h
0
Gumibogyó Effekt
2018. Jún. 19.

Nem kérdés, hogy a fűzött csalik korszakát éljük! Jónéhány évvel ezelőtt, amikor a pontyhorgászatban megjelentek a csaliimitációk voltaképpen, egy keskeny ösvényen keresztül kezdtek beszivárogni egy szűk felhasználói réteghez. A kezdeti szkepticizmusból ocsúdó horgászok lassan-lassan kezdtek megbarátkozni a gondolattal, hogy ezek a csalik nem csak, hogy halfogásra alkalmasak, de kiváltképpen hatékonyak adott szituációban. A járatlan ösvény mára egy kitaposott úttá szélesedett és kimondhatjuk, hogy a hajszálelőkés „fűzögetés” egyfajta megszálottsággá nőtte ki magát, sőt mi több, általános őrületté fokozódott…

Carp Zoom tesztcsapat

Ezeket a mesterségesen előállított csalikat természetes, hogy a dübörgő method módszer tette naggyá, hiszen útjuk ezen a területen ért csak igazán révbe. Itt tudnak leginkább érvényesülni, kihasználva előnyös tulajdonságaikat a hagyományos csalikkal szemben, amit főként a szerkezetükből adódó lebegésüknek köszönhetnek. A minőségi etetőanyagba rejtett, vagy mellette felkínált kikönnyített csali nélkülözhetetlen eleme ennek a módszernek. Hatékonyságuknak köszönhetően a horgászipar ezeknek a csalitípusoknak a fejlesztésére kiemelt figyelmet fordít, sőt az egyre növekvő igényeknek eleget téve évről-évre folyamatosan esnek át a legkülönfélébb és leginnovatívabb változtatásokon.

 

Feeder Competition kínálatában újdonságként megtalálható a tömény dipben ázó Method Corn gumikukorica, amely öt különböző ízesítéssel kerül forgalomba. (Epres, édes kukorica, fűszeres, halas, vajsavas).

Mivel a számtalan utánzat közül a gumikukorica a legelterjedtebb, így az idei évtől a Feeder Competition kínálatában is felfedezhetők ennek ízesített, ínycsiklandó variánsai, melyeket a módszerhez igazítva stílusosan Method Corn névre kereszteltünk. Amikor szóba kerül az „újítás és az innováció, akkor érdemes egy picit elodázni a téma körül és megvizsgálni azt, hogy miben különbözhetnek ezek a merőben új szemek ezekben a kis tégelyekben. A legegyszerűbben akkor tudunk erről megbizonyosodni, amikor egy „hagyományos” gumikukoricát próbálunk meg összehasonlítani, a Method Corn-nal. Első ránézésre is szembetűnő a megtévesztésig az eredetire hajazó formavilág, amit ezek az „új típusú” műcsalik képviselnek elődjeikhez képest, de színezetén és állagán is érzékelhető az előrelépés. Minden egyes szem apró részletekbe menőkig kidolgozott, látványra is nagyon kellemes benyomást kelt. A horgászatban a csali a minősége mellett nem elhanyagolható szempont a külső megjelenés sem.

 

Balra az új Method Corn, jobbra egy hagyományos gumikukorica csapat. Színben és formavilágban is jelentős fejlődés mutatkozik.

  

Method Corn megtévesztésig az eredetire hasonlító szemekkel. Nagyon pozitív, hogy a gumikukoricák sem ragadtak meg egy szinten. Az már csak hab a tortán, hogy a különböző ízekkel felturbózott tégelyekben különböző méretű szemek foglalnak helyet, 6-8-10 mm-es méretvariánsokkal.

  

Gyakran nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki, de fontos szempont még műcsalink állaga, ugyanis gumi és gumi között is hatalmas különbségek lehetnek. Képeken keresztül talán nehéz érzékeltetni, azt, hogy ez az „újgenerációs” termék már szerkezetében is mennyire megváltozott. Puha, egyáltalán nem rideg, könnyedén összenyomható. Különösen előnyös lehet ez a tulajdonsága azokban az esetekben, amikor egy terhelt vizen a „finnyáskodó” halak előnyben részesítik a puhább falatokat. Olyannyira lágyak, hogy a hajszálelőkés módszer mellett akár a horogra is felfűzhetők, ráadásul ennek a „lágyabb” szerkezetnek köszönhetően a szemek sokkal jobban megtartják az aromát is, amelyben folyamatosan áznak. Nehéz elhinni azt, hogy egy mesterségesen előállított csali, ami a gyártás folyamán illatanyaggal nem érintkezik, utólagosan aromába áztatva mégis ennyire át tudja venni a csábító illatokat. Erről egy egyszerű próbával könnyen megbizonyosodhatunk. Vegyünk ki a tégelyből egy szemet, mossuk le és tegyük félre. A csali pár nap elteltével is még árasztja magából az illatokat.

 

Japán minőségi horgok előkötve, csalitüskével kombinálva. FC-545, FC-571, amelyek fonott vagy fluoro karbon előkén várják első bevetésüket.

 

Fontos szem előtt tartani, hogy a jó csali alkalmazása nem áll egyenes arányosságban a hatékonysággal, hiszen számos befolyásoló tényező szólhat még ellenünk, viszont, egy kis odafigyeléssel lépcsőről lépcsőre növelhetjük esélyeinket. A megfelelő csaliválasztás után sikerességünk következő lényeges mozaikdarabja a tálalás, azaz a csalink megfelelő felkínálása. Rengeteg felkészült horgász van, aki gond nélkül előveszi előketábláját, ahonnan kedvére válogathat előre megkötött kedvenc horgaiból, viszont el kell fogadni azt a tényt is, hogy léteznek olyanok, akiknek erre egyáltalán nincs idejük vagy türelmük és inkább egy előre legyártott konstrukció mellett döntenek. Ez is egy lehetséges alternatíva, sőt… Az előkötött horgokkal nincs más teendő, csak beakasztani a forgóba és már lehet is őket használni. Idei évtől a Feeder Competition kínálatában is megtalálhatók előkötött method horgok. A Japán horgok fonott vagy fluoro karbon előkéhez csatlakoznak, az előkék végén pedig a csalizást elősegítő 10 mm hosszúságú tüske foglal helyet.

 

Ezek az öblösebb, a pontyhorgászatban alkalmazott horogtípusok 10-es és 12-es méretben kaphatók, az előkék hosszúsága egységesen 8 cm.

 

 

Típus és mérettáblázat

  

Horog típus

Horog méret

Tüske

Hossz

Zsinór

FC-571

12

10mm

8cm/0,18mm

fluorocarbon

FC-571

10

10mm

8cm/0,18mm

fluorocarbon

FC-545

12

10mm

8cm/0,14mm

fonott zsinór

FC-545

10

10mm

8cm/0,14mm

fonott zsinór

 

Method Corn és FC-545 tökéletes kombója így fest a víz alatt. A csali lebeg, viszont a horgot nem emeli el a fenékről.

 

Sikeres szezont kívánunk Mindenkinek!

 

Carp Zoom Feeder Team

Carp Zoom tesztcsapat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek