h
0
Nagyhalra pickerrel
2019. Jún. 27.

Minden horgászmódszernek egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai. Természetesen igaz ez a pickeres rezgőspicces technikára is, amely nem feltétlenül a nagyhalas horgászatra van kihegyezve. Ennek ellenére egy ilyen karcsú bottesttel, egy termetes halat legyőzni nem csak kihívást jelent, de minden esetben leírhatatlan élményt is nyújt…

Carp Zoom tesztcsapat

A kecses picker bot a termetes tok méltó ellenfelének bizonyult!

 

„Pickerezni” nem jelent mást, mint a feeder botos fenekező technikát egy rövidebb 2,4-3 méter hosszúságú, még érzékenyebb bottal művelni. Ezeknek a kifejezetten finomkodásra szánt botoknak a szerepe késő ősztől a nyár kezdetéig különösen felértékelődik, hiszen hideg vízben a leheletfinom óvatos kapások közvetítése rutinfeladata az érzékeny pálcáknak. A lágy spicc és a kecses blank a garancia arra, hogy a legapróbb beleúszás sem marad rejtve a kitartóan figyelő szempárok elől. Persze nem feltétlenül csak a tél és a lehűlt víz a legmegfelelőbb évszak ezen botok használatára. Vannak olyan helyzetek, amikor uszonyos barátaink közelebb merészkednek a vízparthoz, mint ahogy azt mi feltételeznénk. Ennek oka lehet a halak számára némi biztonságérzetet jelentő medertörés, vagy a víz szélén összegyűlő lárvák hada, amiért érdemes kockáztatniuk és kimerészkedniük nem csak az éjszaka leple alatt, hanem fényes nappal is. A legjobb példa erre a Maty-éri evezőspálya, ahol rendszeresen lehet láb alól ún. „lendítős” horgászattal gyönyörű halakat fogni. Persze ezen a vizen közrejátszik az is, hogy a versenyek során a 10-15 m-re bejuttatott nagyobb mennyiségű szemes magvakra és élőanyagra könnyen odaszoknak, a mohó jószágok és a Pavlovi reflex működik akár több hét elteltével is. Ugyanitt az is megfigyelhető, hogy a legszebb példányok rendre rövidtávról esnek el. Azokban az esetekben, amikor nem indokoltak a több tíz méter feletti dobások, kiváló alternatívát nyújt egy jó minőségű pickerbot. A Carp Zoom Arcane botja tökéletes választás, amikor a parthoz közeli, vagy a lábunk alatt ólálkodó halakat kell becserkésznünk…

 


A Carp Zoom Arcane pickerbotok a téli pecák mellett nyáron is hűséges társként szolgálhatnak a vízparton. Az aprócska, kecses bot hatalmas erő tartalékokkal rendelkezik, amely a termetesebb halaknak is méltó ellenfelévé válik.

 

A bothoz három különböző erősségű spicc tartozik, amelyek közül kettő üvegszálas, egy pedig karbonból készült. Az üvegszálas spiccek érzékenyebbek, így azok jó szolgálatot tesznek az apróhalas pörgős pecákon.

 


Fontos a bothoz, a megfelelő orsó kiválasztása is! Az Arcane pickerekhez az Arcane feeder orsó a lehető legjobb választás. Az 5+1 csapágy biztosítja a gördülékeny futást, a tapadásmentes elsőfék gondoskodik a biztonságos fárasztásról. A minőségi, lekerekített fém zsinórklipsz a pontos és biztonságos horgászathoz nyújt nagy segítséget.

 


Zsinórral szemben elvárt követelmény az alacsony nyúlás és a gyors süllyedés. A Method Feeder Line monofil zsinór tökéletes eleme a kompozíciónak.

  

Milyen legyen a nyerő etetőanyag és a csali?

Amikor a vizek még hidegek és letisztultak, nem kell túlzásokba esnünk, kevés etetőanyag elegendő ahhoz, hogy a halak érdeklődését felkeltésük, mivel a lelassult anyagcsere miatt kevesebb fogy belőle. A lényeg a minőségre, mintsem a mennyiségre orientálódik. A sötétebb tónusú (sötétzöldtől a feketéig) finomabb szemcsézetű kimondottan methodos horgászatokhoz fejlesztett etetőanyagokból válasszunk, mint például a Carp Zoom Method feeder vagy Pure Pellet (fekete halibut pelletőrlemény). Kisebb mennyiségekben akár két fajtát is érdemes külön-külön bekeverni, ezzel növelve a horgászat közben a variációs lehetőségeket. Tavasszal inkább kerüljük a világosabb színeket, ugyanis a tiszta vízben a sötét aljzaton kontrasztot alkotó virító etetőanyag foltok riaszthatják az óvatos még csak finoman táplálkozó halakat. Természetesen, amikor eljön az intenzív táplálék kutatás időszaka, már bátrabban használhatunk a világosabb fajtákból is. Nagyhalas horgászatnál a hideg víz ellenére sem kell idegenkedni a halas és markáns fűszeres ízvilágtól. A Rapid Method Sweetener-t (nagy tisztaságú édesítő) keverve az etetőanyaghoz hatványozottan javul a fogási esélyünk.

 


Method horgászatoknál a halak figyelem felkeltése vizuálisan és illatokkal történő ingerléssel tovább fokozható, ezáltal a kapás is előbb érkezik. Fújjuk be az etetőanyagunkat Rapid Method Spray-vel. A vízbe csapódott etetőanyagról leoldódó színes aromafelhőt a halak gyorsan felfedezik, és próbálnak minél többet felszippantani az ízletes apró szemcsékből.

 


Csaliból kisebb 6-8 mm-es Soft pelleteket vagy Wafterseket használjunk. Érdemes az ízeket variálni, ezért tartsunk magunknál többfélét. Gyakran előfordul, hogy nem csak az ízeket, hanem a színeket, is változtatni kell az eredményesség érdekében. Ezt az aljzatviszonyok és a napfény is nagymértékben befolyásolhatja, így lehet, hogy a különböző napszakokban más és más színű csali lesz a nyerő.

 

A hatékony horgászat elengedhetetlen eleme a hatékony végszerelék. Ne használjunk „húskampókat”, inkább törekedjünk minél kisebb méretű horgok használatára. Nagyhalak megfogásához is bőven elegendő 10-16-os méret, a lényeg, hogy legyen kellőképpen masszív és szilárd. Részesítsük előnyben a mikroszakállas, vagy szakáll nélküli változatokat, ezzel is fokozottan védve a gyanútlan halakat. Tévhit, hogy a szakáll nélküli horog könnyebben kifordul! Ami jól akadt az nem hagyja el olyan könnyen a hal száját megfelelő és kíméletes fárasztás esetén! Annak érdekében, hogy vékonyabb előkéket is kipróbálhassunk, alkalmazzunk bátran erőgumit.

 

 

 


 


Még egy ekkora pontyesz sem jelentett akadályt az Arcane pickerbot számára. A kisebb méretű horognak és a lágy botnak köszönhetően a megakasztott hal ugyan derekasan küzdött, de meglepő módon nagyon jól irányítható volt, közel sem tanúsított olyan ellenállást, mintha egy kemény bottal akartuk volna a part irányába kényszeríteni.

 

Carp Zoom Feeder Team

Carp Zoom tesztcsapat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!