a
0
Amiért az akváriumi víz cseréje szükséges
2022. Feb. 12.

 

Az akvárium egy olyan zárt rendszer amiben az élőlények külső, az ember által biztosított gondoskodásra vannak utalva. A fogságban tartott halakkal szemben meghatározó feladatunk a számukra legideálisabb életkörülmény megteremtése. Számos olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amivel ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk a számukra.

 

Akvarisztika 3

 

Az alábbiakban a vízcsere fontosságáról szólunk.

A medencében állandó körforgásban zajlik egy folyamat, melyet nitrifikációnak nevezünk.

Nitrifikáció: Az akváriumban keletkező mérgező és algásodást okozó ammóniát le kell bontani. Minél gyorsabban. A szűrőben tenyésző milliárdnyi baktérium nitritté, majd nitráttá alakítja az ammóniát.

Ettől a káros anyagtól legkönnyebben vízcserével tudunk megszabadulni. A növények is képesek közreműködni ebben a folyamatban, ehhez meg kell teremteni a szükséges feltételeket. A szén-dioxidot, a makró- és mikró elemeket, a kedvező hőmérsékletet és a megfelelő fényviszonyokat. Néhány fém is el tud sokasodni a vízben, ezt szintén cserével lehet orvosolni. Mindezek fényében tényként kezelhetjük, hogy a vízcserének nagyon fontos szerepe van az akvárium és így az akvarista életében is.

A vízcsere gyakorisága függ a medence nagyságától, a halak és növények számától, valamint az alkalmazott szűrés mértékétől és az etetőanyagtól. Arányaiban megfelelő telepítés esetén az 50 liter alatti akváriumokban heti egy alkalommal 30%-os, míg az e fölötti méreteknél kéthetente 20-30%-os vízcsere ajánlott. Nagytestű sügérek tartásakor akár a víz 40%-át is cserélhetjük.

100 liter fölött, illetve trópusi fajok tartásakora havonkénti 1-2 csere is elegendő.

Gyógyszeres kezelés után szintén vízfrissítésre van szükség, ami jellemzően 30% arányú. Ez azonban eltérő lehet a különböző orvosságok között, ezért olvassuk el a használati útmutatót, és alkalmazzuk az abban leírtakat. Nyári nagy melegben szintén érdemes részleges cserét alkalmazni. Előfordul áramszünet vagy meghibásodik a szűrő, ebben az esetben több nap eltelte után 50%-os vízcsere szükséges. Egyéb esetben ez a fele-fele arány nem ajánlott, mivel károsítja a kialakult biológiai folyamatok megbízható működését.

Ilyen arány mellett különféle vízkezelő, vízelőkészítő szert használhatunk, ami a csapvizet szinte azonnal a megfelelő akváriumi vízzé alakítja a halak számára.Használhatunk előre eltett, előkészített cserevizet, melyet 5-10-20 literes nyitott műanyag kannákban vagy vödrökben tároljunk. A csapvízből 1-2 nap alatt a fertőtlenítésre használt klór elpárolog, és felveszi a környezete hőmérsékletét. Ez után nyugodt szívvel alkalmazhatjuk a vízfrissítéshez.

A folyamat közben a halakat nem szükséges kivenni az akváriumból.

Kisebb medencéknél használhatunk flakont vagy kancsót a cseréhez, míg nagyobb méretnél, - mikor ez a folyamat így hosszadalmas lenne - alkalmazzunk tömlőt. Utóbbi esetben a víznyomás ne legyen túl nagy, így az nem fog okoz kárt az akváriumi élővilágban. Ellenkező esetben képes beszippantani az aljzatot és az apróbb halakat is. A visszatöltés szintén ne legyen gyors, úgy a dekoráció elhelyezésében nem esik kár és a halak természetesnek veszik a friss víz beáramlását.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!