a
0
Zöld akvárium II. – Karbantartás
2011. Máj. 20.

Előző cikkünkben (itt)megtudtuk, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy vízinövényeink egészségesek legyenek, illetve akváriumunk biológiai egyensúlya tökéletes legyen. Szó esett a növénytápsók fajtáiról és adagolásáról is.

Akvarisztika 2A növények számára a fotoszintézis folyamata biztosítja az életet és a növekedést, melynek során szén-dioxidot vesznek fel. Az atmoszféra levegőjében bőségesen van szén-dioxid, ami jól oldódik a vízben. De a folytonos mozgásban levő vízből a szén-dioxid könnyen elillan, és ha sok növényt tartunk az akváriumunkban, szükségessé válhat, hogy különleges, szóró módszerrel juttassunk szén-dioxidot az akváriumba.

A szén-dioxid-koncentráció akkor a legideálisabb, ha mennyisége átlagosan 20-30 mg/l.
Tudni kell, hogy a szén-dioxid hat a víz pH értékére (minél több van belőle, annál savasabb és fordítva).


Éjjel azonban nincsen fotoszintézis, ilyenkor nem szükséges az akváriumba szén-dioxidot juttatni, mert a halaknak még árthatunk is vele.

     

TetraPlant CO2 Optimat
Egyszerűen, könnyen alkalmazható CO2 szett, mely biztosítja az akváriumi növények egészséges fejlődéséhez szükséges szén-dioxidot. Használatával csökkenthető a vízkőkiválás az akváriumfalon és a növények levelein. Kb. 100 l-es akvárium CO2-vel való ellátásához való szett, mely tartalmaz egy CO2 palackot, egy diffúziós csövet és egy összekötő tömlőt.

Tetratec APS légpumpák
Formatervezett, hatékony légpumpa-család 10-600 literes akváriumok számára. Kiemelkedően csendes működésűek köszönhetően a hangelnyelő belső kialakításnak és a rezgéselnyelő gumi talpaknak.
3 év garanciával.

EHEIM légpumpák
Szabályozható teljesítményű, csendes, megbízható légpumpa család 100-200-400 liter/óra teljesítménnyel. A filckorongos porlasztónak köszönhetően a buborékméret és –sűrűség tág határok között módosítható. Kialakítása lehetővé teszi, hogy akár a falra akasztva, akár polcon elhelyezve üzemeltessük.
3 +2 év garanciávalApró karbantartó munkák


A rendszeres növényápolással nemcsak a növények fejlődését, hanem az akvárium egyensúlyát is biztosítjuk. Vannak gyorsan növő növények, melyeket gyakran vissza kell vágni, nehogy akadályozzák az alacsonyabbak fejlődését. Figyeljük a vízi kertet és ne habozzunk, ha be kell avatkozni. A kellemetlen algákról se feledkezzünk meg, különben elárasztják az egész akváriumot.

 
A lehullott levelek eltávolítása
Ez az első aprómunka, amit növényápolás közben el kell végezni. A lehullott vagy sárguló leveleket el kell távolítani, mert amint bomlani kezdenek, szennyezik az akvárium vizét. Ráadásul zavarják a növényeket a növekedésben, és ha a szűrőberendezés elé sodródnak, akadályozzák a víz keringését.

A nyesés
Amikor a növények elérik a vízfelszínt, meg kell nyesni a szárakat és az ágakat egyaránt. Nyugodtan le lehet vágni belőlük akár 10 cm-t is. A magasra nőtt, sűrű növények elveszik a fényt, ugyanakkor gyakran lehullatják a talaj közelében lévő leveleiket, ráadásul nem is szépek. Hogy mindezt elkerüljük, vágjuk le a növény fő szárának a csúcsát. A nyeséssel visszaadjuk a növény sűrűségét, mely minden vágás helyén oldalágakat fog növeszteni.

Ritkítás
Vannak olyan növények, melyek levelei kör alakban kibomlanak a tő körül, melyek mindenhová elterjednek és megfojtják a szomszédjaikat. Ezeket nyugodtan lehet ritkítani. Minden második tövet vegyük ki, hogy az akváriumban maradó növények rendesen fejlődhessenek.

Forrás: diszhal.info

Jövő héten a gyakran felmerülő problémákról és a növénybetegségekről fogunk hasznos ismeretanyagot adni.


Akvarisztika 2
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!