a
0
Díszhaltartás: A szakember válaszol
2012. Okt. 12.

Újabb szakemberrel bővült csapatunk! Orosi Zoltán neve biztosan nem ismeretlen az akvarisztikával komolyabban foglalkozó emberek között. Főként a díszhaltartás és a halbiológia a szakterülete, hiszen tanulmányait is ez irányban folytatta.

Akvarisztika 1

Mostantól fórumunkon nem csak technikai kérdésekben tudunk (Eheim infopont+) szakszerű választ adni, hanem Zoltán révén a díszhaltartással (tenyésztéstől az etetésig minden) kapcsolatban is igyekszünk minden kérdést megválaszolni.

Kísérletező kedvű hobbi akvaristának vallom magam. Közel 20 éve tartok díszhalakat, és ez alatt a hobbi mellett igyekeztem minél több irányba kiterjeszteni a látásmódomat. Gondolok itt díszhal tenyésztésre, kis- és nagykerekedés üzemeltetésére, importőri tevékenységre, börzék és rendezvények szervezésére, díszhaltáp fejlesztésre, különleges díszhalakkal kapcsolatos munkára.


Orosi Zoltán

Ezidáig nagyjából 3000 féle édesvízi díszhallal és vízi gerinctelennel volt dolgom az elevenszülő fogaspontyoktól a legritkább csontnyelvű halakig. Tanulmányaim lévén rendelkezem némi rálátással az akvarisztika tudományos hátterére is. Azt vallom, hogy az akvaristának semmi más dolga nincs (ezért is a legtanulságosabb és legegyszerűbb hobbi ez), mint leutánozni a természetet. Ami a természetes élőhelyen bevált, megvalósult, az nagyon jó eséllyel működőképes lesz akváriumi "modell" körülmények között is. Biotóp akváriumi nézeteim is ebből adódnak, sokkal közelebb áll hozzám egy olyan berendezés, ami akár egy videó, vagy vízalatti fotó alapján az burmai Inle tó dél-keleti partvidékét mutatja be, az ottani halakkal, növényekkel mint egy "ázsiai halas" vegyes medence.

Mindennek kissé ellentmond, hogy nagyra tartom azokat a vadon nem fellelhető halakat, amelyek mögött jelentős tenyésztői, nemesítői munka áll. Legyen az akár egy aranyhal változat, koi, vitorláshal vagy épp egy Aulonocara hibrid esetleg egy albínó Geophagus.

Ezen az oldalon igyekszem írásaimmal segítséget nyújtani, vagy éppen vitákat indítani akvarisztikai témában. A fórumban, amely itt érhető el, minden díszhalas vagy akár vízkémiai kérdést szívesen várok.

Orosi Zoltán
- Brekk -

Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!