h
0
A MAHOR novemberi lapszámából
2020. Okt. 30.

Megjelent a Magyar Horgász novemberi száma. Ízelítő a tartalomból.

Egyéb szerző

Szövetségi hírek MOHOSZ pályázatok 6

Szövetségi hírek Csepeli horgászhely 9

 

Szarvas Zoltán A hűlő folyó süllői 10

Immáron több évtizede várom az októbert, majd a novembert, hogy a hűlő folyók kincsét, a süllőt becserkésszem. Általában ebben az időszakban fogom a legnagyobbakat. Hogy ezek a legnagyobbak mégis mekkorák, az évenként változó. Van, hogy „csak” szépek, van, hogy kapitálisak.

 

Walter Tamás Finomra hangolva 14

Az utóbbi évtized versenyhorgászattal kapcsolatos egyik legmarkánsabb változása, hogy akkora halakat is meg tudunk fogni rakós bottal, amekkorákról korábban álmodni sem mertünk. Ez nagyban köszönhető az új, erősebb anyagok használatának, de olyan technikai újításoknak is, mint az oldalkivezetéses gumizás. Ez utóbbi azonban nemcsak abban lehet segítségünkre, hogy 5-10 kg-os halakat ejtsünk el vastag cuccal, hanem abban is, hogy kiélezett versenyszituációban a lehető legfinomabb zsinórral és horoggal horgásszunk, mégis legyen esélyünk szákba terelni párkilós halakat. Ez utóbbi feltétele volt az idei magyar bajnoki döntőn való jó szereplésnek.

 

Bokor Károly Apróságok kapásai 20

Az „emberes” hónapokban általában jól foghatjuk a süllőt és a csukát. A hűlő vízben a pergetés és az élő halas módszerek egyaránt jól működnek. Az élmények mellett mindig gyűlnek tanulságok is, a most idézettek ragadozó apróságokról, de „vadul” élő békés halról is szólnak.

 

Gyulai Ferenc Pasztás pontyok 24

Tombol a vénasszonyok nyara. Szeptember vége van, de előfordul még harmincfokos hőmérséklet. Lassan valóban már csak két évszakunk lesz, nyár és tél. Horgászati szempontból ez kedvező, de nem tudhatjuk, hogy hosszútávon mit fog ez hozni. Hiába a nyárias időjárás, azért esténként hamar hűl az idő. A halak már érzik az időjárás-változást. Ilyenkor minden hal, de főleg a nagytestűek zsírréteget gyűjtenek magukra, hogy az őszi, téli ínséges hónapokban legyen mit felélniük.

 

Lábas Norbert A divatos busázás 28

Az utóbbi egy-két évben hatalmas népszerűségre tett szert a busa sportszerű horgászata. A videóportálokon és a közösségi médiában a neves horgászok publikálása után egyre több „hétköznapi” horgász is sikeresen vette üldözőbe a Kínából származó planktonevőt. Idén én is úgy döntöttem, hogy kifogok néhányat, mert úgy hallottam, hatalmas élmény a fárasztásuk, és nem mellesleg borzasztóan sok úszkál belőlük a vizeinkben. 

 

Szári Zsolt Kertek alatt 31

Sztahovits Péter Plasztikanatómia 32

Danicsek Fanni, Pintér László A karantén folytatása 36

 

Energo Team Őszi wobblerek 40

Ha ki kellene emelni egy időszakot az évben, amikor a pergetés a legeredményesebb, akkor bizony elsőként az ősz jut eszünkbe. Ekkor a lassan eltűnő növényzet takarásából előbukkannak az addig ott rejteket lelő apróhalak és velük együtt a ragadozók is. Ezt tetézi, hogy a táplálékhalak elkezdenek csapatokba verődni, könnyebb célpontot jelentve a ragadozóknak. Tehát, a ragadozók ősszel sokkal könnyebben megfoghatók.

 

Varga Vilmos Kalandok az őszi Dunán 46

Farkas Csaba A Sárköz és vízrendszere 48

SZIE Inváziós fajok akcióban 52

F&H Tévéműsor 54

OVHB Hazai döntő a világ legjobbjaival 56

OVHB Türelemjáték 60

OVHB Az év utolsó, leghalasabb bajnoksága 64

OVHB Viharos kezdés, napfényes befejezés 68

OVHB Ki pontosabban, ki messzebbre 70

OVHB Lehetetlen küldetés 72

OVHB Versenynaptár 2020. 73

 

Timár Mix Dévérek rakós bottal 74

Már javában benne járunk az őszben, de az időjárást tekintve ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Egyik napról a másikra könnyedén ugrik a hőmérők higanyszála akár 10°C-ot is, hol hajnali dér, hol egészen elviselhető, csaknem nyarat idéző napközbeni hőmérséklet fogadja a horgászokat a vízparton.

 

Makkos Péter Menj halazni! 78

 

Dovit Team Nagy dévérek földdel 80

 

Telinger Katalin Elillanó szezon 82

 

Kovács Márk Az elkésett fővendég 84

 

Monos Tibor Alkonyati balinok 88

Kovács Zsigmond A hónap legye – Thunder Creek 91

KIRAKATNÉZŐ 92

Retropeca Megsárgult örökzöldek 94

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK 98

 

REKORDFOGÁSOK 102

 

Pecatúra 104

APRÓHIRDETÉSEK 105

KERESZTREJTVÉNY 106

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!