a
0
A kerti tavak algásodásáról
2022. Júl. 23.

A kerti tavakban gyakori jelenség az algásodás, melynek oka a természetes egyensúly felbomlása.

A tóban élő halak folyamatosan gondoskodnak a szervesanyag-utánpótlásról. Az ideális anyag-fenntartás érdekében fontos figyelnünk arra, hogy megfelelő legyen a tóban a víz-hal aránya.

 

Akvarisztika 3

6-8 m3 vízben pl. kényelmesen 15-20 db 10 cm nagyságú aranyhal fér el. Szempont az is, hogy a halak bizonyos koruk eléréséig növekszenek, így ezt vegyük figyelembe telepítésük folyamán.

Mozgatásukhoz, ki- és beemelésükhöz kiváló eszköz a Carp Zoom Kerti tavi merítőszákja.

 

Az etetésnél arra ügyeljünk, hogy az eledelt ne adagoljuk túl, annyit adjunk, amennyit pár perc alatt elfogyasztanak. Ellenkező esetben az eleség a halürülékkel együtt táplálékául szolgál az algáknak.

 

Leginkább kétféle alga jelenik meg a tavunkban a lebegő zöld alga, mikor az egész tó egy spenótfőzelékhez hasonlít és a kövekre tapadó fonálalga, ami gyakran kristálytiszta víz mellett is kialakul.

A Pond Zoom termékek közt megtalálja mindkét alga ellen alkalmazható oldatot, Algocont néven.

 

 

Az algairtó oldatok használata közben oxigén vonódik ki a vízből, amit az élővilág károsodásának elkerülése érdekében pótolni szükséges. Ezt meg lehet oldani csobogó, szökőkút, vízköpő beépítésével vagy tólevegőztető készülékkel.

 

Mivel kevésbé hat rájuk a víz hőmérséklet-változása, mint a növények esetében, ezért az algák hamarabb kezdenek szaporodni. A tavaszi algavirágzás általában természetes jelenség. A víz melegedésével egy időben kezdődik, és kb három hétig tart. Ebben az időszakban indulnak be a biológiai folyamatok. Növekedésnek indul a növényzet, felveszi a szükséges tápanyagot. Ezekben a hetekben az algák biztosítják a tó számára az anyagcsere-folyamatot.

Később, a nyár folyamán a víz hőmérsékletének felmelegedése okozhat intenzívebb algásodást.Az ideális vízmennyiség biztosítása, illetve a megfelelő mélység védi a tavat a túlmelegedéstől. Mindezeken túl a természetes párolgás általi vízmennyiséget időről időre pótolni szükséges.

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!