a
0
Stendhal-hal: Mogorva éjszakai úr
2010. Dec. 07.
Ez a pontyfélék családjába tartozó fekete testű és vörös farokúszójú akváriumlakó, megjelenésében   igen exkluzív. Természete azonban sajnos nem teszi lehetővé, hogy többet is tartsunk belőle az akváriumban.


Hmmm... Fekete és vörös... Mint álmaim CarpZoom hala (Üdvözlöm a horgászó olvasóinkat is...)

Fiatal korukban még össze lehet hozni egy medencébe három-négy Stendhal-halat (Epalzeorhynchos bicolor), de a felnőttek azonban már nem tűrik egymást. Ráadásul más fajokkal is meglehetősen mogorvák.

Az Ázsiában őshonos,  főként folyókban és patakokban fellelhető faj, akár 18 cm-re is megnőhet, bár ekkora méretű, akváriumban ritkán fordul elő. Érdemes hosszabb távra tervezni vele, mert akár 10 évig is lakója lehet a medencénknek. Mindenevők és szeretik az algákat is lelegelni. 200 literre mindössze egyetlen halat javaslunk. Erről jut eszembe, hogy ebben a hónapban a butoros akváriumokkal akciózunk. Egy 720 literes Eheim Mp Karat-ba akár 3 felnőtt Stendhal-halat is nevelhetünk:-).

Ha tiszteletben akarjuk tartani éjszakai életet kedvelő természetüket, teremtsünk sötét zónákat az akváriumban. A háttérbe ültessünk Vallisneria americanát, a két oldalra Beckett vízi kelyhet és Wendt vízi kelyhet az előtérbe. Elhelyezhetünk köveket, gyökereket is amelyek nem csak színesítik az akváriumot, de rejtekhelyként is jól funkcionálnak. Egy ilyen típusú akváriumban a Barbus nemzetség tagjai közül például az ékfoltos razbóra (B. tetrazona) és/vagy a rózsás díszmárna (B. conchonius) lehet a Stendhal-hal lakótársa.Elég nehéz a hímet a nősténytől megkülönböztetni, de ez utóbbi általában valamivel íveltebb, kerekdedebb a hímnél. Szaporodás idején (ami akváriumokban nagy ritkaság, mert a felnőtt Stendhal-halak meglehetősen „rossz viszonyban” vannak egymással), a hím ráhajtja a farok-úszóját a nőstény hátára. Az ikrák szétszóródnak a medencében. Három nappal később az ivadékokat már  sóféreglárvákkal etethetjük...Hozzászólások:

petrik6

Nézelődő

nézelődik, ismerkedik....

Regisztrált:
2011-02-21

Mitől lehet hogy hónapok óta( 4 hónap) minimálisan fejlődőt a Stendhalom ? Többi halam duplájára nőtt.Most kb 6-6,5 cm mikor megvettem 5 cm körül volt.Pedig napi kétszer etetek élő tubifexel , fagyasztottal, lemezes tápokkal, kígyó uborkát is eszik . 100 x40x40 es akváriumban van .Nem balhézik nyugodt természet egyenlőre?!?Thorocatum halaim 4 cm ről 5 hónap altt 8-9 re fejlődtek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!