h
0
A MAHOR márciusi lapszámából
2021. Már. 01.

Meglenet a Magyar Horgász márciusi száma.

Ízelítő a tartalomból:

Egyéb szerző

Szövetségi hírek Veszélyhelyzeti tájékoztató 6


Bálint Attila A Bébi, a pillangó és a Corvette 8
Versenyhorgász berkekben nem is kérdés, hogy kiről szól ez a mese. A madunicei VB győzteseinek egyike, egyéni Európa-bajnok a Velencei-tavon, világbajnok ificsapat szövetségi kapitánya Radecében, és mostanában az Országos Versenyhorgász Bizottság elnöke. Úszókat gyárt, régi sportautókat újít fel, a horgászládáján meg lakat fityeg. Az 51. esztendős Nagy Attila bízik abban, hogy egyszer lesz még ideje igazi dunai pecákra is.


Timár Mix 5+1 tavaszi recept 12
A tavasz közeledtével talán a horgászok is bátrabban látogatnak ki a vízpartra, mint az elmúlt hónapokban. Az egyre melegedő hőmérséklet mellett egyértelműen nő a halak aktivitása, a tavasz már igazán szép fogásokkal kecsegtet. Nem könnyű a horgászok dolga ebben az időszakban, hiszen a számos csalogatóanyag közül nem mindegyik felel meg a felmelegedő vizek által támasztott követelményeknek. Félreértés ne essék, kis túlzással akár minden etetőanyaggal és csalival lehet halat fogni. Csupán az a különbség, hogy a horgászat végén egy eredményes napra tekinthetünk-e vissza, vagy egyetlen hallal zárjuk azt. A következőkben 5+1 számunkra már bizonyított etetőanyag-kombinációt mutatunk be, amivel sikeresek lehetünk a tavaszi horgászatok alkalmával.


Bokor Károly Wobblerrel is, sekélyben is 18
A tavaszi hónapokban tilalmi idő védi a fogassüllőt, így a téli tapasztalatokat ekkor tudjuk összesíteni. Nagyjából húsz esztendeje, hogy a téli, kishalas süllőhorgászatokat felváltottam a plasztikos pergetésekre.


Hamvasi Miklós 2020, a rekordok éve 22


Erdei Attila Februári évkezdés hosszú előkével 24


Szarvas Zoltán Márciusi menedékek 28


Energo Team Keresd a halat! 32
Az év első horgászatának mindig kiemelt helye van az emlékeink sorában, amit persze mindenki igyekszik pozitív élményekkel maradandóvá tenni. Sok különféle tényezőtől függhet, hogy mikor is valósul meg ez a bevetés, azonban egy dolog szinte biztos: a kapásokhoz vezető megoldás nem fogja tálcán kínálni magát. Pontosan ez a kihívás rejti viszont önmagában az egyik – sőt, talán a legnagyobb – szépségét is a téli horgászatoknak. Egészen különleges a varázsa annak, amikor a néhány fokos vízben sikerül becsapni az első érdeklődő bajszosokat.


Farkas Csaba A pisztrángsügér-probléma 38


Sztahovits Péter Tavaszi böjt 42
Tapasztalataim szerint háromféleképpen élheti meg a márciust egy pergetőhorgász. Az első, ha teljesen mellőzi a ragadozóhalas horgászatot, hiszen azok zömét tilalom védi. A másik opció a köztes megoldás, ha kellően odafigyelve igyekszik olyan halfajt és annak megfelelő vizet választani, ahol minimális az esélye annak, hogy védett halat akasszon. A harmadik verzió, ami viszont már elítélendő, ha az ívási időszakot nem tisztelve, célzottan a tilalommal védett hal a cél. Most a köztes útban próbálok segíteni, kisebb kitérővel.


Dovit Team Évindító keszegezés 46
Már nyugodtan mondhatom, hogy ez a tél is enyhe. Január eleje van, és szerencsére ritkák a fagyok. A földeken biztosan hiányzik a hótakaró, de nekünk, horgászoknak ez többletlehetőséget ad. Ilyenkor a teljes évet végig lehet horgászni, és a legtöbben szeretünk is ezzel élni.


Szövetségi hírek Pályázati támogatás... 49
Haraszkó Csaba Vissza az alapokhoz 2. 50
F&H Tévéműsor 54
OVHB 2021. évi OB versenykiírások 56
OVHB 2021. évi versenynaptár 62
Szövetségi hírek 2020. évi „Vis-maior” pályázatok 63


Kovács Zsigmond Grönlandi szajblingok 64
Horgászként álmodozva, Grönland egyike a legizgalmasabb úti céloknak. Bár a jéghegyekkel díszített tengerben, fjordokban rengeteg hal van, legyező- és pergetőhorgászként a folyók és a tavak szajblingjait fárasztanánk legszívesebben. Én sem gondolkodtam sokat, amikor pár éve felkínálkozott a lehetőség.


Telinger Katalin Felengedett horgászszív 68


Danicsek Fanni, Pintér László Süllők a dombok között 72
Nagy Gábor Kárókatona helyzetkép a Balatonon 76


Gyulai Ferenc Tippek rakós botos horgászathoz 78


Monos Tibor Nimfás botok, technikák és halak 82
Kovács Zsigmond A hónap legye – Mickey Finn 85
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK 86
Lábas Norbert Jégtörő csukázás 90


Kovács Márk Hétpettyes menü 94
Az utóbbi években később érkezik és el is húzódik az egyre enyhébbnek mondható tél. Bár idén a hőmérő higanyszála egyes területeken szokatlanul mélyre kúszott, azért nem ez a jellemző. Az évszakváltások ritmustalanságát követi a szintén robbanásszerű hirtelenséggel beköszönő jó idő, ami már márciusban okozhat kellemes, melengető nappalokat. A hideg hónapok után a talajban, avarban, korhadt fák mélyén szunnyadó peték, lárvák és bábok alig várják, hogy felkelhessenek téli álmukból. Nem különben a halak, amiknek az előbb említettek majd élelmet jelentenek, ahogy a vízbe vagy a víz közelébe kerülnek. A biológiai körforgásnak ez az apró részlete határozta meg a jelenlegi domolykózásunk sikerességét.


Retropeca Megsárgult örökzöldek 98
KIRAKATNÉZŐ 100
REKORDFOGÁSOK 102
APRÓHIRDETÉSEK 105
KERESZTREJTVÉNY 106

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!