a
0
Hatékony algairtás a kerti tavakban
2015. Ápr. 03.

Az algásodás a kisebb kerti tavak legnagyobb problémája. Sajnos egy-egy kerti tó megépítésekor a kivitelezők, esetleg éppen a ház gazdája nem gondol a később felmerülő gondokra.

Akvarisztika 1

Egy kerti tó a vízi világ kicsinyített mása. Itt is több élőlény található meg, amelyek terhelik a vizet. Megfelelő szűrés nélkül a biológiai egyensúly is felbomlik. Ilyenkor a víz zavaros, jellegzetes szagú lesz és színváltozás is jól megfigyelhető, de ez utóbbi már az algásodásra is utal.


A sekély tavakban a köveken is megtelepedő fonalalgák okoznak legtöbbször problémát
 
Az algák rendkívül gyorsan szaporodnak. Ez főleg a sekélyebb kerti tavakban okoz gondot leginkább. Ha a hőmérséklet emelkedik, akkor ez a folyamat tovább gyorsul, és már komoly veszélyt jelent a vízi élővilágra is! Ezt a legnagyobb tapasztalattal rendelkező tavi algairtókat gyártók már nagyon régen tudják.

Felgyorsult világunkban már nem minden „tógazda” engedheti meg magának, hogy aprólékosan odafigyeljen a tó biológiai egyensúlyára, a tó legapróbb rezzenéseire. Ráadásul, főleg a kisebb kerti tavak esetében szinte lehetetlen fenntartani egy természeteshez közeli állapotot, a különböző vízkezelő-szerek nélkül. Pláne nem a legnagyobb nyári melegben, hiszen az algásodás egy természetes biológiai folyamat, amelyet a rossz vízminőség és a meleg felerősít.


A zöld, kevésbé átlátszó víz lebegő, vagy zöldalga jelenlétére utal.

A kínálat, csakúgy, mint a kerti tavi haltápok tekintetében igen széles, már idehaza is. Fontos, hogy mindig olyan készítményeket válasszunk amelyek összetevői ne károsítsák a halállományunkat és növényeinket. Az ismertebb gyártók (Tetra, Sera, JBL)  egyes termékei olyan biológiai összetevőkből állnak, amelyek túladagolás esetén sem okoznak nagyobb bajt.

Ezek az algairtók, vízkezelők típustól függően, durván 2000 Ft-tól már megvásárolhatóak és valóban hatásosak, de ne felejtsük, hogy ezzel csak kezeljük a kialakult helyzetet, a kiváltó okokat nem oldjuk meg. Tény, hogy ahogyan feljebb is írtuk akár hosszú távon is hagyatkozhatunk ezen szerekre káros következmények nélkül, de főleg azoknak, akik még a kerti tó tervezési szakaszában vannak nem árt néhány alapvető dologra odafigyelni.


A megfelelően elhelyezett fák, illetve bokrok természetes árnyákot biztosítanak

Az egyik ilyen a megfelelő szűrés. A kisebb és sekélyebb tavaknál számoljunk azzal, hogy a nyári meleg időszakban gyakrabban kell frissíteni a vizet (nem csak a párolgás miatt). Érdemes a délutáni tűző nap ellen védekezni. A tó nyugati oldalára egy fa ültetése esetén, idővel nem csak kevesebbe fog kerülni az algák elleni küzdelem, de sokkal természetesebb is lesz a kis flóránk...

Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!