a
0
Akváriumok csoportosítása
2011. Ápr. 05.
Az elmúlt héten az akváriumok csoportosításának módjait kezdtük taglalni. Akkor a bennük található ökológia alapján csoportosítottuk a medencéket, most pedig a pennük található halfajok szerint osztályozzuk őket.
Akvarisztika 2

 A telepíteni kíván halak fajta nagyban meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait. Ezért, ha nem vegyes akvárium létrehozásában gondolkodunk, érdemes megjegyezni azalábbiakat.
pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk°-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat. A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk°) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.
sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:
- A dél-amerikai törpesügérek általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

- Az afrikai közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.
diszkoszhalak (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 °C-on tartott halaknál további 4-5 °C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk.Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív. A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztő akváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

A sorozat első részét Akváriumtípusok: paludárium és a többiek címmel itt találja.

A cikk alapjául saját tapasztalataink és a diszhal.info oldalon található írás szolgált

Ha van tapasztalata és másképp látja, vagy kiegészítené az olvasottakat, ossza meg véleményét a cikk alatti fórumban.

 Mikor lehet praktikus megoldás az akasztós szűrők alkalmazása? Segítség a Minden ami EHEIM című rovatban található.
A nyeremény egy tasak Tetra Min lemezes főeleség, amelyet a cikk alatti hozzászólásoknál az első helyes válaszadó nyer meg. (Feltétele, hogy ki legyen töltve adatlapján a postacíme, ahova el tudjuk küldeni az ajándékot. Amennyiben regisztrációkor nem töltötte ki a cím mezőt, akkor a belépés alatt az „Adatok szerkesztése” menüpontban megteheti.)

Akvarisztika 2

Hozzászólások:

AkvaSzerk

Admin

Regisztrált:
2010-08-17

Kedves mark24!

Köszönjük a választ!
Küldjük az ajándékot

AkvaSzerk

Admin

Regisztrált:
2010-08-17

Kedves mark24!

Köszönjük a választ!
Küldjük az ajándékot

mark24

Nézelődő

nézelődik, ismerkedik....

Regisztrált:
2010-09-13

Lemaradt: előnyös még kisebb akváriumoknál egyaránt, illetve ha erősebb oxigénellátást szeretnénk biztosítani, ha kicsi a helyünk, emellett az ivadékokat se szippantja be és csendes is viszonylag.

mark24

Nézelődő

nézelődik, ismerkedik....

Regisztrált:
2010-09-13

Olcsó más szűrőhöz képest, praktikus, hisz töltetcserekor nem kell az akváriumba benyúlni, kezelhetősége egyszerű,
Ivadékhalak esetében, tengeri és kis sügeres medencék esetében is alkalmas, és itt sem kell félni a vízbe nyúlás okozta veszélyektől, és egyéb ártalmaktól, erősebb szennyeződéses dugulás esetén is egyszerűbb takarítása.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek