a
0
Sylvania: Az éltető fény forrása
2012. Nov. 12.

Akár tapasztalt felhasználó, akár lelkiismeretes hobbista, biztosan Ön is tudja, hogy mennyire fontos a megfelelő világítás az akváriuma számára.

Akvarisztika 1

Nem elég csupán a fény! Számos olyan dolog van, amit figyelembe kell vennünk, hogy valóban ideális feltételeket biztosítsunk vízinövényeinknek és halainknak. De még a vízminőségre is hatással van a megvilágítás.A megfelelő megvilágítás kialakításához ismernünk kell  a vízinövényeink fajtát, hiszen származásuktól függően más-más mennyiségű és minőségű fényre van szükségük.  Ezen kívül számít a halak és a természetes fény mennyisége  és persze a medence mélysége. Mivel az akváriumi víz a fény 30%-át is képes elnyelni, elmondható, hogy a normál, úgynevezett T8-as fénycsövekkel legfeljebb 60 cm mélységig tudjuk fenntartani a megfelelő fotoszintézist.

  Apropó! Fotoszintézis.

Tudjuk, hogy a növények szervetlen anyagból, azaz szén-dioxidból, egyéb tápanyagokból és vízből szerves anyagot állítanak elő, miközben oxigén képződik. Hurrá, ez jó! De ennek ellenére még sem érdemes éjjel nappal világítanunk az akváriumban. A természetben sincs 10-12 óránál több természetes napfény, még a trópusokon sem. Így nekünk sem kell többet világítanunk. Ezzel nem csak energiát takarítunk meg, hanem a fénycsöveink élettartamát is megnöveljük. Valamint elkerüljük a nem kívánt algásodást, illetve ammónium-képződést (NH4+). De talán ami igazán lényeg az az, hogy vízinövények ennél több ideig amúgy sem fotoszintetizálnak egy nap.

Amennyiben 60 centiméternél mélyebb a medencénk, érdemes nagyobb erejű T5-ös „lámpákat” használni. A Sylvania által gyártott új T5 csövek például 50%-kal több fény bocsátanak ki az azonos hosszúságú T8 csövekhez képest.Manapság már specifikus, akváriumtípustól függő fényforrások léteznek. A Sylvania Grolux csövek a leggyakrabban használt fényforrások a növényes akváriumokban, ezért ma már etalonnak számít az akváriumi kertészek körében. Kiemeli a növények színeit és fokozza a fotoszintézist.

Az Aquastar fénycsövek kimondottan trópusi fényviszonyokat imitálnak. Ezek a lámpák az ilyen akváriumok összes biológiai organizmusainak igényeit kielégítik.


A megfelelő világítás mellett, halaink színei is felragyognak
(Törpe tarkasügér - Apistogramma agassizi)

A Daylightstar fénycsövek általános nappali fényviszonyokat biztosítanak, kiemelik a halak és növények színeit. Ideális választás a Grolux és Aquastar típusok mellé. Ráadásul az új Sylvania Daylightstar T8 fénycsövei UV-STOP bevonatának köszönhetően igen jelentős mértékben gátolják a nem kívánt algák elszaporodását.


Letölthető
Sylvania katalógus
(PDF - 4,4 Mb)
Nos, láthatjuk, hogy számos tényezőt figyelembe kell venni, hogy a legideálisabbnak mondható legyen akváriumunk megvilágítása. Mostantól webáruházunkban is elérhető  (közvetlen gyári forgalmazóként!) az etalonnak számító Sylvania fénycsövei, lámpái valamennyi kisállat-tartó részére. A letölthető (vagy a kiskereskedőknél fellelhető) magyar nyelvű katalógus típusleírásokkal, technikai paraméterekkel és árakkal segít a választásban, hogy a számos típus közül  melyik az igényeinknek legmegfelelőbb éltető fényforrás.


Amit a Sylvániáról tudni érdemes...

 Az 1900-as évek elején Pennsylvaniában alapított cég izzólámpák, valamint az éppen kibontakozó rádiózás számára vákuumcsövek gyártásával kezdte meg a működését. Ma a Havells Sylvania egyike a világ legnagyobb fényforrás gyártóinak és a lámpák széles választékát állítja elő. Ezek izzólámpák, halogének, energiatakarékos lámpák, fénycsövek, LED-ek, valamint egyéb speciális termékek professzionális felhasználók számára. Európában egyértelműen a legnagyobb gyártó és a piacvezető az akváriumi, terráriumi fényforrások területén.Az kisállat-tulajdonosoknak – a világszerte 18 működő gyárából – a németországi és belgiumi egységekben készülnek a fénycsövek. Ez már önmagában is egyenlő a legkiemelkedőbb minőséggel. Az pedig tény, hogy a világon először a Sylvania kapta meg az ISO 14001 minősítést a fényforrásgyártók közül.

 
 Elhivatottságunk és hozzáértésünk legmegtisztelőbb bizonyítéka, hogy a híres J.Y. Cousteau kapitány is Sylvania lámpákat használt víz alatti forgatásaihoz a világ legnagyobb akváriumában, az óceánban.


Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek