a
0
"Repülő" lazac
2014. Már. 12.
Ismét egy dél-amerikai, nem hétköznapi tulajdonsággal rendelkező fajt mutatunk be Önöknek, amelynek tartásához nem kellenek különleges feltételek...
Akvarisztika 2Teste oldalról erősen lapított, háta egyenes, míg a hasi rész erősen ívelt. Nevét is különleges testformájáról kapta, mert egy balta fejére emlékeztet. A Pöttyös baltahasú lazac (Gasteropelecus maculatus) mellúszói átlátszóak és hosszuk, elérheti a hal testhosszának az 1/3-át is. Ennek köszönhetően a vízből kiugorva, akár 3 métert is „repülhet” a vízfelszín felett. Szája kicsi és felső állású. Testét apró fekete pöttyök borítják.

A medence vizének 23-28 °C közöttinek kell lennie. Telepítsünk a felszínen úszó, vagy a vízfelszínig felérő hosszú levelű növényeket, amelyek beárnyékolják a vizet. Az akvárium tetejét feltétlenül le kell takarni, mivel előszeretettel használja „szárnyait” egy kis kalandozásra, amelynek otthon végzetes következménye lehet.

Természetes élőhelyéről


Dél-Amerikában őshonos. Főként Kolumbia és Venezuela területén található állóvizekben és mocsarakban él. A világ ismert állatfajainak csaknem egynegyede él Dél-Amerika esőerdeiben, fennsíkjain, folyóiban és mocsaraiban. Rengeteg halfaj található meg itt, azonban sok, eltűnőbe lévő emlős állat, mint például a jaguár, a vízidisznó, a lajhár és a hangyászmedve is megtalálható ezen a területen. 

Tartása egyébként nem nehéz. Békés természetének köszönhetően társas akvárium lakója is lehet. A vízfelszín közelében úszik és ha lehet, kisebb rajban tartsuk. Egy 110 literes medencében akár 5-6 példány is jól érzi magát. Megeszi a száraz tápokat is, de ha igazán jól akarjuk tartani, akkor élő eleségeket is adunk neki.

Szaporítása nem egyszerű. A vizüket szűrjük át tőzegen, hogy kissé savas és sötétebb legyen. Az ikráikat az úszónövények gyökerei közé rakja. Ezután a szülőket távolítsuk el a medencéből. Az ikrák 30 óra múlva kelnek ki és további 5 nap múlva úsznak el. Adjunk nekik frissen kelt sórákot.

A cikk alapjául a diszhal.info oldalon található írás szolgált.

Ha van tapasztalatod és másképp látod, vagy kiegészítenéd az olvasottakat, oszd meg véleményed a cikk alatti fórumban.
Akvarisztika 2
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek