a
0
Mollik - akváriumi díszhalak
2022. Szep. 17.

Több féle Molli fajta létezik, melyeknek tulajdonságaik azonosak, kivétel ez alól színűk, hiszen van köztük Fekete (yucatáni vagy black), Arany (borostyán vagy sárga), Fehér (ezüst), Leopárd és Dalmata (pöttyös-foltos) mintázatú, illetve Gömb formára (kerek hasa) emlékeztető. A fogaspontyok családjába tartoznak, mindegyik elevenszülő. Származási helyük az Egyesült Államok, Mexikó, Észak-Közép és Dél-Amerika. Más halfajokkal szemben békésen viselkednek. Nagy akváriumot, 100-150 literest szükséges biztosítani számukra, jól mutatnak kisebb csapatban.

 

Akvarisztika 3

A Fekete molli testhossza hímek esetén 6-7 cm, nőstényeknél 8-9 cm. Előbbieknek igazán szép sárga szegélyű farokúszójuk van. Mivel nagyon szeretik a szúnyoglárvákat ezért mesterségesen telepítik őket a nagyobb vízfelületű tavakba, folyókba. Fekete teste bársonyosnak hat elvétve előfordulnak rajta zöldessárga pikkelyek.

A teljesen fekete változatát mesterségesen tenyésztették ki.

Minden eleséget elfogyaszt, azonban más halfajokhoz képest nagyobb mennyiségű növényt tartalmazó táplálékot igényel, kiváltképp előnyben részesíti az algakockát.

Könnyen telepíthető, tartása nem igényel különösebb törődést. A jól szűrt, meleg medencében érzi igazán otthon magát, ellenkező esetben fázik. 25-28 °C -ra kell felmelegíteni az akváriumi közeget, a pH érték7,5. A víz középső rétegeit lakja. A hím és nőstény egyedet egyszerű megkülönböztetni egymástól, mivel előbbinek farok alatti úszója az elevenszülőkre jellemzően módosult.

Igazán szereti a növényzetben gazdag környezetet, azon belül is a lebegő fajtájúakat, mint amilyen a tüskéshínár vagy az érdes tócsagaz. A növénydús környezetben és a magas hőmérsékletű vízben szaporításuk is minden gond nélkül véghezvihető.

A hímek hajlamosak „verekedni” a nőstények kegyeiért intenzív udvarlásuk közben. A nőstények képesek folyamatosan szülni, ha az akváriumban több hím példány van. 4-5 hétig vemhesek, azt követően különböző számban hozzák világra utódaikat. Nem jellemző rájuk kicsinyeik elpusztítása, megevése. Előfordul, hogy ivadékaik színtelenül jönnek világra, az ilyen példányok fejlődésük során aztán fekete színpigmentekkel gazdagodnak. A kicsinyek apróra tört lemezes táppal és vágott tubifexel etetve hamar növekszenek.

Halnépességüket tekintve 6-8 hal telepítése az ideális egy 100 litert befogadni képes medencében.

Az Ezüst molli csupán a színe miatt különbözik a feketétől. Teste ezüst vagy fehérnek is nevezik, farka és háta, hátúszója fekete színezetű.

Az Arany (borostyán vagy sárga) molli pedig, mint arra neve is utal, sárga színű.

A Dalmata fehér alapon fekete pöttyökkel, foltokkal rendelkező molli fajta.

A Gömb molli, mely nagy hasáról kapta nevét és Ballon molliként is ismerik fekete színű. Formáján kívül annyiban különbözik az előző kettőtől, hogy telepíthetőek valamivel kisebb 50-100 literes akváriumokba, népességük 10-15 hal.

A Leopárd molli színe élénkvörös, a szemétől a faroknyélig acélkék csík húzódik és ez jellemző hátúszójára, farkára. A hímet könnyű megkülönböztetni a nősténytől, neki a testcsíkja egyenes, míg az anyaállatnak a hasi részen megtörik, azzal valamelyest kerekíti formáját. Testhossza a többi molli fajtához képest rövidebb, 3-3,5 cm. Ideális vízhőmérséklet igénye 20-24 °C, de kedveli a hűvösebb vizet, mely 18-20 °C. Fajtársaihoz hasonlóan szereti a dús növénnyel beültetett akváriumot, melynek elülső kiúszó tere szabad, ott kényelmesen úszkál. Akvaristák körében kedvelt és hálás hal.  

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!