a
0
Miért Pon(t)d Zoom?
2013. Már. 10.

A kerti tó tulajdonosok júniustól újabb kerti tavas márkanévvel találkozhatnak a szaküzletekben, illetve a webáruházak virtuális polcain. Már idehaza is számos és bevált kerti tavi eleség között válogathatunk, miért lenne érdemes kipróbálni a PondZoom kerti tavi tápokat is? Erről faggattam Pataki Csabát, a gyártó-forgalmazó Fisch Kft. ügyvezetőjét és Oláh Zoltánt, a PondZoom termékfejlesztésének felelős menedzserét.

Akvarisztika 1

Kerti tó, PondZoom

– Úgy tudom ez nem az első, a halak táplálkozási szokásait érintő saját terméketek, ráadásul a Fisch Kft. 16 éves múltja meghatározó a hazai akvarisztikai, horgász és kerti tavas közösségben.

P. CS.: – Valóban.. Magyarországon mi forgalmazzuk az akvarisztikai technikában etalonnak számító német Eheim márkát. A forgalmazáshoz pedig komoly technikai és elméleti követelményeket támaszt a gyártó. Mi kezdtük, a szintén németországi Tetra kerti tavi, akvarisztikai és terráriumi eleségeinek, technikai kiegészítőinek hazai forgalmazását is, így folyamatosan figyelemmel kísérhettük a termékek fejlődését, valamint a vásárlók visszajelzéseit is. Ezek a tapasztalatok és a mögöttünk álló technikai háttér óriási előny volt a PondZoom eleségek fejlesztésénél.


– Ezek meggyőző referenciák, de a forgalmazás és a gyártás között azért vannak különbségek...

P. CS.: – Vannak bizony, de ezen a téren sem vagyunk kezdők. Sőt! Nyolc évvel ezelőtt hoztuk létre a CarpZoom márkát, amely kezdetben egyszerűbb halcsalikat kínált a pontyhorgászok számára. Mára azonban szinte Európa valamennyi országában megtalálható, széleskörű termékpalettával rendelkező horgászmárkává érett. Ennek egyik oka, hogy nem csak a felvevőpiacot vizsgáltuk, hanem a halfajokat, illetve a környezetet is. Hiszen a jelenlegi túlkínálatban nem elég megfelelő ismeretek nélkül, adalékanyagokkal és színezékekkel „felturbózott”, olcsó terméket gyártani. Hiába kedvező az ár, ha nem működik, akkor ott ette a fene! Senkinek nem fog kelleni...

Pataki Csaba
Pataki Csaba - ügyvezető


– Csalijaink is (pellet, etetőanyag, bojli, stb.) takarmány-alapanyagokból készülnek. Ez fontos, hiszen a sporthorgászok visszaengedik a kifogott halakat, tehát egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mit használnak csaliként. A CarpZoom esetében is szigorú követelmény, hogy nem mérgezhetjük sem a halat, sem pedig annak éltető közegét.


– Ez valóban jó szemlélet. A termékismertetőkben az olvasható, hogy merőben újszerű felfogásban készült ezeknek a tavi eleségeknek az összetétele. Mit jelent ez pontosan?

O. Z.: – Ahogyan Csaba is elmondta, a siker titka a teljes környezeti láncolat figyelembevétele. A PondZoom tavi eleségek megalkotásánál, ezek a tapasztalati tudásanyagok voltak a legfontosabbak. Ismerjük a halakat, táplálékigényüket, a környezetet és a különböző takarmány-alapanyagok hatását mindezekre. Célunk egy olyan alapösszetétel elkészítése volt, amely kiegyensúlyozott és teljes értékű, egészséges táplálékot jelent a tavi kedvencek számára. Mindezt pedig úgy, hogy a tó flórája a lehető legkevésbé károsodjon az eleség emésztett és emésztetlen bomlástermékétől.

– Ez az oka, annak hogy az eleségeket nem a végletekig dúsítottuk vitaminokkal (teljesen értelmetlen módon). Nem csak pénztárcakímélő haszna van például egy nem agyonvitaminozott terméknek. Sokkal inkább fontos szempont, hogy ugyan úgy, mint az embereknél, a halakban sem tud egyszerre korlátlan mennyiségű vitamin felszívódni. Ráadásul bizonyos vitaminok túladagolása hosszú távon káros.

Oláh Zoltán
Oláh Zoltán - termékfejlesztési menedzser

– Márpedig a fel nem szívódott anyagok a vízben végzik. Ezek problémát jelenthetnek a kerti tó vízére, így halainkra és növényeinkre is. Pontosan ez a PondZoom tápok nagy ereje. Az az egyedi összetétel, aminek következménye a megfelelő tápanyag- és az ideális, ésszerű vitamintartalom. Ezt pedig nem csak halaink, hanem a kerti tavunk egésze meg fogja hálálni.


– Általánosságban a legtöbb kerti tóban kétféle halakat találunk. Aranyhalat és KOI pontyokat. Ti még is hétféle PondZoom eleséget készítettetek.

P. CS.: – Ennek több oka is van. Egyrészt a fajspecifikus összetételek, illetve a vásárlói igények. Alapvetően egy általános kerti tavi eleséget (aranyhal és koi) és egy speciálisan KOI tápot hoztunk létre. A vásárlók igényeinek megfelelő pedig ezeknek a változatait, amelyek nem csak formában, de összetételben is eltérnek egymástól, egy-egy kiemelt szempont figyelembevételével.


– A pálcika formájú eleségek elterjedtek, de ahogy elnézem a PondZoom formában is hozott újat.

O. Z.: – A stick (pálcika) jellegű eleségeink alkalmasak a kézből való etetésre is. Ennek révén közvetlen kapcsolatba kerülhetünk kerti tavunk lakóival, ami meglehetősen felemelő érzés, a gyermekeknek pedig mindig öröm.

– A másik elterjed típus a lemezes (flakes) formájú eleség.  Ez egy tavasztól-őszig, tehát az egész szezonon keresztül etethető, teljes értékű alaptáp.

– A pearl (gyöngy) forma sem teljesen ismeretlen a piacon, ám ezen tápjaink erőssége nem igazán ebben rejlik. A pálcika formájú és lemezes eleségek extrudált termékek, tehát „sok levegő van bennük”. Ez egyszerűsíti a halak etetését, hiszen az ember „ránézésre” szórja be az elégségesnek ítélt mennyiségű tápot. Viszont így súlyra nézve keveset dob be, ergo nehezebb túletetni (persze nem a halak lesznek ilyen esetben túletetve, hanem az el nem fogyasztott táp bomlása okozhat gondot). A PondZoom Pearl tápok viszont „fajsúlyosak”, így aki egy kicsit odafigyel a felhasznált mennyiségre, lényegesen gazdaságosabban etetheti halait. Bátran hasonlítsák össze a kapható tápok egységárait, de ne a megszokott literre vetítve, hanem súlyra (kilogram) vonatkoztatva. Ráadásul tápanyag- és vitamintartalom tekintetében is jobb minőségűek Pearl tápjaink.

KOI eleség, pondzoom

– Különböző helyzetekre is vannak PondZoom eleségek. A VitaStcks és VitaPearl tápokkal különösen tavasszal, a kivermelés után ajánlott etetni, amikor éppen éledezik a kerti tó, mivel az alaptápokhoz képest nagyobb vitamintartalommal rendelkeznek. Akkor is ezt a tápot ajánljuk, ha valamilyen halbetegség ütötte fel a fejét a kerti tóban. A PowerPearl eleségünk kedvező árú prémium táp, mely a teljes szezonban etethető. A ColourPearl eleség pedig színerősítő összetevőkben gazdag.

– Egyébként valamennyi PondZoom táp alkalmas a tavasztól-őszig tartó folyamatos etetésre. A változatos etetés jegyében amúgy is érdemes cserélgetni időnként az eleségek típusait, formáit. A PondZoom tehát ebben is jó alternatíva.


– Itt megálltok, vagy lesz folytatás is? Arra gondolok, hogy van-e tervben a PondZoom család bővítése?

P. CS.: – Nyilvánvaló, hogy mi is előre tekintünk és aki nem fejleszt, az lemarad. Az eddigi tapasztalataink arra engednek következtetni, hogy az a gondolkodásmód, aminek a szellemében elindultunk, jó. A cégen kívüli PondZoom eleségeket tesztelő hazai és külföldi tótulajdonosoktól és már a vásárlóktól is jó visszajelzéseket kapunk. Ők szokták kérdezni azt, hogy miért „csak táp”? Vízkezelő, algairtó és egyéb tavi kiegészítőket miért nem készítünk?

– De készítünk, csak ahogy korábban is elmondtam, a mi szakmai múltunk főként a halcsali/haleleséghez köthető, eddig ebben voltunk profik. Éppen ezért a többi dologhoz idő kell. Szeretnénk a tápok fejlesztésénél alkalmazott szemléletet a vízkezelőknél is továbbvinni: a lehető leghatékonyabb megoldás a lehető legfenntarthatóbb módon. Ez ugyan hosszadalmasabb folyamat, de a befektetett energia mindig megtérül, ha sikerül olyat felmutatni, ami hosszú távon is jól működik.

Hornyák Csaba

Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek