a
0
Mi okozza az akvárium vízének kellemetlen szagát?
2017. Okt. 12.

A bántó illat figyelmeztető jelzés arra, hogy a szerves anyagok bomlásnak indultak. A szerves vegyületek azért kapták ezt a nevet, mivel az élet építőkövei. Az élő szervezetek pedig szénalapúak. Éppen ezért szerves anyagoknak a szén vegyületeit nevezzük, amelyek többnyire a szén mellett ként nitrogént és oxigént tartalmaznak.

Akvarisztika 3

A kén-hidrogén felszabadulásának záptojásra hasonlító sajátos szaga van, ez a fehérjék baktériumos bomlását jelzi. Ha a medence aljzatában sok szerves anyag gyűlik fől és ott oszlásnak indul, akkor metán, kén-hidrogén, továbbá ammóniagáz képződik. Ezek a gázok egytől egyig mérgezők.

 

 

Ilyen anyag felszabadulhat a medencében lévő vízinövényekből, a dekorációként használt fából, mely rohadásnak indulhat, de okozó tényező lehet a halak túltelepítése is.

A legcélszerűbb ebben az esetben a víznek legalább 30-50 %-át lecserélni és a talajból a mulmot eltávolítani. Továbbá érdemes aktív szénnel (hydraffin szén) átszűrni a medence vizét, mert az megköti a mérgező gázokat és szagtalanít.

 

 

Rendszeresen figyeljük meg az akváriumot, annak élővilágát, amennyiben szükséges bizonyos díszítő elemekből telepítsünk olyat, amire a víz nem hat károsan vagy használjunk műnövényzetet.

Karbantartással, ellenőrzéssel és odafigyeléssel orvosolható a víz kellemetlen szagát okozó probléma.

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!