h
0
Egyszáz centiméteres előkével
2018. Feb. 01.

Amikor a milliméterek is számítanak…

 

Vannak helyzetek, amikor különösen hosszú előkét kell a feeder végszerelék forgójába akasztani. Ötven, száz, vagy akár százötven centiméteres előke használata azonban nem könnyű feladat. Ebben ad hasznos tanácsokat Kocsis László.

Kocsis László

A feeder horgászatban ritkán, de vannak olyan esetek, amikor extrém hosszú előkét kell használni. Amíg a method módszernél inkább a rövid, akár 5-10 cm-es előkét részesítik előnyben, a folyóvízi feederezésnél, vagy amikor a halak rendkívül óvatosan kapnak, előkerülnek az 50, 100 vagy akár az 150 cm-es előkék. A hosszú előkéhez tartozó módszer (vagy technika) elsőre bonyolultnak tűnhet, de megéri egyszer megtanulni, hiszen a legreménytelenebb helyzetekben adhat kimagasló eredményeket.

 

Miért is van rá szükség?

Folyóvízen már rég óta használják a hosszú előkéket. Az oka a kosárból kioldódó szemcsék helyzete. Az áramlás ezeket a szemcséket valamint az ízeket-aromákat egy vonalban elsodorja. Ebben a vonalban kell lennie a csalinak is. Gondoljunk bele, ha 10 cm-es előkét használunk, akkor azt csak azok a halak találják meg, amelyek teljesen átúsztak az etetőanyagunk felett. Erre egy jó minőségű etetőanyagnál kicsi az esély.

Másrészt állóvízen azért lehet rá szükség, mert az óvatosan kapó halak a rövid előkés csalit gyanúsnak tartják, és egyszerűen nem veszik fel. A hosszú előkés csalival például a dévérkeszeg gond nélkül felemelkedik a táplálkozó pózba a jellegzetes kereső (fejen álló) pózból. Ilyenkor gyanú nélkül úszna tovább a szájában a csalival, ebben az esetben már határozott lesz a kapás, jó helyen fog akadni a horog.

 

Mikor ne használjuk!

Ha folyamatosan figyeljük a kapásokat és a horog akadását, akkor gyorsan megtudjuk jó-e az előke méretünk. Ha csak rángatások vannak, és nem tudjuk a kapásokat megfogni akkor növelni kell az előke hosszát (állóvízen és folyóvízen egyaránt). Azonban, ha több halunk szájának nem a szélében, hanem mélyen (a kopoltyú környékén) akadt a horog, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy túl hosszú az előkénk. Ilyenkor későn vesszük észre a kapást. Ebben az esetben maradandó károsodást okozunk a halnak. Ezt, ha lehet, kerüljük el.

A használat előnyeit kitárgyaltuk, most következhet a használat, ami elsőre bonyolultnak tűnhet. Ha ezt az előke méretet biztonsággal, akarom mondani gubancolódás nélkül szeretnénk használni, érdemes néhány alapvető szabályt betartani. Nézzük őket sorban:

Vastagabb zsinórból toldás

Én sohasem készítek ilyen hosszú előkét. Általában 25-50 cm-es előkéket kötök az előketáblára. Ha szükséges, akkor vastagabb zsinórral beletoldok. Egy külön előketáblán mindig van nálam 0,20-as zsinórból készített 20-40-60-80 cm-es toldás (zsinór darab, mindkét végén apró végfüllel). Persze nem csak a spórolás a cél a drága előkezsinórral. A vastag és merev zsinórtoldás csökkenti a gubancolódás esélyét, amolyan gubancgátlóként működik. Ez volt az első lépés.

 

Közbeiktatott erőgumis toldás

A feeder gumit már régóta használom. Több előnye is van a közvetlenül a kosár alá kötött 10-15 cm-es erőguminak (tehát a kosár és az előke-toldás közé). Első, hogy mivel merevebb az átlagos zsinórnál, segít elkerülni a gubancolódást. Másodrészt pedig van az eredeti célja. A nagyobb halak fárasztásakor, a halak fejrázásakor tompítja a hirtelen fellépő erőt, ami ellenkező esetben zsinórszakadáshoz vezetne.


Lendületből dobás

Sokat segít, ha a dobásunkat nem erőből, hanem lendületből indítjuk. Ezt persze a lágyabb botokkal lehet a legkönnyebben kivitelezni. A merev botok hirtelen adják át a dobási energiát a végszereléknek, és ilyenkor rántunk rajta egyet. Ebből lesz a gubanc. Javaslom, ha nem horgászunk messzire, mindenképpen lágy (médium) botot válasszunk. Ezekkel is sikeresen meg lehet fogni az akár kapitális halakat is, a fárasztás élménye sokkal nagyobb.

 

Nem túl nagy csali

Végül, de nem utolsó sorban mindenképpen meg kell említenem, hogy ez a módszer nem működik a nagy és nehéz csalikkal. Dobáskor ugyanis ezek a csalik külön életet élnek és pörögve, forogva valahogyan mindig a főzsinórra gubancolódva érkeznek a vízbe. Akkor jó a csalink mérete, ha a kosarunk azt a levegőben szépen húzza maga után. Vízbe érés előtt lefékezve a szereléket szépen kiterül a kosár mögött az előke. A fékezés többféleképpen történhet. Legegyszerűbb ha ki-klipszeljük a zsinórt, és a bottal fékezzük le a szereléket. Vagy vízbeérés előtt a kezünkkel ráfogunk a lepergő zsinórra, és így lassítjuk a szereléket (mint a meccsbotos technikában). Mindkettő hatékony, életképes.

 

Horgászat közben, példa

A szövetségem egy nagyon jó vízhez köt. A Ráckevei Soroksári Duna ágon (RSD) több versenyünk is van év közben. Mivel a finomszerelékes módszerek mindegyike jól működik a csepeli „csőhídi” pályán, így természetesen a feeder is. Voltak versenyek, amikor 8-10 kiló keszeget is meg lehetett fogni versenykörülmények között. Persze ha hét közben látogatjuk meg a pályát a fogási esélyeink megtöbbszöröződnek.

 

Alapozás nélkül nem lehet

Előetetés, vagyis alapozás nélkül nagyon ritkán horgászom. Mindig ezzel kezdtem, miután minden felszerelésem és apróságom a helyére került. 6-8 megtömött kosarat dobtam egymás után a körülbelül 25 méterre kiszemelt helyre. Kiindulásnak az 50-es toldás és 50 cm-es előke került fel az erőgumi végére. Az etetésre érkező halak percek alatt megtalálták az apró, kimondottan feederezéshez kifejlesztett horgot.

Amikor a halak kezdenek felbátorodni, a horog egyre mélyebben akadt. Ilyenkor kell húsz centimétert faragni az előke hosszból. A kapások száma ez után sem csökken, minden akadás jól fog ülni. Amikor már szinte a fenékre érkezéskor kapás van, ki kell próbálni a szelektáló lehetőséget, ami a rendelkezésemre állhat. Variálni a csontkukacok színét! Csak pirosat, csak sárgát, csak fluot. Az eredmény nem maradhat el, a három-négy piros féreggel a nagyobb dévérkeszegeket is be lehetett csapni. A sárga csokorral persze kispontyot sikerült fogni. A fluo nem mutatott kiugró eredményt. A pörgős horgászat alatt bejuttatott nagy mennyiségű etetőanyag hatalmas mennyiségű halat vonz az etetésre.

 

Összegzés

Eredményesen alkalmazható technika. Hiszen látva tanul az ember, ha folyamatosan odafigyelünk a részletekre, akkor rengeteget tudunk fejlődni. A horgászataink kivétel nélkül sikeresek lesznek. Már tudom is hol fogom legközelebb kipróbálni, egy nagyhalas tavon…

 

Az összeállítás részei:

Főzsinór: 0,18 mm

Erőgumi: 0,8 mm hossza 15 cm

Kosár: 40-60 g, hálós, alagút kialakítású

Előke toldás: 0,20 mm hossza 20-80 cm

Előke: 0,12 mm hossza 50 cm

Horog: erős anyagú keszeges horgászathoz, mérete no. 12-14

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint tisztségviselői poszt a RDHSZ verseny szakosztályában. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 4-szeres magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek