a
0
EHEIM Classic – a felhasználó szemével
2011. Ápr. 13.
Az elmúlt héten hírt adtunk arról, hogy az Eheim márka hazai forgalmazója, a Fisch Kft. lehetőséget nyújt fiatal, tehetséges, az akvarisztika iránt elkötelezett fiataloknak arra, hogy az legjobb eszközökkel fejlesszék tudásukat. Cserébe annyit kértünk, hogy tapasztalataikat a lehető legőszintébben írják meg, ezzel is információt adva az összes kíváncsi akvaristának.

Így született meg az első írás is, amelyet Surányi Levente (Levinen) írt az Eheim Classic szűrőcsaládról.
Akvarisztika 1A tesztek írását egy olyan szűrővel, szűrő családdal kezdeném, mely valójában nem egy újdonság, inkább egy élő legenda. A megjelenése óta még mindig nagy sikernek örvend a világon, de ugyanakkor sokszor osztja a fogyasztók véleményét, legalábbis idehaza. Az elkövetkező sorokban az Eheim Classic szűrőkről szeretnék írni, bemutatni azoknak, akik még nem ismerik, illetve meg szeretném osztani a vele/velük kapcsolatos tapasztalataimat.Már két mérethez is volt szerencsém, egy 2217 és egy 2211-hez. Mind a kettőt évekig használtam, így egy kicsit hosszabb távon is megfigyelhettem a működésüket, előnyeiket, esetleges hátrányaikat.

Aki már fogott kezébe Eheim terméket, az jól tudja, hogy a legjobb minőségű anyagokból készülnek, melyet a küllemük rögtön elárul. (A minőségi anyagok jelentősége inkább hosszútávon jelentkezik, elsősorban az elöregedés szempontjából.)

A szűrőt nagyjából két nagy egységre oszthatjuk. Van a fejrész, gyakorlatilag ez a szűrő lelke, a legértékesebb része. Ebben található a forgó rész (rotor), melyet egy mágneses tér hoz mozgásba. hogy egy műanyag fal elválasztja a motor tekercsétől, ezzel biztosítva a tökéletes vízbiztosságot. (Eheim szabadalom 1962-ből.) A forgó rész áll egy kerámia tengelyből, egy ráhúzott mágnesből és egy lapátkerékből. A forgó mozgás hatására a lapátkerék elkezdi hajtani a vizet és a szűrő működésbe lép.


A szűrő lelke: a fejrész

A másik főrész a szűrőház, amibe a különböző szűrőtölteteket tehetjük (mechanikai, biológiai, kémiai) tetszés szerint. Bizonyos típusoknál a házba még kosár is található, amely egy kicsit megkönnyíti a szűrőanyagok, kezelését, de ennek nincs akkora jelentősége.
A fejegységen található a nyomóág, a szűrőházon pedig a szívóág. A nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A ház legalsó pontján található szívócsonkon keresztül beáramlik a tisztítandó akváriumvíz a szerkezetbe. A víz a szűrőben felfele haladva, a különböző szűrőanyagon keresztül megtisztul, végül a fejegységen található nyomóágon keresztül távozik az akvárium irányába.

A szűrő nagyon hálása darab, de van néhány momentum, melyeket ismerni kell a hosszú távú, megbízható működéshez.

A legtöbbször felvetődő hiányossága, hogy alapból nem kapunk hozzá dupla csapokat. Ezek a csapok azt a célt szolgálják, hogy viszonylag egyszerűen és gyorsan, elázás nélkül tudjuk a szűrőt tisztítani, ha az már elkoszolódott. Ne keljen a merev csöveket, esőztetőt is kiszedni az akváriumból minden alkalommal. Ezt a négy csapot, azaz a két dupla csapot, a szívó és a nyomóág csövébe kell beiktatni. Ezek után már kényelmesen le lehet választani a szűrőnket a csövezés többi részéről és mehet a tisztítás.


Érdemes a dupla csapokat is tartalmazó szettet megvásárolni,
mert ezek nélkül sajnos nehézkes a tisztítási folyamat.

Annak idején ezek a dupla csapok nem léteztek, így értelem szerűen nem voltak a csomagban. Manapság is lehet kapni a szűrőket „fapadosan”, azaz csapok és szűrőtöltet nélkül, ez a lehető legolcsóbb verzió, de „tuningolt” csomagokat is lehet vásárolni, ahol már ezek a hiányzó dolgok is benne vannak. Ez az egység csomag azért jobb árban van, mintha külön vennénk meg a kiegészítőket. Bár az évek során bebizonyosodott, hogy ezekre a részekre nagy szükség van, de a hagyományokat őrizve az Eheim a mai napig árulja az szerényebb kivitelt.

Azért ezt a magyarázatot meghallgatnám Gunther Eheim bácsitól, hogy csapok nélkül hogy lehet szárazon megúszni a takarítást. Bár ha jobban belegondolok, ha minden a fürdőszobában lenne, a fröcskölés nem is lenne akkora probléma. Ezek tudatában mindenkinek azt ajánlom, hogy figyeljen a vásárláskor, melyik szettet választja.

A másik felmerülő tényező, amit hátrányára szoktak írni, az a légtelenítés hiányossága. A mai szűrőkön szinte minden estben megtalálhatóak a légtelenítő gombok, különböző megoldások a levegő „kizavarására”. A Classic-on ilyen nincs, de megfelelő technikát használatával erre nincs is különösebben szükség.

  Az Eheim Classic szűrő légtelenítése
Arra kell törekedni, hogy a rendszerbe mindenhol minél több víz legyen és minél kevesebb levegő. Az akváriumból kijövő csöveknél ez nagyon egyszerűen megoldható a dupla csapokkal.
  1. Állítsuk a szűrőt egy vödörbe.
  2. A szűrőre rá kell kötni a szívóoldali ágat (vízzel teli) és a csapokat rá kell nyitni. Ekkor elkezd az akváriumból hömpölyögni lefele a víz a csövön keresztül a szűrőbe. A víz pillanatok alatt elkezd kifele jönni a nyomóágon, mely az elején elég sok levegőt szállít a szűrőházból kifele (ez a hangján is látszik), majd teljesen levegőmentes lesz. Ha ezt elértük, akkor elzárjuk az erre az ágra tartozó dupla csap felét és a kifele jövő víz megáll.
  3. Ekkor rákötjük a vízzel telített nyomóág csövét a dupla csap másik felével.
  4. Minden csövet kinyitunk, bedugjuk a szűrőt a konnektorba és a szűrés kezdetét veszi.
Az elején még lehetnek kisebb kerregő hangok a maradvány levegő jelenléte miatt, de ezt a mennyiséget már a szűrő ki tudja hajtani a rendszerből.


Többször kerül elő, hogy az Eheim alkatrészek nagyon drágák. Rögtön leszögezem, hogy az alkatrészek pótlása az esetek 95%-ban a helytelen használatból, a figyelmetlenségből, a karbantartás hiányából válik szükségessé. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy az emberek legnagyobb része csak annyit tesz a termékkel, hogy megvásárolja, de nem olvassa el a termékre vonatkozó egyéb információkat. Ha valamiért kifizetünk viszonylag sok pénzt, akkor vigyázzunk is rá és tegyünk meg érte minél többet a hosszú távú használhatóságért!


Szinte örök életű az Eheim Classic szűrőcsalád,
azonban a tengely és rotor cseréje néhány évente időszerű lehet (- Eheim szerviz)

Valóban! Az alkatrészek nem olcsók, de a prémium márkáknál, a prémium minőségnél ez természetes. Bármilyen más területről is beszélünk, az alkatrészeknek mindig irreális az ára. Ha belegondolok, hogy egy Lexus autó mennyibe kerülne, ha alkatrészekből szeretnénk összerakni.... ....az Eheim pedig a szűrők Lexusa.

Épp a napokban futottam bele abba a valaki által felvetett problémába, hogy nem megfelelőek az akváriumhoz való ajánlások, melyek a szűrők dobozaira vannak feltüntetve. Ez abból adódik, hogy sok évvel ezelőtt még az akvarisztikai nézetek is mások voltak, így az ajánlások is. Régen az alga nem számított egy ördögtől származó valaminek. Ma már az algamentes akváriumokra nagyobb energiát fordítanak, melynek a nagyobb mértékű szűrés is feltétele. Annak idején az akváriumok szinte csak a halakról szóltak, a növények, dekorációk csak szerényen járultak hozzá az akvárium egészéhez. Ma már minden tényező egyformán fontos, mert csak így születhet egy gyönyörű összképet mutató üveg kalitka, a lakás dísze, amibe persze a halak mellett a növények is gyönyörű formájukat mutatják. Az új szűrőknél már a mai akvarisztikának megfelelő adatokat közlik, így ismételten hagyatkozhatunk az írott formára.

Összegezve a tényeket, a tapasztalatokat, a következő értékelést tudom adni a szűrőre. Árban nem tartozik a legolcsóbbak közé, de aki az Eheim-hez ragaszkodik, ezzel a szűrővel megkapja a minőséget, a kielégítő teljesítményt, egy megbízható társat hosszútávon. Ha jobban belegondolok, a hasonló márkák termékeihez képest egyáltalán nem drága.

Tény és való, hogy néhány kényelmi dolog hiányzik, de aki a kezét is és az eszét is használja, annak nem kell ennél több, főleg ha nem akar sokat rákölteni. Amit külön kiemelnék és ez szinte minden Eheim szőrőre igaz, hogy ennél a márkánál a legkisebb a különbség a névleges és a valós teljesítmény között, és e mellett az áramfogyasztásuk is jóval kisebb, mint a konkurens termékeknek. Ez utóbbi adatot figyelembe véve, ha egy év távlatában is gondolkodunk, már kifejezetten jó vételnek számítanak.


Ami bevált azt nem kell módisítani!
Talán az egyetlen szűrő, amelynek a fejrögzítője még fémből van (- Eheim szerviz)

Nagyon fontos, hogy ilyen alkatrész utánpótlással és szerviz háttérrel, mint az Eheim, egy cég sem rendelkezik és ez hazánkban is maximálisan biztosított. Ez így volt 20 évvel ezelőtt is és így lesz 20 év múlva is.

Jelen pillanatban egy 2211-em van és eldöntöttem, hogy soha nem fogok tőle megválni. Bár én egy nagyobb akváriumnál már komolyabb „vizi erőművet „ választok/választanék a palettáról, de egy nano méretnél nem tudnék jobbat elképzelni az Eheim Classic szériánál.

Ha van tapasztalata és másképp látja, vagy kiegészítené az olvasottakat, ossza meg véleményét a cikk alatti fórumban. 


Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek