a
0
Mit, hogyan, miért? - Szűrés, belül
2011. Már. 26.
Új sorozatunk indításával néhány gyakori kérdésre szeretnénk választ adni olvasóinknak. Az első részben a szűrésről, pontosabban a belső szűrőkről készítettünk egy reményeink szerint érdekes olvasnivalót.
Akvarisztika 1

Belő szűrők

Nevükből adódóan általában az akvárium belső üvegfalán, tapadó gumikkal rögzítve üzemelnek. A lelkük egy elektromágnes. A szűrő belső részén a  tengelyen egy rotor forog, amely biztosítja a víz mozgatását. Típustól függően a tartályában többféle szűrőelem is elhelyezhető.

 Fontos, hogy folyamatos üzemre vannak tervezve! Nem kell napközben bekapcsolni, majd este ismét ki. Fontos tudni, hogy a sorozatos újra indítás csökkenti élettartamukat.


Egy jó minőségű belső szűrő, kis karbantartással 5 évet is üzembiztosan működik! A komolyabb  készülékek (pl. EHEIM Power Line) esetében nem ritka 5-10 év gondtalan működés sem. Ráadásul biztosak lehetünk abban, hogy az ilyen eszközökhöz évek múltán is találni fogunk alkatrészeket.


Mostoha körülmények között is megbízhatóan működik a jó öreg Pickup


Miért is van szükség a belső szűrőkre?

Az akvárium, a természet kis szelete. Képzeljük el úgy, hogy egy kis kockát kivágunk a természetből és elhelyezzük lakásunkban. Az akváriumok vize folyamatosan szennyeződik. Nincs öntisztulás. Ezért szükséges a víz forgatása, szűrése.


Eheim PowerLine: a belső szűrők csúcsa

Természetesen a víz átszűrése nem regenerálja 100%-osan a vizet, ezért részleges vízcserére időnként szükség van. Ez alap halak esetén (guppik, neon- és aranyhalak, stb)  kimerülhet abban, hogy a természetes vízpárolgást pótoljuk. Természetesen ez függ a halfaunától, a növényektől, az akvárium méretektől, a fényviszonyoktól és még a haleleségtől is.

A lényeg, hogy a víz elöregedését lelassítsuk. Minél jobb hatásfokú akváriumszűrőt használunk, annál kényelmesebb az akváriumunk üzemeltetése, karbantartása.


Különbségek

Az alap belső szűrők csak mechanikai szűrést végeznek. Ilyen például az EHEIM pickup 2006 típusa. A modernebbek már levegőbeporlasztást is végeznek (EHEIM pickup 2008, 2010, 2012). Az  ilyen eszközök már az oxigén szükségletet is megoldják, valamint jobban, látványosabban mozgatják a vizet.A következő kategóriájú, komolyabb (ebből adódóan picit drágább) belső szűrők, rendelkeznek biológiai szűrőtöltettel is! (pl.: Eheim Power Line és EHEIM BioPower). Ezekben már meg tudnak telepedni a baktériumok, amelyek „megeszik” a káros anyagokat. Tehát jóval nagyobb hatásfokkal működnek és kifizetődő lehet az a néhány ezer forintos többlet kiadás.


Az olcsóbb rosszabb is?

Kényes kérdés. Maradjunk annyiban, hogy a bölcs ember nem a saját kárán tanul... Pár ezer forintos árkülönbség miatt nem érdemes veszélyeztetni az egész faunánk létét. Gondoljunk bele, hogy egy nevesebb gyártó termékéhez mennyivel több háttérszolgáltatást, rugalmas garanciakezelést és évek múltán is fellelhetőséget kapunk.


Néhány jó tanács és érdekességVálasszon olyan szűrőt, melyhez pótszivacsot, tengelyt és forgórészt az eladó rögtön tud ajánlani, hiszen ezek forgó, mozgó alkatrészek, tehát elképzelhető, hogy idővel cserére fognak szorulni. Ha az eladó nem tud ebben segítségére lenni, nem biztos, hogy a megfelelő terméket választotta ki magának.A valóban sok tapasztalatot felhalmozott gyártók termékei között akár többféle pótszivacs is megtalálható. Így pl. az aktívszenes, amelynek használata még jobb vízminőséget garantál, mivel a méreganyagokat is megköti. Egy-egy gyógyszeres kúrát követően, kifejezetten javasolt is a használata.

Apropó szivacsok. Tudták, hogy csak az EHEIM szivacsok, szűrőtöltetek 100 %-osan sterilek? Még a haltenyésztések idején jöttünk rá milyen fontos is ez! Amit a boltban a fiókból kihúznak és méretre vágnak, sajnos sok mindennel lehetnek szennyezettek. Ez viszont végzetes lehet az akváriumunk lakóira.

Ne felejtsük el a teljesítményt sem. Egyedül álló módon az Eheim szűrők valóban tudják azokat az értékeket, amelyek megtalálhatók a dobozaikon, prospektusokon.

Az akvárium, a természet egy kis szelete... Ezért fontos a környezettudatosság. A modern szűrők azonos teljesítményéhez kevesebb áramfelvétel társul, mint az olcsó másolatokéhoz. Sőt, a világ egyik legenergiatakarékosabb, szűrője az Eheim ECCO Pro, a mindössze 5 W-nyi fogyasztásával.A szűrő teljesítménye csökken, ahogyan a szűrőszivacsok egyre jobban eltömődnek. Időnként szükséges a tisztítása. Azonban soha ne csavarjuk, vagy gyűrjük össze. Folyóvízben csak tenyerünk között nyomkodjuk ki párszor. Javasolt a 6-8 havonként cserélni is, mert a többszöri mosás után már nem megfelelő szűrőközeg.

Az anyagot a 25 éves haltenyésztői múlttal rendelkező Pataki Csaba állította össze számunkra.


Ha kérdése van, vagy megjegyzése az olvasotakkal kapcsolatban, ossza meg mással és velünk a cikk alatti fórumban.


Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek