a
0
Guppi genetika 1. rész
2012. Okt. 15.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különleges, minőségi guppi változatok, mind több hazai akvarista próbálkozik ezek szaporításával, nemesítésével. Ennek apropóján próbálunk némi betekintést nyújtani a guppik öröklődéstanának alapjaiba, az egyes változatok kitenyésztésének folyamatába.

Akvarisztika 1

A guppik azon felül, hogy könnyen szaporítható és tartható halak hatalmas genetikai potenciállal rendelkeznek, a kereskedelmi forgalomban kapható törzseken felül megszámlálhatatlanul sok változatuk hozható létre néhány generáció alatt történő szellekcióval, tervszereű keresztezéssel.Van néhány genetikai alapfogalom amit nem tudunk megkerülni. A sejtek, a szervezet működésében, felépítését első sorban fehérjék vesznek részt, ezek az anyagok rendkívül sok félék, és sok féle funkció betöltésére alkalmasak. Ezek biztosítják a mozgásokat, a szabályozást, a színeket, szerkezetadó szerepük lehet...Egyáltalán, ha kívülről ránézünk egy állatra jórészt fehérjéket látunk. A fehérjék kialakításához szükséges instrukciók viszont a dns-ben találhatóak meg, gének formájában, sőt minden gén két példányban szerepel! Egy génnek fix helye, mérete van a dns-en, viszont a génen belül előfordulhatnak mutációk, amelyek új gén-változatokat, allélokat hoznak létre. A két gén példány azonos vagy eltérő allélból is állhat.

Létezik egy domináns-recesszív kölcsönhatás az allélok között, amikor is az egyik génváltozat el tudja nyomni a másikat, így az hiába van jelen, végül észrevehetően a hatása nem nyílvánul meg az élőlényen.

Erre a legismertebb példa az albinizmus, amikor is hiába keresztezünk albínó guppit egy fekete szeművel (aminek mindkét szülője fekete szemű volt) az utódok között egyetlen albínó sem lesz, míg az unokáknak is csak 25%-a válik piros szeművé, kivéve, ha egy albínó szülővel keresztezzük vissza az utódokat, amikor is 50% lesz a következő generációban a piros szeműek aránya.


Képi ábrázolásban A - normál, a - albínó. Az egyik ivar a függőleges, másik a vízszintes tengelyen ábrázolva.


Albínó(aa) X Fekete Szemű(aa)= Aa       Utódok egymás között - 25% albínó

      

 Visszakeresztezve albínóval - 50%A fenti az információkra még szükség lesz, de térjünk rá a színekre.


A guppi hímek színét 3 különböző "réteg" határozza meg.

Az alapszín. - Ez 12 féle lehet pl. ezüst, sárga, kék, piros...

Az ivarra jellemző mintázat. - kobra, filigran, grass...

A fedőréteg. - platinum, magenta, pingu...

Valamint a mindezektől független speciális gének. - pl. Moscow, Japan Blue, Glass

Narancssárga alapszín, mozaik farokmintázat, magenta fedőréteg, valódi piros szemű albínó változatban.


Ezek a rétegek egymástól függetlenül öröklődnek, egymástól függetlenül épülnek fel, ez használható ki a tenyésztésnél, amikor pl. sárga nőstényből és zöld kobra hímből sárga kobra hímet szeretnénk kialakítani.

Vad Guppi hím, szürke alapszínnel.


Az alapszín 4 különböző pigmentből épül fel. Alap esetben egy vad guppiban mind a 4 pigment megtalálható, ezek együttesen "szürke" megjelenést biztosítanak a halnak. Mind a 4 pigmentet kialakító génnek van viszont olyan módosulata/allélje/ amely színtelen! Ezek minden esetben recesszíven öröklődnek a színes formához képest. Pont mint az albinizmus a fekete szemhez képest, így pl. a fekete pigmentekért felelős M allél a fekete pigment hiányát okozó m alléll hatását elnyomja.

MM / Mm - Nőstény guppi fekete pigmentekkel az alapszínben


mm - Fekete pigmentek nélkül


A 4 alapszín és jelölésük:
Fekete M - Fekete hiánya m
Kék G - Kék hiánya g
Piros E - Piros hiánya e
Sárga X - Sárga hiánya x

Minden halban minden színsejt helye megtalálható, így összesen
2x2x2x2  - 16 alapszín változattal számolhatunk. Viszont ezek közül szabad szemmel maximum 12-t tudunk megkülönböztetni! A színekre használt legújabb elnevezések az alábbiak, régebbi irodalmakban még némiképp eltérő felosztással találkozhatunk.Szürke (Vad színű) - MGEX

Ezüst 1. - MGEx
Ezüst 2. -  MGeX

Kék - MGEx

Narancs - MgEx

Piros - MgEX

Sárga - MgeX

Füst - Mgex

Blond/Szőke 1. - mGEX
Blond/Szőke 2. - mgEx
Blond/Szőke 3. - mgEX
Blond/Szőke 4. - mGeX

Super Blond 1. - mgEx
Super Blond 2. - mgeX
Super Blond 3 - mGex

Átlátszó - mgex

Sárga és Kék alapszínű halak párosításánál, a fentiek szerint az első generációban az összes hal Szürke alapszínű lesz
MMggeeXX   + MMGGEExx = MMGgEeXx (ami az allél dominancia miatt a normál szürke MMGGEEXX -el azonos küllemű), majd az unokák között jelennek meg sárga, kék, és újként ezüst, valamint füst alapszínű példányok is!

Az alapszínek leginkább a nőstényeknél adhatnak támpontokat, náluk látszik jobban, de teljesen biztosra csak akkor mehetünk, ha mindkét ivart szemügyre vettük!

A következő cikkünkből kiderül, hogyan mutatkoznak az eltérő alapszínek az albínó guppiknál, valamint folytatjuk a következő színrétegek öröklődésével.
Írta Orosi Zoltán, Dr. Sergey Apryatin és Philip Shaddock nyomán.

Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!