a
0
Miért pont 54 literes az akvárium?
2011. Feb. 24.
Észrevették már, hogy több neves akváriumgyártó, díszhalak tartására készült, legkisebb méretű medencéje 54 literes? Vajon mi lehet ennek az oka?
Akvarisztika 1


Az MP-Eheim legkisebb díszhalas akváriumszettje is éppen 54 literes

Mielőtt elárulom, fontos tisztázni egy lényeges dolgot. Mégpedig a bevezetőben is írtat, azaz: „díszhalak tartására készült...” Tehát nem a gerinctelenek (garnélák, csigák stb.) nevelgetésére szolgáló nano akváriumokról van most szó.

Ugye emlékszünk még a tavaly (2010) életbelépő törvényre, amely megtiltotta idehaza is a gömbakváriumban való haltartást? Erre akkor sokan felszisszentek és fórumokon vitáztak a helyeslők és ellenzők...

Néhány gondolat a külföldi fórumokról a gömbakvárium ellen  • „A  halak a gömbakváriumban képtelenek tájékozódni ezért folyamatos stressznek vannak kitéve”
  • „A szűrő hiánya és a kis vízmennyiség miatt, nincs stabil, megfelelő vízminőség. Ennek hiánya károsan hat a hal szervezetére.”
  • „A kis mennyiségű vízben oxigén sem lehet jelen kellő mennyiségben. A gömbforma miatt  ráadásul kis vízfelület érintkezik a légkörrel.”

Nos,  néhány európai állam (pl.: német és osztrák) állatvédelmi törvényei még szigorúbbak. Nem csak a formát határozzák meg, hanem a minimális térfogatméretet is. Ez a méret pedig, a bűvös 54 liter (60x30x30 cm)...

Ha van tapasztalata és másképp látja, vagy kiegészítené az olvasottakat, ossza meg véleményét a cikk alatti fórumban.
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!