a
0
A szivárványos guppi
2021. Ápr. 21.

Az egyik legismertebb, legnépszerűbb faj a kezdő akvaristák körében, hiszen ez a díszhal nagyon könnyen tartható és szaporítható, egyúttal rendkívül jól mutat a medencében.

 

 

Akvarisztika 3

Hazája Dél-Amerika trópusi része, Barbados, Guyana, Trinidad és Venezuela, de számos helyre betelepítették ezt a fajt. Hazánkban is él természetes környezetben, Miskolctapolca és Eger melegvízű forrásaiban.

Rengeteg szín és formaváltozat van, ezért színezetükről nehéz pontos leírást adni.

A vad guppi hímek viszonylag kicsik, mindössze 2-2,5 cm hosszúságúak. A nőstények sem nagyobbak mint 5-6 cm.

A tenyésztett változataik ennél valamivel méretesebbek és színesebbek, az akváriumokban ma már csak őket tartják.

 

 

 

 

A nőstények 4-5 cm hosszúak, általában jellegtelen szürkés színezetűek, de kivételesen jó tartási körülmények mellett akár 8 cm-esre is megnőhetnek. A hímek tarkák, 3-4 cm hosszúak. Manapság már a legtöbb tenyésztörzs nőstényeinek farokúszója is tarkázott, de nem olyan élénk színű, mint a hímeké.

Számos színváltozatban kapható a kereskedelemben, a leggyakoribb színvariációk: piros, kék, sárga, fekete, leopárdtarka és "kobramintás". A tenyésztők a hímek farokúszójának alakja szerint különböztetik meg őket, léteznek például körfarkú, lírafarkú, fátyolfarkú stb. változatok. Nincs két azonos mintázatú egyed.

 

 

 

 

Míg az eredeti példányok jól érzik magukat a 18-20 Celsius fokos vízben, addig szelídített társaik hőigényesebbek és a 25-28 Celsius-fokot kedvelik.

Lehetőleg dús növényzetű akváriumban tartsuk őket. Ugyanakkor szükséges a tágas kiúszótér is, ahol kiélhetik mozgékonyságukat. Abban az esetben, ha nagy és szép példányokat akarunk nevelni medencénk legalább 100 literes legyen.

 

 

 

 

A guppi békés természetű, társas medencében is könnyen tartható faj. Oxigénigényes hal, megfelelő mennyiségű oxigén hiányában hamar megbetegszenek,növekedésük lelassul. Kedvenc eledelük az Artemia, de szúnyoglárvát és Tubifexet is fogyasztanak, nem válogatósak.

A hímek szinte mindig udvarolnak, nagyon kecses mozdulatokkal. Egész évben szaporodnak.

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!