a
0
Fekete tetra
2022. Jan. 22.

 

Bolívia, Brazília és Paraguvay területéről származó hal, ahol természetes környezetét tekintve a gyenge sodrású folyók és állóvizek lakója. A fajt tekintve a pontylazac félék közé tartozik. Kedvelt fajta az akvaristák körében.

 

Akvarisztika 3

 

Mindenevő, leginkább élőeleséget fogyaszt, az élő bolhát, egyéb rákocskákat részesítsük előnyben az ilyen etetésekor. A jó minőségű műeleséget is szívesen fogadja.

A fekete tetra rajban él, kedveli a társaságot, ezért lehetőleg legalább négy-öt egyedet tartsunk egy akváriumban. Ennél több példány is kerülhet a a medencébe, egy kisebbe akár 6-8, míg egy 100 liter méretűt meghaladóba 20-30 db ha is jól érzi magát. Jellemzően barátságosnak mutatja magát, mégis hajlamos a többi hal díszes úszójának csipkedésére, ennek okán nem ajánlott lassú mozgású, hosszú úszójú halakkal együtt tartani.

 

 

A kifejlett állat testhossza 5-6 cm. Nem jellemző ugyan, de előfordul, hogy ennél nagyobbra is megnő. A fiatalabb egyedek majdnem teljesen feketék, a kifejlett halak hátrésze olaj-, vagy barnászöld, a mellrészük ezüst színű. Törzsükön látható a fajra jellemző két haránt futó fekete csík. A farokrész sötétszürke, vagy fekete. Teste erősen lapított, ezt jól kiemeli nagy alsó úszója, mely kör alakot kölcsönöz a halnak. Az ivarok megkülönböztetése egyszerű: a hímek kisebbek a hasvonaluk egyenes, szemben a nőstényekkel, melyek teltek, hasvonaluk pedig gömbölyű.

 

 

Szeretik a sok fényt, a lágy, savas kémhatású, oxigéndús vizet, melynek kristálytisztának kell lennie. Szeretik a növényekkel dúsan beültetett medencét, dekorációként még alkalmazhatunk fagyökereket, nagyobb bazalt köveket.

 

   

 

A sötét talaj biztonságérzetet ad a halaknak és kiemeli a magukat kellető, parádézó hímek szépségét, amikor fickándozva köröznek a nőstények körül. Az eredményes ikráztatás érdekében használjunk 8-15 literes mellékakváriumot. A víz keménysége lehetőleg 10-12nk° legyen, a hőmérséklet pedig 26-28 °C-os. Ajánlott a finom szálú élőnövény elhelyezése az ívatómedencében. Az ilyen környezetbe helyezett tenyészpár jó esetben már másnap ívik. Egy kifejlett nőstény 500-600 ikrát is rakhat, ezért javasolt néhány csepp fertőtlenítőszert csöpögtetni a vízbe, hogy megelőzzük az ikrák penészedését. Ikrarakás után célszerű a szülőpárt eltávolítani, ugyanis mérsékelten ikrarablók. A fiatal állatok legfeljebb két nap múlva kikelnek, apró élőeleséggel etethetjük őket.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!