a
0
Mélytengeri furcsaságok
2010. Szep. 23.
Korábban már írtunk érdekességként mélytengeri halakról. Most ismét alámerülünk, hogy megvilágítsunk egy-egy fajt a sötétség és a hatalmas nyomás birodalmában.Körülbelül 750 m mélységben él a „Háromlábú hal” (Bathypterois grallator). Úszói lábszerű megnyúlása több célt is szolgál. Egyrészt az érzékeny nyúlványok érzékelik a talajon közlekedő kis rákok mozgásának rezgéseit, másrészről az állat maga is tud tapogatózni a sötétben. A kitárt úszók védelmében kevésbé érhetik lentről, vagy fentről meglepetések.A hal alig 40 cm-es hosszához képest megnyúlt úszói, akár az egyvmétert is elérhetik. A megnyúlt úszók, ahogy a videón is látható egyáltalán nem hátráltatják az úszásban.

Mindez azonban semmi a nőstény horgász halhoz képest. A fején található nyúlványban fluoreszkáló baktériumok tanyáznak. A fényre pedig a mélytengeri apró állatok pont úgy reagálnak, mint az éjjeli lepkék a sötétben a lámpa fényére. Ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy odaússzanak.Ennek a fajnak viszont van még egy hihetetlenül egyedi tulajdonsága. A tudósokat sokáig zavarba ejtette az a tény, hogy sosem fogtak ki hím horgászhalat. Ehhez társult még az furcsaság, hogy valamennyi nőstény horgászhal testén valamiféle parazitára hasonlító kinövést találtak. Csak sokára  fedezték fel, hogy ez a dudor a hím hal maradványa.

A hímek, melyek jóval kisebbre nőnek, mint a nőstények, ha véletlenül összetalálkoznak életük párjával, fogukat az „asszony” oldalába meresztik és többé nem engedik el. Innentől gyors átalakulásba kezdenek és „összenőnek” a nősténnyel. Nem sokkal később már csak egy kis kitüremkedés marad belőlük a nőstény oldalán. Ebből is látszik, hogy fura dolgok alakulnak ki a túl nagy nyomás alatt.A videó egy kifejezetten a mélytengeri élőlények kutatására, megfigyelésére fejlesztett – legénység nélküli – tengeralattjáró kamerái elé táruló látványt mutatja be. A felvételek 1000/5000 méter mélységben készültek. Érdemesen hátradőlve, hanggal végignézni.

Ezek a „lények” még jó darabig háborítatlanul fognak élni a vak és néma sötétségben. Amíg az embernek nem lesz halaszthatatlan dolga odalenn, még sokáig élhetik furcsa evolúciójukat...

A cikk alapjául Nigro Akvarisztikai Blogján található forrás szolgált
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!