a
0
Szarvashal
2022. Jan. 08.

 

A Sügéralakúak rendjébe tartozó tengeri faj természetes élőhelyén korallzátonyok közelében fordul elő, változóan 3 és 182 méteres mélységben. Bálványhalnak is nevezik.

 

 

Akvarisztika 3

 

A faj az úgynevezett Indopacifikus régió lakója: Kelet-Afrika partjaitól a Rapa- és a Ducie-szigetig, Japán déli részétől és a Hawaii-szigetektől északra, illetve a Lord Howe-szigettől délre található meg természetes környezetében. A Csendes-óceán keleti részén: a Kaliforniai-öböl déli részétől Peruig honos.

Méretét tekintve átlagosan 24 cm hosszúra nő meg, előfordulnak néhány cm-el kisebb, illetve nagyobb példányai is. Testének felépítésének legfőbb jellemzője erősen lapított, kerekded formája, hosszú vékony orra és kis szája. Utóbbi tele van hosszú, tüskeszerű fogakkal. Szemből nézve annyira keskeny, hogy alig lehet észrevenni.

 

Szemüregei felett előrenyúló nyúlványa mered előre, amely viszont csak az idősebb egyedeken van erősebben kifejlődve. Háti úszójának harmadik kemény sugara ostorszerűen meghosszabbodott nyúlt. Alapszíne a sárgásfehér, rajta három feketésbarna csíkkal. Páratlan úszói hosszúak. Természetes közegében színes világ veszi körül, leginkább 2-3 fős csoportokban él, tarkaságával álcázza magát. A kifejlett egyedek előfordulhatnak magányosan, párban és ritkán nagyobb rajokban is. Korallpolipokkal táplálkozik, amikhez csőrszerű szájával fér hozzá, azon kívül a vázaikban vagy sziklahasadékokba bújt apró élőlényeket piszkálgat ki.

 

Szívesen időzik a zavaros vizű belső lagúnákban, a zátonyplatókon, illetve a szikla- és korallzátonyok tenger felőli tiszta vizű oldalán. A nyílt vizek fenék közeli zónáit kedveli. 24-28 Celsius-fokos vízhez szokott.

A hosszan tartó pelágikus (szabadon úszó) lárvastádium az oka széles elterjedésének és erős színezetének, mely semmilyen földrajzi típust nem jelez. Népszerű akváriumi hal, de csak ritkán éli túl a tartás körülményeit. A megélhetés miatt horgásszák.
Emberre veszélytelen.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!