h
0
Őszi csatornapeca
2019. Dec. 11.

Őszbe fordulva vizeink lassú lehűlésével a békés halak kapókedve mindinkább csillapodik, az idő előrehaladtával egyre inkább alábbhagy. A gyors, pörgős horgászatokat felváltják a kicsit döcögősebb „kivárósabb” időszakok. Lassacskán búcsút inthetünk az elfüstölős kapásoknak, de sebaj, ez a természet velejárója! Ettől függetlenül a horgászat örömeiről vétek lenne lemondani, elegendő csak apróságokon változtatni ahhoz, hogy hasonlóan eredményesek legyünk, és ugyanolyan élményekkel gazdagodjunk akárcsak egy nyári „haldömpinges” horgászat alkalmával…

Carp Zoom tesztcsapat

Amikor a reggelek már „vacogósabbak” hirtelen kontrázik a természet is. Környezetünk élővilága alapjáratra kapcsol, vizeink letisztulnak, a halak biológiája is a hőmérséklethez igazodik, anyagcseréjük fokozatosan lassul. Már nem igényelnek akkora mennyiségű „táplálékhalmot”, mint egy-egy forró nyári délutánon. Kezdenek finnyássá, válogatóssá válni. A lehűléssel barátkozva igyekeznek tartalékokat felhalmozni, ami ha jól sikerül akár életmentő is lehet számukra egy elhúzódó tél idején. Az őszi intenzív szénhidrátdús zabálást az egyre erősödő lehűlés következtében fehérjedús mérsékelt táplálkozás váltja majd fel, de ne szaladjunk annyira előre, hiszen még csak október havában járunk.

 


A Bodorkák a már lehűlt vizekben is aktívan keresik a táplálékot.

 


Mit sem ér a horgászat jóbarátok nélkül. Attilával és Józsival a Dömsödi-övcsatornára látogattunk el.

 

Természetes vizeink közül ebben az évszakban kiváló horgászati lehetőséget nyújtanak többek között a kisebb öntözőcsatornák is, melyek a legszívósabb hidegekben is eredményesen vallathatók. Ezeken az enyhe folyású vizeken nem ritkán olyan halakkal találkozhatunk, melyek megdobogtatják szívünket. Persze nem feltétlenül kapitális példányokra kell itt gondolni, hanem a különleges, változatos sokszínű halfauna az, ami miatt érdemes felkeresni ezeket az élettereket. Persze a nagyobb testű halak is ott rejtőzködnek a vízfelszín alatt, de több türelemre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy lépre csaljuk őket. Távol a város zajától egy ilyen vadregényes csatornán eltöltött horgászidő igazi feltöltődést kínál, kiváltképp, ha a horgászatunkat is eredményesen zárjuk. Ebben az esetben garantáltan nem ez lesz az utolsó kilátogatásunk az ilyen típusú vizekre, ehhez azonban fontos pár dolgot megfontolnunk…

 

Milyen etetőanyagot használjunk?

Inkább ízesebbet, mint színesebbet! A nyár „lecsengésével” már kerüljük a rikítóan világos kajákat, inkább törekedjünk sötétebb tónusokból választani. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, és ragaszkodunk egy-egy jól bevált már bizonyított keverékünkhöz, erre az esetre is van alternatíva, mégpedig használjunk fekete színezőt. Ezzel a legvilágosabb etetőanyagból is könnyűszerrel feketét varázsolhatunk. Fontos, hogy ebben az időszakban az etetőanyagunk szemcsemérete ne legyen túl durva, inkább a finomabb „method jelleg” domináljon azért, hogy az óvatosan keresgélő halaknak a csalink legyen az elsődleges választása. Erre az egyik legmegfelelőbb a Method feeder etetőanyag család, így ősszel pedig a csokikaramell-tigrismogyoró íz. A halas változatokat inkább kerüljük, mert azzal a törpeharcsák népes hadát különösen lázba hozhatjuk.

 


Egy „ütős” keverék a Carp Zoom kínálatából.

 

Egyszerű recept pár órás csatornapecára:

1kg Super Sweet vaníliás etetőanyag

1 kg Method Feeder csokikaramell-tigrismogyoró ízben

½ kupak Rapid Method édesítő

½ kupak Rapid Method fekete színező

¼ doboz Amino dip vaníliás ízben

1 marék Rapid Method Nano Pellet csoki-narancs ízben.

 

Az adalékanyagok szerepe ebben az időszakban jelentősen felértékelődik…

Etetőanyagunkat praktikus adalékokkal tovább „tuningolhatjuk” a még jobb eredmény elérése céljából. Fő kritérium a mértékletesség! A Rapid Method Sweetenerrel az édes íz „érzését” adhatjuk meg etetőanyagunknak. Ez egy nagyon koncentrált édesítő por, amelyből elegendő csupán fél kupakkal öntenünk a 2 kg még száraz etetőanyaghoz. Versenyhorgászatok alkalmával előszeretettel használjuk, mert a halakat nem telíti el. A Rapid Method Colour Full egy olyan színező, mellyel a világos etetőanyagokat tudjuk megfesteni, ha kell akár teljesen feketére is. Ebből is tegyünk fél kupakkal a még száraz etetőanyaghoz, majd keverjük alaposan el. Amennyiben nem szeretnénk teljesen besötétíteni, abban az esetben óvatosan bánjunk vele, mert gyűszűnyi mennyiség is elegendő ahhoz, hogy túllőjünk célunkon. A fekete festék nedvesítéskor fejti ki hatását, ekkor fogja etetőanyagunkat beszínezni. Az Amino dipek olyan sűrű tömény aromák, amelyekkel nemcsak a csalinkat ízesíthetjük, hanem a felkínált etetőanyagunkból is egy kellemesen illatozó keveréket készíthetünk. A szezonban felbontott maradék dipeket érdemes késő ősszel, vagy tél elején felhasználni, egyrészt akkor nem kell már tovább tárolgatnunk, másrészt tavasszal, frissekkel vághatunk neki a következő szezonnak. ¼ flakonnal adagoljunk hozzá ahhoz a vízhez, amellyel etetőanyagunkat nedvesítjük. Amennyiben ezeket az adalékokat használjuk, végeredményként egy sötét színű édes jellegű, koncentrált illattal felvértezett etetőanyagot kapunk, amely az áramló víz fenekén fejti ki hatását.

 

A Rapid Method fekete színező és az édesítő por egyaránt előnyös választása a hidegvizes horgászatoknak.

 

A bekevert etetőanyaghoz egy marék nano pelletet is érdemes tenni. Ezek szolgáltatják majd a figyelemfelkeltő szemcséket. A „kevesebb néha több”! Ilyenkor már csak kis mennyiségekben gondolkodjunk

 


Ha minden összeállt indulhat a horgászat! A Rapid Method Spray-k a további ízfokozáshoz remekül használhatók.

 

Egy jó etetőanyag és minimális élő felhasználása mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő végszerelék is, ami jelen esetben a hosszúelőkés módszert jelenti. Csatornapecák alkalmával nem ritka vendégek a kárászok. A hideg ellenére is igazi marcónaként viselkednek.

 

Élőanyag igen vagy nem?

A hidegebb vízben az élőanyagból nagyon kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy a halakat aktivizáljuk. Akár nyárról megmaradt fagyasztott csontiból, és pinkiből is érdemes kisebb adagokkal magunkkal vinni és az etetőanyagunkhoz keverni, amivel az apróbb halak érdeklődését gyorsan felkelthetjük, így a nyüzsgésre előbb utóbb a kíváncsibb termetesebb keszegek és kárászok is megérkeznek majd. Csalizásnál inkább az élőanyagot részesítsük előnyben. A fehérnép az izgő-mozgó lárvákat előszeretettel fogyasztja.

 

A tekergőző gilisztát a csatorna halai szinte kivétel nélkül imádják. Manapság már ritkák az ennyire jól megtermett törpeharcsák. Felnőtt kort elérve mélyzöld színezetük gyönyörű.

 

Fontos, hogy egy alig horgászott csatornán a halak is sokkal félénkebben viselkednek, így a nagyobb zajokra, mint az autó ajtajának csapódása, indokolatlanul nagy csobogás, vagy harsány „partelfoglalás” sokkal érzékenyebben reagálnak, így lehetőleg kerüljük ezeket, különben a környéken tartózkodó halak könnyen megriadnak, és sietve faképnél hagynak majd bennünket.

 


Egy gyönyörű dévér a csatornából. Becsüljük meg őket, hogy idővel minél többet foghassunk belőlük!

 

Carp Zoom Feeder Team

Carp Zoom tesztcsapat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!