h
0
Fontos az összhang csukapergetésnél
2019. Dec. 02.

Nagyon fontos szerepet játszik a pergető felszerelés összeállítása az adott horgászmódszereknél. Itt konkrétan arra gondolok, hogy adott halfaj és ahhoz kapcsolódó csalik határozzák meg azt, hogy milyen pergető botot, milyen orsót, milyen zsinórt és milyen kiegészítőket használunk fel. Ebben a cikkben kimondottan a csukapergetésre szeretnék koncentrálni és ajánlani összeállításokat.

Hodula Tamás

Az őszi és téli időszakokban a kishalak nagy rajokban verődve vészelik át a hideget. Ezek környékén rendre megtalálhatók a csukák. Ha felfedezzük ezeket a halcsapatokat, akkor azok közelében, szélén kell meghorgászni a vizet. Ha nagy a vízfelület, akkor bizony nehezebb a feladatunk, mert a kishalak vándorolnak, amit bizony a ragadozók is rendre követnek. Ez az időszak abban különbözik az egész éves megszokott pergető pályákhoz képest, hogy nyáron általában akadókat, területeket foglalnak el a ragadozók, amelyeket meg is védenek, viszont mikor lehűl a víz, elmozdulnak a tartásaikról és követik a táplálékot.

 

 

 

Magyarországon általában nem szokványos a nagy csalival való pergetés. Mi szeretünk körforgózni, kanalazni, nagyjából 10 centis gumikat jig fejjel bevetni, illetve kisebb spinnerbait csalikat dobálni. Valljuk be, ez rendszerint működőképes, mert a táplálék hal is körülbelül ezekből a méretekből tevődik össze. Illetve sajnos el kell, hogy mondjam, hogy kevés szerintem a jó csukás vizünk és kevés az a víz, ahol igazán nagy csukákat foghatunk. Ezt a véleményemet arra alapozom, hogy volt szerencsém Duna Deltában és Svédországban is szerencsét próbálnom, ahol teljesen mást tapasztaltam.

 

 

 

Közösségi oldalakon persze látni azt, hogy leleményes horgászok el csípnek méter feletti csukákat is, de sajnos nem gyakori eset. Azt tudnunk kell, hogy a méter feletti csukák, vagy azok, amelyek megközelítik a 100 cm-t természetesen nagyobb csalival foghatók.

 

 

 

 

De térjünk vissza a felszereléshez és ahhoz, hogy Magyarországon melyek a leggyakoribb összeállítások. Általában pergető botok tekintetében azt tudom javasolni, hogy körülbelül 30 és 50 gramm dobósúlyú maximumnál nem kell erősebb felszerelésben gondolkodnunk. Ehhez egy 30 vagy 40-es méretű orsó passzolhat is. Mindenképpen fonott zsinórt ajánlok a és erősebb fluorocarbon előkét, ami akár 0,80 mm átmérőjű is lehet. Természetesen jó az előre megkötött wolfram vagy drótelőke is, amelyeket javaslok minden horgászat után lecserélni. A fonott zsinór szerepe azért jelentős, hiszen a csukának rettentően kemény, csontos a szája, ezért a kapáskor az akadás közvetlenebb, mivel a fonott zsinórnak nincs nyúlása. Ha nincs fonott zsinórunk, több a hal vesztés. Ez azért következhet be, mert ha monofil zsinórral horgászunk, akkor annak nyúlása nem teszi lehetővé, hogy minden esetbe átüsse a horgunk a csuka csontos száját. Természetesen monofil zsinórral is meg lehet fogni a csukát, de én azt tapasztaltam, hogy a rontott kapások száma megnövekszik, vagy gyakori az az eset is, amikor a csuka le tudja magát rázni. A fonott zsinór méretének kiválasztása is attól függ, hogy mekkora csalival akarunk pergetni. A nagy csali az rettentően igénybe veszi mint a fonott zsinórt, mind pedig az előkéket és az arra felhelyezett kapcsot is, amiben a csalink végződik. Sajnos negatív tapasztalat hogy több napos csuka horgászat után, amikor nehezebb csalikat dobáltam, annyira ellágyult a kapocs a fluorocarbon zsinór végén, hogy dobást követően kinyílt és egymás után két csalit is vesztettem. Ezért amikor én intenzíven horgászok egy napot, akkor biztos, hogy előkét és kapcsot is cserélek.

 

 

 

Ha az itthoni vizeket nézzük, akkor 0,08 illetve 0,10 mm-es fonott zsinórnál nem szoktam erősebbet használni. Ritkán adódik, hogy ez a méret nem elég. Amikor külföldön volt szerencsém horgászni és tudtam azt, hogy 80 cm-nél nagyobb csukákból is tudok fogni, vagy a 70 cm feletti példányokból jelentős darab számot, akkor erősebb zsinórt választottam. Az erős zsinórválasztás is kétfelé osztanám. Én nem vagyok annyira gyakorlott multiorsóval horgászó pergető, ezért ott mindenféle képen akár a 0,20 mm es zsinór is indokolható, hiszen ha rossz a dobásunk, akkor a lefutó zsinór, azonnal megáll, ennek következtében a csalink olyan erőhatást fejt ki a zsinórra, hogy az könnyen elszakadhat. Ha vastag a zsinór, akkor viszont ezt ki fogja bírni és nem fogjuk eldobni a csalinkat.

A normál spinning felszereléssel horgászunk, én azt gondolom, hogy a 0,16, 0,18 mm-es zsinór is elegendő, nem indokolt a 20 mm feletti vastagság.

 

 

Az csuka fogak ellen szükséges minden képen az előke használata. Lehetőség van beszerezni előre legyártott drót, wolfram, titán előkéket. Ezek méretezése a hosszra és a terhelhető súlyra van beállítva. Nem kell túlságosan finomítani a szereléseket, nyugodtan rakhatunk fel erősebb kapcsot is, egy körforgó mozgásán nem fog butítani egy nagyobb kapocs sem. Én, favorizálom a fluorocarbon előkét, amit saját magunknak tudunk kötni. A hosszúságot 40 cm-nél sosem kötöm hosszabbra. Szerintem az bőven elegendő, kellő védelmet nyújt még akkor is, ha a csuka esetleg felcsavarja magát.

A közelmúltban ismét volt szerencsém Svédországban pecázni, ahol az erősebb felszereléseket használtam. Kínálatunkból a Predator-Z Oplus Twitch&Spin és a Predator-Z Oplus River Jig pergető botot vettem kézbe a leggyakrabban. Mind kettőre Predator-Z Oplus Black Flash FD pergető orsót tettem fel, amelyekre Predator-Z Classic ZRX fonott zsinór került, 0,16 és 0,18 mm méretben. Ez a zsinór 8 szálból fonott, rendkívül erős! Felszerelés zárása a Predator-Z Titánhuzal előke, amiből a 30 cm hosszú és 15 kg terheléssel bíró típust választottam. Ez a méret biztosan bírni fogja a nagy csalik hajigálását és az akciókat is.

 

 

A kisebb csalik súlya is 10 gramm fölé estek, sőt inkább 30 grammra ütöttek. Az igazán nagy csalik súlya pedig meghaladta az 50 grammot, esetenként még ezt is meghaladta. Ennél a pecánál bizonyítható volt az a teória, hogy nagy csali, nagy hal! A 10 és 12 cm-es wobblerekkel sikerült fognom 70 es 80 centi közötti csukákat. Természetesen jöttek kisebbek is, de amikor nagy csalival dobáltam, akkor az átlag az lenyűgöző volt, hiszen 20 centiméter körüli csalival, többségével 80 cm feletti csukák kerültek a partra. Egyetlen egy darab 60 cm környéke csukát fogtam csak, tehát 10 db halból 9 db az nagyméretű, ez a bizonyíték arra, hogy a nagy Csali nagy hal teória, ezeken a vizeken működik. Felvetődik a kérdés hogy ez nálunk hol alkalmazható, erre most nem tudom megmondani a választ. Én azt gondolom, hogy hogy sajnos nem vagyunk olyan hal gazdag tavakkal folyókkal ellátva, ahol ezeket a méretek és db számok teljesüljenek.

 

 

Összegzésként az a tippet adnám, hogy nézzük meg, milyen csalik bújnak meg a dobozunkban, ahhoz keressük meg a kiszemelt horgász vizet. Szerezzük be azt az infót, mekkora csukák bújnak meg benne. Ha tudjuk az itinert, akkor kell optimálisan, a fentiek alapján összeállítani az aznapi pergető felszerelésünket. Itt az ősz és jön a tél, míg be nem fagynak a tavak, addig a csukákra eredményesen tudunk pergetni!

 

Hodula Tamás

Hodula Tamás

Név: Hodula Tamás

Kedvenc halfaj: Süllő, balin, csuka

 

Rövid bemutatkozás:

Gyerek korom óta horgászom. Eleinte nád botokkal kergettük a sneciket a Dunán, aztán nagyapámnak köszönhetően egyre több esetben jutottam el tavakra is, ahol úszós és fenekezős módszerrel próbáltuk a pontyokat megfogni. Aztán a match peca tetszett meg, és sokáig azt űztem. Ritkán pergettem akkoriban, de nagyjából 10 éve ez megváltozott. Sűrűbben szerettem volna pecázni járni, akár csak a munka után kicsit kikapcsolódni, és a pergetésben találtam meg a megoldást. Kevés cuccal, egy bottal a vízpartra érve már ki is tudtam kapcsolódni. Azóta szinte csak pergetek, szeretem a módszer aktív, cserkelős mivoltját. Kimondottan szeretem az újdonságokat tesztelni, még akkor is, ha az esetleg a fogás rovására is megy. Kihívásnak tekintem az új csalik megfejtését, hogy azokkal is túl járjak a ragadozók eszén. A pergető horgászat minden fajtáját szeretem, legyen az wobbler, plasztik csalik, vasak.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!