a
0
Izzófényű dánió
2015. Feb. 12.

A galaxy razbórához hasonlóan az izzófényű dánió (Danio choprae), szintén Dél-Kelet Ázsiából származik. Egészen pontosan Mianmarból, akárcsak a 2006-ban felfedezett Galaxy. Őket azért valamivel korábban, 1928-ban fedezték fel Kachin állam északi régiójában Putao környékén.

Akvarisztika 2Hasonlóan a galaxyhoz, az ő rendszertani besorolásuk sem ment könnyen. Rengeteg hasonló, de mégis más fajba tartozó dánió honos a környéken. Ezek gatyába rázása a 2009-es év elejére fejeződött be. Az utóbbi néhány évben kezdték el felfedezni, hogy milyen jól tarthatók akváriumban. Azóta sok akvaristának lett nagy kedvence ez a hal.

A dániókra oly jellemző sebes mozgás rájuk fokozottan jellemző. Nincs egy pillanat, hogy megállnának. Tartási körülményei ideálisak egy növényes akváriumban is. Szeretnek a vízfelszín közelében úszkálni.


Mianmar (Burma) északi része - az izzófényű dánió természetes élőhelye 

Eredeti élőhelyükön a vízre pottyant apró bogarakat, lárvákat vadásszák le. Jó minőségű, vízen lebegő eleséggel tarthatjuk őket. Minimum 8-10 darabot tartsunk, hogy a domináns hím agresszivitása kellőképp megosztódjon. Az állandó pózolás és kergetőzés garantált. Fokozott mozgásigénye miatt legalább 40-50 liter a minimális akváriumméret. Meglehetősen ugrálósak, ezért a medencéjüket érdemes  lefedni.

Szaporításukról...

Nem nehéz őket szaporítani. Sőt, egy dúsan benövényesített társas medencében, viszonylag nagy az esélye annak, hogy pár apróság fel is nő. Amennyiben “valódi” szaporulatot szeretnénk, egy 30x20x20-as ívatómedence bőven megfelel nekik. Nem is kell bele semmi egyéb, csak egy dúsabb növény, vagy jávai moha, hogy a szülők nehogy véletlenül megegyék az ikrákat.Töltsük a medencét félig állott vízzel. A pH legyen 6,5-7,5 közt. A hőmérséklet 25-26 fok. A KH illetve a GH 5 alatt maradjon. Világítás nem szükséges, de a levegőztetés jól jöhet. Etessük a halakat a társas akváriumban jó minőségű eleséggel és figyeljük, hogy melyik nőstény kerekedik. A domináns hím is ki fogja szúrni és rögtön el is kezd neki pózolni. Színei ilyenkor még a szokásosnál is jóval harsányabbak. Ekkor érdemes átrakni őket az ívató medencébe. Ha úgy érezzük, hogy megszokták az új helyet, öntsünk be egy kevés hideg vizet. (Ez a természet esős évszakát imitálja) Ezt ismételjük szabályos időközönként egy napig. Ha jól csináltunk mindent, akkor másnapra a pár leikrázik.

Az ikráktól megszabadult nőstény láthatóan karcsúbbá válik. Ekkor a szülőket visszahelyezhetjük a társas akváriumba.

Az ikrák a hőmérséklettől függően kb. 24-36 óra alatt kikelnek. 72 óra múlva szabadon úsznak. Eleinte mikroszkopikus eleséggel, pl. papucsállatkával etethetjük őket. Később már lehet sórákot  is keltetni nekik.

Akinek a galaxy razbórák elnyerték a tetszését, azoknak ez a hal is el fogja. Gyönyörű ékkövei lehetnek egy növényes akváriumnak.

A cikk alapjául Nigro Akvarisztikai Blogján található forrás szolgált.
Akvarisztika 2
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!