h
0
SMS a vízpartról - A lengőspicc!
2010. Már. 19.

Sokakat elgondolkodtat a Nap első erősebb sugara. Lassan itt az idő egy szezonkezdő horgászatra. Ez az SMS, nem más, mint egy rövid szöveges üzenet a vízpartról, - horgászoktól horgászoknak - ötletekkel, praktikákkal teletűzdelve!

Kocsis László

Persze sokakat a hajnali fagy még visszatart, de a lelkesebbek, mint én, a reggeli kávé után útra keltem. No, nem messze. A téli gémberedésből bemelegítésnek megfelel egy közeli tavacska is.

 

         
Még minden kopár                                                              Csak türelem

 

 

Rezgőspicc helyett lengőspicc


Bevallom őszintén a lengőspiccel nem rég ismerkedtem meg. A legfontosabb előnye az érzékenysége, amit ilyenkor a tavasz kezdetén mindenképpen csak hasznunkra lehet. Sok tanulmány foglalkozott már vele, de a lékhorgászok is bebizonyították már, a leghidegebb vízben is lehet pontyot fogni. Az esély mindig megvan a fogásra, csak ilyenkor érzékenyebb felszerelés kell. A használat: A spiccet beszerezhetjük horgászboltból is, de akár magunk is elkészíthetjük. Összeállítása nem kíván szakértelmet, csak némi rögtönzési és barkács tudományt. A lengőspicc tulajdonképpen a spicc meghosszabbítása egy vékony csővel. Ez a cső egy gumicsővel van rögzítve a spicchez, és ezen fut keresztül a zsinór. Lehet kompletten is, vagy akár egyéni spiccel együtt kapni. Azonban a botunk eredeti spicctagja mindig a lehető legjobb megoldás (hiszen ehhez a bothoz tervezték), ebből a középerőset érdemes választani. A spiccgyűrűre csak ráhúzzuk a gumicsövet, és már használhatjuk is, különösebb átalakítás nélkül.

 

        
A spiccgyűrűre húzva                                                   Teljesen végigfut a zsinór

 

 

 


Párban

 

 

Az új METHOD mix


A tavaszi túrámra egy új etetőanyagot vittem magammal. Bár ez a keverék inkább nagyhalas horgászatokhoz készült, mégis szerettem volna az attraktivitását kihasználni. Három íz kombináció közül most a legédesebb, azaz a tigrismogyoró - csoki karamell összeállítást bontottam fel. Én amolyan „átalakítós" horgász vagyok, ha valamin lehet finom hangolni, akkor azt megteszem. Ezt történt ezzel az etetőanyaggal. Ugyanis egy finom rostán átszitáltam, ami fennmaradt azt félre tettem. Arra ott nem volt szükség, de nyáron jó lesz majd más keverékekhez. Kidobni nem kell! Körülbelül 6 deciliter vízzel elkevertem a már finomszemcsés összeállítást, majd hagytam pihenni.

 

 


Az új mix, teszt alatt

 

 

Piros csontkukac


Sokan nem hisznek a csalik színe köré épült legendáknak. A halak, ha szín nem is látnak, azért árnyalatokat minden bizonnyal. Ha kristálytiszta vízben horgászunk, akkor hasznos lehet kerülni a feltűnő színű csalikat. Ezért váltottam az első kapástalan óra után piros színű csontkukac és piros gumicsonti kombinációra. A gumimásolatot a lebegő tulajdonság miatt szeretem használni, elkönnyíti a csalit. A csalit, a lehető legkisebb ellenállással veszi fel a hal. Már csak egy bögre forró tea kell, és sok türelem, hiszen ilyenkor minden lassabb, a természet, a halak is.

 

  
A csonti varázsa

 

       
A ronda sebet, a kisebbeken is...                               ... mindenképpen kezeljük le

 

Jó horgászatot.

 


Írta és fényképezte: Kocsis László

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint bizottság vezetői poszt a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnél. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 2019 Magyar Feeder klubcsapat bajnokság 1. hely, 2019 Magyar Feeder egyéni bajnokság 3. hely, 6-szoros magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag, 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!