a
0
Már mindenki utánoz mindenkit?
2012. Jan. 16.
Sokszor találkozhatunk másolatokkal. Az sem újdonság, ha egy jól menő prémium termékre hajazó másolattal találkozunk... Sőt! Utánzók az állatvilágban is vannak, gondoljunk csak a talán legismertebb ilyen élőlényre: a kaméleonra. Persze a vízi világban is vannak ilyenek. Most nem a márkásabb „szűrőmásolatokra” gondolok, hanem például az  utánzó polipra (Thaumoctopus mimicus). A gondolatmenetnek ezzel azonban még nincs vége, hiszen az igaz érdekesség, csak most kezdődik.
Akvarisztika 1A fent említett utánzó polipról azt kell tudni, hogy rendkívüli képességekkel rendelkezik. Nem csak színét tudja megváltoztatni, de szinte tökéletesen le tudja utánozni egy másik faj mozgását és sok esetben még alakját(!) is. Így tökéletesen beleolvadhat saját környezetébe. A szakirodalom is igazi álcázóművészként emlegeti.

Német tudósok viszont az Indonézia környéki vizekben érdekes jelenséget figyeltek meg. Méghozzá azt, hogy utánozzák még az utánzópolipot is!  A Harlequin-állkapocshalat (Stalix histrio) figyelték meg, amint kihasználva színük, mintájuk és mozgásuk azonosságát, megbújik, illetve együtt mozog egy utánzó polippal.


A videón megnézhető a polip és az állkapocshal együttese. De jól oda kell figyelni!

Az állkapocshal meglehetősen félénk hal. Főként a tengerfenék puha talaja és annak kisebb üregei közelében lehet megtalálni.  Amikor veszély fenyegeti, ezekben az üregekben húzza meg magát. Azonban, hogy egy Harlequin-állkapocshal másik élőlény „jelmezét” felhasználva próbálja növelni túlélési esélyeit, na ilyenre még nem volt példa...
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!