a
0
Miért éppen akvárium?
2014. Dec. 17.

Modern, urbánus világunkban, eltűnik közelünkből a természet, és bár a technika sok helyen már az embert is képes helyettesíteni, csodái iránti érdeklődés nem csökken. Minél messzebb kerülünk a természettől, annál inkább szeretnénk egy kis darabját otthonunkba. Ezért tartunk kutyát, ezért gondozunk díszmadarat és még sorolhatnám. De nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy naponta többször kiadós sétát tegyen egy kutyával, és gyakran a szomszédok nem tudnak azonosulni díszmadártartó szenvedélyünkkel, ha védenceink éktelen rikácsolással üdvözlik hajnalban a nap első sugarait.

Akvarisztika 2

Az alábbiakban a hobbyállat-tartás egy olyan nagy múltú ágával szeretném megismertetni a Kedves Olvasót, ami napjainkban reneszánszát éli.


Ez az akvarisztika. És hogy miért olyan érdekes – esetleg előnyös - a halakkal való foglalatoskodás? Hát mindenkinek másért. Hiszen más fontos egy cégvezetőnek, mint egy nyugdíjasnak és megint más egy szülőnek, akit a gyerek háziállatért nyaggat. Lássuk hát e három nagy csoport alapján rendszerezve, kinek miért ajánlom ezt a fantasztikus hobbyt.


A cégvezető

Az egész napon át tartó szaladgálás, telefonálgatás, meetingelés hamar elfárasztja az ember idegeit, és az állandó feszültség beteggé teheti testünket is. Az akváriumban úszkáló halak bizonyítottan nyugtatják az idegeket, és pár percre elterelik gondolatainkat. Éppen ezért határozott úgy már több multinacionális cég is, hogy minden irodába kötelező akváriumot telepíteni, aminek komoly csapatépítő ereje is van. A dolgozók együtt szemlélhetik a halak fejlődését, közösen aggódnak egy-egy gyengélkedő példányért, és egy - a munkahelyi problémáktól mentes mégis közös - beszélgetési témát adnak az alkalmazottaknak.

De egy akvárium másképp is segítheti a vállalat munkáját. A legtöbb értékesítő, illetve új ügyféllel tárgyaló azt vallja, munkájának legnehezebb része az első találkozásnál tapasztalható feszélyezett kommunikáció közvetlenné tétele. Mindenkinek volt már a környezetében akvárium, ezért ha a tárgyalóban vagy a cégvezető dolgozószobájában is elhelyezünk egyet, könnyebb elindítani a kötetlen beszélgetést, adott a közös téma. Felidézhető pár régi emlék, mikor még gyermekként szüleivel, testvérével csodálta a víz alatti világot, vagy hogy minden igyekezetük ellenére csak kevés sikerrel tudták életben tartani a családi akvárium kedves lakóit . Ezen – pozitív vagy negatív - élmények megosztása segít túllendülni a kezdeti feszélyezettségen, és így már egyszerűbb áttérni az üzleti kérdésekre.
A nyugdíjas

Sajnos nem egyszerre távozunk szeretteinkkel erről a bolygóról. Idősebb hozzátartozóink gyakran maradnak egyedül, és sokszor érzik úgy, életük céltalanná, fölöslegessé válik. Rengeteg tanulmány foglalkozik azzal, hogy az idős emberek életkedvét milyen pozitívan tudja befolyásolni egy házi kedvenc, hiszen újra van kiről gondoskodni és van kivel kommunikálni.

Persze nem elvárható, hogy egy idős, esetleg egészségileg is meggyengült szerettünk télen-nyáron kutyát sétáltasson, de egy kis akvárium a benne élő halakkal kiváló, egyszerűen kezelhető társaságot biztosít egyedül élő hozzátartozóinknak. A fenntartási költség is csak töredéke egy kutyáénak-macskáénak, ugyanakkor a halak állandó mozgása, a velük való foglalatoskodás, megfigyelésük megédesíti a mindennapokat.

A szülő

A gyerekek ösztönösen kedvelik az állatokat és szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb gyermekünk elénk áll majd, és bejelenti, saját kis kedvencet szeretne. Legtöbbször persze egy kiskutya után áhítoznak. Ettől a legtöbb felelősségteljes szülő mereven elzárkózik, mert attól tart – gyakran okkal -, hogy a gyermek lelkesedése hamar alábbhagy, és a kutyaneveléssel, kutyatartással járó gondok mind rámaradnak.

Ilyenkor szokott - legtöbbször hosszas alkudozás eredményeként - kishörcsög vagy egyéb rágcsáló beköltözni. Aztán, ha ez a kis félénk jószág megharapja ifjú, de annál lelkesebb gazdája ujját, akkor a hörcsög már nem is annyira aranyos… Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kisemlős éjszakai életmódot folytat, ami már rövid távon is zavaró lehet egy nehezen alvó gyerek szobájában.

De nem kell elkeseredni, van megoldás. Mindig azt szoktam javasolni, előzzük meg ezeket a problémákat azzal, hogy megállapodunk a gyermekünkkel: akkor lehet bármilyen más háziállat, ha előtte legalább egy évig gondoz egy halat. Hogy mi ebben az üzlet a szülőnek? Ha a dolog mégsem működik, néhány halat mindig sokkal egyszerűbb elajándékozni, mint bármilyen rágcsálót, de ha ezt a gyermek nem is hagyná, - legyünk tárgyilagosak - sok hal életideje lényegesen rövidebb, mint akár egy egéré, és sokkal gyengébb érzelmi kapocs alakul ki egy hal, mint egy emlős, esetleg madár irányába. Egy halacska gondozásához szükséges idő nem több, mint egy igénytelenebb kisemlősé, így könnyen kiderül, a csemete képes-e hosszú távon, felelősséggel gondoskodni védencéről.

Tudom, sokan most azt gondolják, de hát egy hal unalmas egy gyerkőcnek. Ez nem igaz. A halak mozgása, vidám színei lekötik a még egészen pici gyermek figyelmét is. Például pár hónapos babák órákig meredten nézik a halakat, és az is tény, az óvodába egyszerűbben szokik be a kicsi, ha ott akvárium (vagy más háziállat) is van. És sosem lehet tudni, talán gyermekünk többé nem nyaggat minket kutyáért, mert annyira lenyűgözi a vízi világ, hogy örök szerelembe esik.

Egy jó tanács: ha úgy döntünk, legyen akvárium, először mindig csak 1-2 halat vegyünk, így ha mégsem köti le a gyermeket, egyszerűbb a medence felszámolása, ám ha az ifjú érdeklődése nem csökken, jópofa közös családi program lehet az új halak kiválasztása, beszerzése.

Mindent összegezve elmondható, hogy az akvarisztika minden korosztály számára kitűnő elfoglaltságot jelenthet, és valóban segíthet megkönnyíteni, megszépíteni életünket.


Rónaszéki Péter
Róna-Pet Trading Kft.
Az év akvaristája 2010

Akvarisztika 2
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek