnek át (törés, roppantás, pörkölés, hőkezelés). Most azonban nem ezekkel az un. adalék anyagokkal, hanem elsősorban az egész szemként használt magokkal foglalkozunk.

 

Kezdetnek a szemes búza

A legkönnyebben elérhető, talán ezért is a leggyakrabban használt mag. A búza, a kukorica mellett a leghatékonyabb magok közé sorolható. Az apró világosbarna szemeknek a pontyok, keszegek, kárászok nem tudnak ellenállni, ezért az etetőanyagunkból nem hiányozhat. A folyóvízi horgászatok kihagyhatatlan adalékanyaga.

Felhasználási forma: főzve, áztatva, erjesztve

Halfaj: ponty, kárász, álló és folyóvízi keszegek

Mennyiség: max. 1 kg/3kg etetőanyaghoz

Egyéb: horog csalinak is alkalmazható

 

Következhet a kender

A kendermag, azaz a szelídkender magja kedvelt adalékanyag az etetőanyagokban. Pörkölve és ledarálva jellegzetes, igen intenzív illatot áraszt. Magas olajtartalma befolyásolja az etetőanyag oldódását. Az olajtartalom miatt érdemes odafigyelni az eltarthatóságra is, mert könnyen avasodik, ami az egész keverékünket tönkreteszi. A kendermag használatnál figyelni kell arra is, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt keverjük az etetőanyaghoz, mert az etetőanyag kiszívja a kemény héj alatt rejtőző puha bélből a nedvességet, és a mag lebegni fog!

Felhasználási forma: főzve, pörkölve, őrölve

Halfaj: kapitális bodorkák, dévérkeszeg, jászkeszeg, álló és folyóvízi keszegek

Mennyiség: max. 0,5 kg/3kg etetőanyaghoz

Egyéb: horog csalinak is alkalmazható

 

Köles, és az apró magok

Érdekes módon, azt hinnénk, hogy a magok méretének csökkenésével a halak mérete is csökken. Erre jó ellenpélda, e magok alkalmazása a pontyhorgászatban. Az egyszerűség kedvéért csak madáreleség magmixnek hívott keveréket én (és természetesen sok horgász ismerősöm) a nagyhal, azaz a ponty horgászatban előszeretettel alkalmazza. Nem tudnám megindokolni, hogy pontosan mi a hatásmechanizmusa, de működik. Talán a nagy területen szétszóródó apró szemeken sokáig elidőzik a ponty, és nagyobb eséllyel veszi fel a horgunk. A kisebb halak pedig gyorsan eltelnek az apró magokkal, mert nehezebben emészthető nekik, mint az etetőanyag szemcséi. A négermag alap esetben a bojli készítésnél kerül a horgászok kezébe az apró, érdekes hosszúkás formájú mag (hasonló a köményhez). A formája miatt megnehezíti a bojli készítést, de a nagypontyok szeretik, ezért rendszeresen alkalmazzák. Etetőanyagban még nem találkoztam vele, de ez a cikk a lehetőségekről szól. Így a lehetőség adott a kipróbálásra.

 

Felhasználási forma: főzve vagy áztatva, esetleg erjesztve 

Halfaj: nagyponty horgászatban alkalmazható 

Mennyiség: önmagában csúzlizva vagy kupakolva 

Ilyen magok: lenmag, vörös és sárga köles, fénymag, muharmag, repcemag, cirokmag, négermag, stb.

 

A tigrismogyoró

Magas szénhidrát tartalma miatt közkedvelt mag a pontyhorgászok körében. Használható kiegészítő etetéshez, csalizáshoz és stick mix készítéshez is. A boltokban kapható előfőzött és száraz állapotban is. Főzés előtt érdemes megmosni és egy éjszakán át áztatni, így kellően felpuhul. Sok törpeharcsás vízen ez az egyetlen megoldás, mert nem tudják kikezdeni a kemény héját a magnak, a pontyok viszont szívesen ropogtatják.

Felhasználási forma: főzve, áztatva, erjesztve

Halfaj: ponty, amur, törpeharcsás vizek

Mennyiség: egészben csak szemes etetéshez, etetőanyagba törve keverjük

Egyéb: horog csalinak alkalmazható

 

Lupin, avagy a csillagfürt

Nem mindennapi szemes csali a csillagfürt, bár a bojlis horgászok azért ismerik. Érdekes alakja és állaga miatt a nagyobb pontyok és amurok előszeretettel fogyasztják. Sajnos a nagyon kevés helyen lehet hozzájutni. A horgászboltokban is inkább csak a horog csaliként előkészített formában kapható. Ha be tudjuk szerezni, mindenképpen érdemes használni. elkészítése nem különbözik a többi mag fajta elkészítésétől.

Felhasználási forma: főzve

Halfaj: nagytestű ponty és amur

Mennyiség: etetőanyaghoz csak törve, roppantva keverhető

Egyéb: horog csalinak ajánlott

 

 

Tipp2:

Nagy melegben erjesszük a magokat! Nincs más dolgunk, mint egy nagyobb edénybe beletenni a száraz mag keveréket, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. Az erjesztés megindításához szükségünk van egy deci cukorra és egy pohár élőflórás joghurtra. Jól keverjük el, takarjuk le és tegyük árnyékos helyre. Ez hőmérséklettől függően pár nap alatt a joghurt elvégzi a dolgát.

 

Tipp3:

A magokat speciális szemes ragasztóval, vagy egyszerűbben kukorica pogácsával is meg tudjuk ragasztani. A pogácsára öntsünk a szokásosnál kevesebb vizet, majd törjük át egy közepes rostán. Ha kell, még nedvesítsünk rajta. Akkor jó, ha az állaga hagyományos etetőanyag állagú. Ez után keverjünk hozzá magokat, lehetőleg mindig az alaphoz adjuk a magot, nem fordítva, mert lehet, hogy sok a mag és akkor nem fogja össze a kukorica pogácsa.

 

Tipp 4:

A magok főzési elkészítésének van egy bevált módszere, ami a következő. A magokat a főzés előtti este beáztatjuk, majd ebben az áztató lében felforraljuk. A főzés ideje a mag méretétől függ, a legjobb, ha mindig ellenőrizzük. Amikor már majdnem puhának találjuk, akkor lezárjuk a gázt, és hagyjuk kihűlni a főző lében. Így minden értékes tápanyag, és aroma benne marad a szemekben.

 

Fontos megjegyezni:

Nem gyakran, de párszor már találkoztam még különlegesebb szemes csalival, etetőanyaggal. Ilyen a borsó is. Vannak helyek ahol ritkán, de akár nagyobb mennyiségben használják csalogatáshoz. Ezeken a helyeken előbb utóbb megismeri, megszokja a hal, és lehet vele fogni. Azonban ez gyakorlatilag minden különleges magra elmondható.

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint tisztségviselői poszt a RDHSZ verseny szakosztályában. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 4-szeres magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek