a
0
Szükségük van a halaknak alvásra?
2021. Szep. 04.

Vajon alszanak-e?

Az alvás az élet része. Mindenkinek szüksége van rá. Embernek és állatnak egyaránt. A szív lelassul, az izmok elernyednek, a légzés nyugodtabbá, egyenletesebbé válik.

Az állatok alvása leginkább egy pihenési ciklussal jellemezhető, amikor részben vagy egészben öntudatlanok, a testi funkcióikat lelassítják, mozdulatlan testformát öltenek magukra, és mérsékelt élénk – a külső hatásokra bármikor reagáló – állapotba vonulnak.

 

Akvarisztika 3

Kérdés, hogy működik mindez a halak életében.

Keressük meg tehát a választ arra, hogy az akváriumokban intenzíven úszkáló vagy nyugodtan lebegő pikkelyesek miképp pihennek, avagy milyen módon alszanak.

A kérdés azért is fontos, mert a medencében együtt élő különböző fajok viselkedése némileg eltérő lehet, egyéni szokásaikkal adott esetben zavarhatják társaikat, mindennek kapcsán akár pihenésük sem lehet békés.

Köztudomású, hogy a halaknak nincs szemhéjuk, tehát szemüket soha nem csukják be. Ebből adódóan azt a látszatot keltik, miszerint folyamatosan ébren vannak.

Ahhoz, hogy a fenti kérdésre megtaláljuk a választ, szükség van az alvás definíciójára.

Mindenekelőtt ezt a tevékenységet természetes pihenőállapotnak nevezzük.

Az alvás egyik értelmezési módja: a környezeti ingerek tudatosulásának megszűnése vagy csökkenése a test optimális hőmérsékletének fenntartása mellett. Egyszerűen visszafordítható, felébreszthető az egyed. A két állapotot eltérő EEG (agyi elektromos tevékenység) mutatja, valamint a halakra jellemző periodicitással (szabályos ismétlődés meghatározott időnként) spontán alakul ki.

Náluk is érzékelhetők az éber és kevésbé éber időintervallumok napszaki módosulásai. Fajok közt ebben lehet különbség. Néhányuk teste lelassul és belépnek egy nyugalmi fázisba, melyet hívhatunk akár alvásnak is. Erre bizonyítékként szolgál az, hogy az éjszaka közepén a korallzátonyok között úszkáló könnyűbúvárok gyakran simogatnak vagy emelnek ki a vízből halakat anélkül, hogy azok felébrednének.


 

Akvaristák, akik trópusi édesvízi fajokat tartanak szintén megfigyelték, hogy halaik rögvest a kevésbé világos helyekre úsznak, amikor hosszabb sötétben töltött idő után mesterséges fény tölti be a helységet. A szemhéjuk hiánya miatt elég nehéz megállapítani, hogy alszanak-e vagy sem.

Miért is alszanak az állatok?

Általa alkalmazkodnak a külső környezeti változásokhoz, így energiát spórolnak meg és táplálékra sincs szükségük.

Vannak halak, melyeknek az aktív szakaszaikhoz képest csökken az öntudatuk, ám még véletlenül sem lesznek egészen öntudatlanná.

Egy-egy halfaj téli álmot alszik, testüket lehűtik, anyagcsere-folyamatuk apránként lelassul – ez eltér az emlős állatokétól – kábulatba zuhannak és táplálékot sem vesznek magukhoz. Mindez nem a mesterségesen tartott, hanem a tavakban élő halakra vonatkozik, ahol a tófenékre húzódva vészelik át a téli időszakot. Befészkelik magukat az iszapba, „vermelnek”. A vermelés valójában nem alvás. Lényege, hogy a tél közeledtével, amikor a víz hőmérséklete erősen csökken, egyes halfajok anyagcseréje lelassul, kevesebb táplálékot vesznek magukhoz, és az idő nagy részében a víz fenekén összebújva, egymást melengetve várják a tavaszt. A ponty télen alkalmazza ezt az iszapba ágyazódó módszert, a tavaszi felmelegedést várva.

Előfordul mindennek ellenkezője, mikor is bizonyos fajoknál, mint az afrikai tüdőshal mindez nyáron következik be, ők a nyári nagy melegtől, a kiszáradástól védik ilyen formán magukat. Beássák magukat a hűset adó iszaprétegbe, ott várják ki az enyhet adó száraz évszak végét.

Míg néhány halfaj rezzenéstelenül tölti az éjszakát, addig mások, mint például a sziklahal vagy a fűrészes sügér, egyáltalán nem alszik, pusztán a sziklák oltalmában ejtőznek egy kicsit, uszonyaik viszont aközben is mozognak. A macskahal azonban napközben pihen, ekkor felúszik a felszín közelébe, és egy úszó fatörzs alatt vagy a parttól nem messze keres búvóhelyet.

Léteznek olyan fajok is, amelyek gond nélkül sziesztáznak napközben is. A bohóchal egyik kedvelt szokása, hogy amikor az oldalán pihenve a medence fenekén szundikál – rémületet okozva ezzel az akváriumtulajdonos számára – . Azt gondolva, hogy beteg vagy elpusztult, holott csupán pihen!

Végeredményként tehát megállapítható, hogy valamilyen formában a halak is alszanak. Lehetséges, hogy csak lelassulnak, de az is előfordulhat, hogy egy az egyben rezzenéstelenné válnak. Az azonban biztosra vehető, hogy a víz legkisebb hullámzása is megzavarja pihenésüket és teljesen éberré válnak.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!