h
0
Etetőanyagok és aromák minden helyzetre
2019. Jan. 11.

A horgászatban, az egyik legsarkalatosabb kérdés az etetőanyagok létjogosultsága, alkalmazása. Sokan úgy gondolják, átütő sikert csak a prémium kategóriás etetőanyagokkal lehet elérni, melyeknek ára nagyon magas, de ezek a drága keverékek sem csodaszerek. Ebben a cikkben egy olyan etetőanyag és aromacsaládot mutatunk be az olvasónak, amelyek nagyon népszerű a horgászok körében és az árát tekintve az „economic” kategóriába tartozik.

Bakos Bálint

A Carp Fiesta család minden tagja

 

A Carp Zoom Carp Fiesta etetőanyag családjába, 8 féle ízű keverék tartozik, mely teljesen jól átfogja a halak által kedvelt főbb ízeket. A magyar horgászok körében mára, már nagyon népszerű etetőanyaggá vált ez a széria, hiszen az állandó, megbízható minőség mellett, a fogóssága is kiemelkedő. Az állandó minőséget, úgy tudja elérni a gyártó, hogy mindig friss és válogatott összetevőkből gyártja etetőanyagait. A 8 féle íz arra enged következtetni, hogy más-más beltartalom jellemzi az etetőanyagokat, melyeknek az első szembetűnőbb tulajdonsága az, hogy a színük eltér egymástól, ami a hosszú évek horgásztapasztalatai alapján lett összeállítva, hiszen így lehet alkalmazkodni a különböző évszakokhoz változásaihoz, vagy akár egy-egy horgászat közben, könnyen lehet lépni, a biztosabb halfogás felé. Ezt a szériát nagyon jól lehet alkalmazni, bármilyen technikájú horgászatnál, legyen az rakósbotos, matchbotos, hagyományos fenekező, vagy a sokak által kedvelt feederezés. A horgászok nagy örömére, nem csak 1kg-os kiszerelésben vásárolható meg, hanem kapható gazdaságos 3kg-os is, ami elegendő lehet, akár több napos horgászatra. Mindezekből a jó tulajdonságokból, gondolhatná mindenki, hogy biztosan drága etetőanyagról van szó, ami nem igaz, hiszen a gyártó nagyon kedvező áron kínálja a Carp Fiesta keverékeit.


A legnépszerűbb ízek

 

A hagyományos ízek, illatok sosem hagyták még cserben a horgászokat, ezért is törekedtünk mindezek megőrzésére, megtartására. A vanília, eper és méz aromák, a legnépszerűbbek a ponty horgászatánál, hiszen a ponty szívesen fogyasztja az édes ízű, kellemes aromájú csalogatóanyagokat. Ezt a három fajta aromájú etetőanyagot, jól alkalmazhatjuk átmeneti időszakokban, ősszel és tavasszal, mikor a halak még nem táplálkoznak kellő intenzitással, mivel ezeknek szemcséi apróbbak az átlagosnál.

„XXL” jelöléssel ellátott etetőanyagok darabosabbak

 

Gondolván a nyári horgászatokra, ahol a halak sokkal intenzívebben táplálkoznak, igénylik a nagyobb, darabosabb szemcséket, melyeket összeszedegetve, szeretnek rajta elidőzni és ezek a nagyobb szemcsék, képesek igazán sokáig az etetésünkön is tartani a halakat. Ezekre a pecákra, két ízben található meg a Carp Fiesta etetőanyag családban, igazán alkalmas keverék, amelyek szintén eper és méz aromájúak, de az aroma megjelölés mellett található egy „XXL” jelölés, ami a darabosabb összetevőket jelöli. Ezek a darabosabb összetevők lehetnek, különböző nagyobb szemű gabona származékok, pelletek, illetve édes és színes morzsák.


Szemmel látható a különbség a két etetőanyag között

 

A feederbotos horgászat fejlődésével, nagyon sokan kezdtek el alkalmazni halas bázisú etetőanyagokat, melyekhez nagyon gyorsan hozzá szoktak a halak és igénylik a halas aromát. Carp Fiesta Fish Mix etetőanyag, halas aromáját a halliszt tartalom kölcsönzi, ami tökéletesen alkalmas nyáron magas hőfokú vizekben. Más etetőanyagokkal kiválóan keverhető.

A téli horgászatokra gondolva a gyártó, Black Carp néven kapható az etetőanyag család, sötét, édes aromájú etetőanyaga. A téli horgászatoknál megfigyelhető, hogy az élék színek, kevésbé hatásosak, mint a sötét, vagy fekete keverékek. A Black Carpnak a színe már gyárilag sötét, nem igényel további sötétítést, zacskóból kiöntve már csak nedvesítésre van szükség.

Utoljára, de nem utolsó sorban, a Feeder Carp nevű keverék maradt, aminek a nevéből gondolhatjuk, hogy elsősorban federes horgászoknak szánták, de bármilyen másik technikánál is sikerrel alkalmazható. Barnás színe, a legtöbb mederfenékhez alkalmas, kevésbé kelt gyanút a halakban.


Aroma Liquid folyékony aroma család

 

Minden etetőanyag már gyárilag aromázott, de amennyiben ez számunkra nem elegendő, keverékünket szeretnénk még vonzóbbá keverni, abban az esetben használjunk hozzá folyékony aroma koncentrátumot. Többféle folyékony aroma érhető el, melyeket a Carp Zoom kínál a horgászoknak. A legnépszerűbb ezek közül a Carp Zoom Aroma Liquid, amely 10 különféle ízben, 200ml-es kiszerelésben kerül forgalomba. Ebben az esetben is igyekezett a gyártó, a halak által legkedveltebb ízeket figyelembe venni, amik közül a horgászok is megtalálják, számukra legkedvezőbbet. Az etetőanyagon kívül, tökéletesen alkalmas lehet, magvak, pelletek, bojlik ízesítésére, aromásítására, míg a bojlis horgászok örömére 100% PVA barát.


CSL Turbo Sauce aromák a hideg vizekre

 

A hideg, lehűlt vizek legkedveltebb aromája a CSL aroma, amely hidegen sajtolt kukorica kivonatból készül, melynek a fajsúlya nehezebb a víznél, így biztosan a meder alján terjed és fejti ki csalogató hatását. A Carp Zoom CSL Turbo Sauce, olyan aroma család, amely tartalmaz természetes cukrot, aminosavakat, különféle vitaminokat, nagy mennyiségű fehérjét és étvágyfokozó betaint. Színe sötétbarna, majdnem fekete és négy különböző ízben kerül forgalomba.


Kiöntjük a zacskóból az etetőanyagot

 

A megfelelő nedvesség beállításának elvégzését, célszerű több lépésben végezni, mindig csak egy kevés vizet adagolni hozzá, s ezt jól elkeverni, hiszen így kis eséllyel tudjuk csak túlnedvesíteni az etetőanyagot. Amennyiben, ha tovább szeretnénk aromásítani a keverékünket, célszerű a folyékony aromát vízben feloldani, majd úgy adagolni a száraz anyaghoz.


Vízben feloldjuk az aromát

 

Abban az esetben ha már érezzük, hogy kezd megfelelő lenni a keverék nedvessége, hagyjuk pihenni 10 percet, mert ebben a kis időben a nagyobb szemcsék még magukba szívják a megfelelő nedvességet. Amint letelt a 10 perc, ha igényel további nedvesítést egy kevés víz hozzáadásával elvégezhetjük azt, majd egy rostán célszerű áttörnünk a keveréket, mert így lesz kellően homogén, így fogja a legjobban kifejteni csalogató hatását.


Kis adagokban hozzáöntjük a vizet, majd összekeverjük

 


Áttörjük egy rostán, a homogén etetőanyagért

 


Áttörjük egy rostán, a homogén etetőanyagért

Bakos Bálint

Név: Bakos Bálint

Kedvenc halfaj: keszegfélék, ponty, kárász, márna

Kedvenc horgászmódszer: finomszerelékes technikák

Sziasztok!

Horgászni gyerekkoromban kezdtem el, mikor nagypapámmal és bátyámmal jártunk a halakat kergetni. Első egyesületi versenyt amin indultam sikerült is megnyernem gyerek kategóriában, innentől kezdve szinte folyamatos résztvevője voltam a Budapesti csapat, illetve egyéni bajnokságoknak. Ezek a megmérettetések meghatározó részét képezték a horgász szenvedélyemnek, rengeteget tanultam a versenyeken és  más versenyekre is eljártam, ekkor még a meghatározó a rakós- és matchbot volt.

Lassacskán az úszós horgászatot felváltotta, a finomszerelékes „fenekezés”, pár éve fogott meg a feederezés és a feederes versenyhorgászat szenvedélye, idén januártól nagy örömömre, csapattagja lehetek a Carp Zoom Feeder Teamnek amely teljesen más dimenziókat nyit meg előttem. Nagyon sikeres, tapasztalt horgászoktól tudok tanulni és együtt felkészülni a versenyekre. Cikkeimmel találkozhattok a weboldalon, amely remélem, hogy segítségére lesz az olvasóknak.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek