a
0
Mókushal
2021. Nov. 27.

 

Mai napig rejtély fedi, hogy mért éppen így nevezik ezt a sajátos vonásokkal rendelkező közkedvelt halat.

 

Akvarisztika 3

Annyi bizonyos, hogy eredeti élőhelyén a korallszigeteken nagyon népszerű. Különös jellegzetessége a nagy szemek és a még nagyobb száj. Utóbbival éjszaka vadászik tápláléka után. Szembetűnő külső tulajdonsága még ezek mellett a recés hátuszony és a durva pikkely.

Érdemes az akvaristának egy-egy hosszúra nyúlt éjjel elidőzni a medence előtt, megfigyelve az uszonyos ezen időszak alatti tevékenységét. Ilyenkor kaparintja meg zsákmányát, mely kishalakból, apró rákokból és ízeltlábúakból áll.

Napközben pihenéssel tölti idejét, hasadékokba, sziklarepedésekbe behúzódva.

 

 

Beszerzése nem ütközik akadályba, mivel akváriumi halakat forgalmazó üzletek nagy többségében kapható. Életterének kialakítása ugyancsak egyszerű, sziklákat szükséges elhelyezni és búvóhelynek megfelelő tárgyakat betenni a medencébe.

Üzletben könnyedén kiválaszthatja a kellő kiegészítőket, mint például egy-egy odvas fát vagy a barlangrendszert mintázó kerámiákat.

Mivel tengeri fajról van szó az akváriumot sós vízzel szükséges feltölteni, melynek pH-ja 8,1-8,4 közötti, hőmérséklete pedig 22-26 Celsius fok kell legyen. Mérete 22-25 cm között mozog.

 

 

Nyugodt, békés halnak számít, lehet tartani más uszonyosokkal együtt. Arra persze figyeljünk, hogy ragadozó ne legyen társasága. A kisebb halakat maga is képes elfogyasztani, már csak a korábbiakban megemlített nagy szájának köszönhetően is, így azokat mellőzzük az akváriumból.

Etetésével kapcsolatban vegyük figyelembe, hogy az egyedek a szokás „rabjai”, így mindig azonos időben, az esti órákban adjuk nekik az eleséget. Kizárólag az élő táplálékra mozdul, amit ő ejt el zsákmányául.

Három változata létezik a Piros mókushal, melynek teste piros, amit hosszában fehér csíkok fednek, melyek a hátuszonyán is megfigyelhetők.

 

A Nagyszemű katonahal rózsaszínes-piros, kopoltyújánál jól elkülöníthető barna csíkkal.

 

A Sammara (vérpettyes) mókushal kizárólag rajban él, 45 méter mélyen, füves és korallzátonyos helyeken.

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!