h
0
Bajusszal vagy anélkül
2020. Már. 24.

Spiccbotos szerelékek a legnépszerűbb halainkhoz

 

Vannak helyzetek, amikor mozgatni kell, van, hogy az az eredményes, ha egy picit sem mozdul a csalink. Spiccbothoz állítottunk most össze két különböző úszós szereléket, ponty és kárász horgászatához.

Kocsis László

Az egyik legváltozatosabb módszerünk az úszós horgászat, talán a távolsági korlátai miatt egyre kevesebben alkalmazzák. Pedig nagyon sok esetben a lábunktól alig pár méterre kellene keresni a halakat. Persze a halak többsége nem szereti az idegen zajokat, amelyek a partról szűrődnek a vízbe. Azonban vannak olyan zajok, amelyek pont ellenkezőleg, akár csalogatóan hatnak. Ilyen hang lehet például az etetésre szánt gombóc vagy mag vízbe csapódó hangja. Ezekre a hangokra kétségtelenül két halfajunk, a kárász és a ponty reagál a legjobban. Pár alkalom után, pont, mint egy halgazdaságban, már-már követelik az etetést, tolonganak a legfinomabb falatokért.

 

Kárászozzunk

A kárászok kifogása gyakori pontyhorgászat közben. Van azért pár apró trükk, amivel a kárász horgászatot gyorsítani és eredményesebbé tudjuk tenni. Mivel a kárász szájállása más, mint a pontyé, érdemes elsőnek nem fenéken, hanem fenékre érintően, vagy az felett egy kicsivel felkínálni a csalit (1-3 cm). A kicsi száj miatt a csaliból mindenképpen a kisebbeket kell választanunk, csontkukac helyett pinkit, egész giliszta helyett csak giliszta darabokat. Az ereszték beállítás mikéntje miatt a csalink akarva akaratlanul mozogni fog, vagy a vízmozgástól, vagy, mert egyszerűen picit rángatjuk azt a horgászbottal. A szerelék összeállítása a főzsinórral kezdődik, itt, mivel a kárászozásnál ponty is akadhat a horogra, érdemes nem nagyon lefinomítani (>0,16 mm). Az úszó megválasztása (1. ábra) a módszer miatt itt tömör műanyag, vagy üreges belsejű legyen. Ezekkel az antennákkal tudjuk a csalinkat akár vízközt megtartani. A súlyozást a zsinóron mindenképpen nagyobb darabszámú ólomból készítsük el, a variálhatóság miatt. Az előkezsinórunk legyen lágy, a végére kötött horog pedig apró, de erős, mert a kárászok szája erős és porcos.

 

 

Pontyozzunk

A pontyhorgászathoz több nagyszerű úszós módszert és szereléket állítottak már össze. Most a leggyorsabb, s mégis legritkábban használt, a spiccbotos végszereléket mutatjuk be (2. ábra). Azért a spiccbotos ponty horgászatnak vannak halsúly korlátai. Így, ha pontyra akarunk horgászni, érdemes lehet akár a spiccbot két tagjába erős gumit fűzni, és arra kötni a végszerelékünk. A ponty nem az a hal, amelyik könnyen adja fel a szabadságát, a gumizás segít a fárasztásban. A főzsinórnak 0,16 mm-est, de extrém esetben 0,20 mm-est is választhatunk. Az úszó mindenképpen legyen vastag antennás, hogy a fenékre fektetett csali és előke ne húzza a víz alá. A ponty horgászata jellemzően lefektetett előkével, mozdulatlan csalival történik. Az úszót legalább 3db vastag falú szilikonnal rögzítsük a főzsinórra. Az ólmozást a jól ismert módon osszuk kétfelé: fő és jelző ólmozásra. Előbbi lehet a teljes szabad terhelés 4/5-e, ezt a véghuroktól 20-25 cm-re elhúzzuk, a hurokhoz pedig a maradék 3db-ból összeállított jelző ólmozást helyezzük fel. Ha kellően nagy a jelzőólmunk, akkor az úgynevezett emelős kapást (ami a fenékre fektetett előkéknél egyébként gyakori) jól fogja az úszó jelezni. Az előkénket egy mérettel vékonyabb, de strapabíró zsinórból kössük, a horogválasztásnál se szemérmeskedjünk. Érdemes öblös, de a halak védelme érdekében szakáll nélküli, vagy mikrószakállas horgot választani, no12-no8-as méretben.

 

Infó az antennákról

A horgászúszók érzékenységét az antennák anyaga határozza meg. Érzékenység szempontjából a sorrend: üveg, karbon, nád, tömör műanyag, üreges műanyag, végül a balsafa (az úszó anyagából készítve). A spicc és rakósbotos ponty horgászathoz manapság a zárt, üreges (levegővel teli) antennákat használnak.

 

Infó:

Manapság, ha kárászról beszélünk, sajnos mindenkinek elsőre az ezüstkárász jut eszébe. Ez a faj nem őshonos hazánkban, más halak telepítésével került a vizeinkbe, és mivel ott jól érzi magát el is szaporodott. A fogására külön szabályok vonatkoznak. A vizeinkbe jelenleg nagyon ritkán fordul elő az őshonos széles kárász, nem fogható különösen veszélyeztetett faj. Néhány zárt vízrendszerben találkozhatunk különleges tenyésztett kárász fajjal, az aranyhallal. A különböző színekben pompázó halak megszínesítik a horgászatot, csak természetes vízrendszerbe ne kerüljenek ki.

 

 

Infó:

A ponty a horgászok leggyakoribb célhala. Tenyésztésére, felnevelésre iparágak épültek, és nagyszerű módszereket dolgoztak ki a szakemberek. Nagyon gyorsan növekszik, táplálkozásban nem válogatós. Jól szoktatható. Természetes körülmények között is jó szaporodik. Különböző változatait ismerjük, mind más, egyedi tulajdonsággal rendelkezik. Ilyenek a tükörponty, a nyurga, a ráckevei pikkelyes, az akasztói sziki és sorolhatnánk még. A megfogásukra ezernyi módszer és csali született már, de mindig születnek újak, a régebbeknél eredményesebbek.

 

 

Etető tipp:

A ponty és kárász horgászatok alkalmával érdemes tartalmas, nagy szemcsés, sok magot tartalmazó keveréket használni. Ezek a magok nagyon jól helyben tartják a halat, így növelve az esélyt a megfogásra. Ezek a halak jól csalogathatóak, szeretik a finom illatokat és aromákat (pl.: édes, kukoricás, mézes). Nyári időszakban a világossárga, hideg letisztult vízben a sötétebb (barna, szürkésfekete) etetőanyag keveréket részesítsük előnybe.

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint bizottság vezetői poszt a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnél. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 2019 Magyar Feeder klubcsapat bajnokság 1. hely, 2019 Magyar Feeder egyéni bajnokság 3. hely, 6-szoros magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag, 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!