a
0
A biológiai szűrőanyagokról
2022. Máj. 21.

A biológiai szűrés a legfontosabbak közé tartozik akvarisztikai szempontból, alapja a nitrifikáció. Ennek a folyamatnak a során mikroorganizmusok (tisztítóbaktériumok) gondoskodnak a káros anyagok, mint az elpusztult növényi részek és a halürülék (mulm) biológiai lebontásáról.

 

 

 

 

Akvarisztika 3

 

A szűrőanyagon keresztül átáramló víz szállítja a felszínén élő baktériumok részére a tápanyagokat és az oxigént. A megfelelő működés érdekében rendszeresen szükség van az ellenőrzésre, mert ha nem vonja ki a szűkséges hatékonysággal az elhalt szervesanyag-részecskéket, úgy csökken a szűrő felszínének szabad területe és azzal együtt oxigénellátás hatékonysága. Ezt a fajta szűrőanyagot csapvízben nem szabad mosni, mert az abban lévő klór elpusztítja a felszínén megtapadt hasznos baktériumokat.

A leginkább elterjedt és használatban levő biológiai-mechanikai szűrőanyag a kerámia, melynek apró lyukakkal teli szerkezete megannyi járatot tartalmaz, azok megfelelő felületet nyújtanak a bennük megtelepedő baktériumok számára. Helyes gondozás mellett cseréjükre nincs szükség. Formájukat tekintve többnyire csődarabok, gyűrű, ezek mechanikai, míg a kockák vagy gyöngyök a biológiai szűrőanyagok közé tartozik. Főképp külső motorral működő, illetve a több funkciós szűrőkben ajánlott az alkalmazásuk.

 

 

Biológiai szűrőanyag a lávakő, a "kavics" és egyéb anyag, melyeknek adott térfogatához viszonylag nagy felület társul, és nem oldódhat ki belőle a vízi élőlényekre káros anyag.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!