h
0
Rabló és békéshal egy etetésen
2020. Jún. 08.

Háttérben egy Római kori híd. Vajon akkor is ilyen halfauna élt itt?

  

Csatorna party spiccbottal

Tavasszal egy nádmelletti spiccbotos horgászat alkalmával többféle halat is foghatunk, keszegek, balinok, bodorkák és megannyi faj aktív a felmelegedő vízben. Tanuló horgászoknak kiváló tanterem!

Carp Zoom tesztcsapat

A legtöbb horgász nem is gondolná, hogy a balin - amikor még kicsi - a keszegekkel (mi több a küszökkel) elvegyülve él. Azt a táplálékot eszi mit azok, úgy viselkedik, mint ők. Aztán amikor felnő, már a gyerekkori társaiban csak a táplálékot látja. No, de ne rohanjunk ennyire előre. Olyan helyen horgásztam, ahol a halgyerekek békében élnek, egymás mellett, a „halóvodában”. Nincs is annál jobb, mint amikor minden kapásra más-más fajú halat fog a horgász. Ilyenkor könnyű megfigyelni, hogyan viselkednek az egyes fajok. A kis-balin kapása összetéveszthetetlen mással, hirtelen elrántja a csalit. A küsz inkább csipegeti, a bodorka lassan merít. Míg a kárász megemelve veszi fel a csalit. A halóvoda minden lakójának megvan a saját jellegzetessége.


Balin

 


Jász

 


Küsz

 


Vörösszárnyú

 

A helyszín

A patak, ahova barátom invitálására látogattunk el, télen sem fagy be. Medrét kisebb gödrök és pangó vizek tarkítják. Partját nádfoltok díszítik, télen sárgán – nyáron zölden. Ahol találkozik a nád és a mélyebb szakasz, ott kell keresnünk a halóvodát. Itt telelnek az apróságok, tavaszt várva. A parton egy y elágazás mellett pakoltunk le, a helytől nem messze egy római kori híd maradványai voltak.

 

Kézbevaló

A felszerelésről érdemes beszélnünk pár szót! A hal gyerekekkel különösen óvatosan kell bánnunk. Válasszuk a leglágyabb botot, állítsunk össze rá leheletfinom szereléket. A főzsinór ne legyen vastagabb 0,10 mm-nél, az előke lehet akár 0,07 mm-es, és maximum 10 cm hosszú. Az úszót is a legapróbb méretből válasszuk, elég a 0,4 grammos is akár. Az ólmozást No6, No8 és No9-es ólmokból állítsuk össze. Horognak mindenképp nagyon apró, lehetőleg szakáll nélkülit (vagy lenyomott szakállút) válasszunk, megfelelő méret a 22-es vagy a 24-es méret. Így, a lehető legkevesebb sérülést ejtjük a halakon.


Szerelék

 


Szerelék

 

 

Infó:

A pinki a csontkukac egy kisebb fajtája. Ugyan úgy kell tárolni, azaz hűtőben, jól záródó dobozban. A nevével ellentétben ezeknek a nyüveknek is alapvetően fehér a színük. Azonban, ha sokáig eltartjuk, akkor kicsit rózsaszínre változik, azaz pink lesz! A horgászboltokban manapság több színben kaphatók. Érdemes mindig magunknál tartani egy pás szemet ebből a csaliból.


Szerelék

 


Szerelék

 

 

Csalogatás

A telelés vége felé, az éhes halak meghálálják, ha keverünk nekik némi elemózsiát. Alapvető irányvonal az apró szemcseméret és a sötét szín. Keverhetjük egy kicsit vizesebbre az átlagosnál, annál hamarabb, és könnyebben tudják majd az apróságok széttúrni a fenéken. Ne hagyjuk ki az élőanyagot sem, méreténél fogva a pinki a legmegfelelőbb. Azonban a mennyiséggel bánjunk csínján, hamar túletethetjük az apróságokat. Fél kiló etetőanyag és 30-40 szem pinki egy két órás horgászatra pontosan elegendő.


Etetés

 

Három apró gombócot dobok a vízbe, nem is pontosan. Ilyenkor nem kell a precizitás. Más a helyzet a mélységméréssel, azt pontosan kell csinálni. Akkor jó az eresztékünk, ha a csali vége ér a fenékre. Így viselkedik természetesen, sodródik a pinki. Első úsztatásra szép merítős kapásra vágok be. Nincs meg, aztán megint, de ez sincs meg. Sok nekik a két szem „piroska”, megszabadítom a horgom az egyiktől. S lám csodát egyből a kezemben ficánkol az első balinkölyök. Megcsodálom, 2 év és veszedelmes ragadozó lesz belőle. Visszaengedem. Kapás kapást követ, jönnek szépen sorban, mint a gyerekek az utcán. Szinte minden kapás, bevágás után más faj landol a kezemben, merítőszák ilyenkor nem kell, többet ártanánk vele a halnak. Az apró szakáll nélküli horgot sok hal már a kiemeléskor kiköpi, és boldogan úszik tovább. Ez sem baj, nem a rabul ejtés a cél, inkább az ismerkedés a különböző fajokkal.


Etető

 

Tipp: a pinki horogra tűzésének sok lehetősége van. Általában a hegyesebb végénél tűzzük keresztbe. Tűzhetjük párban is. Ha nagyon óvatosan kapnak a halak, érdemes a teljes horgot elrejteni a csaliban, vagyis a horogszárra felfűzzük a pinkit.

 

A pótlás

Tíz, tizenkét halanként rádobok egy fél jércetojásnyi gombócot. Ez pont elég, ennek a hangjától nem ugranak szét. A hosszabb úsztatások eredménye általában egy szebb keszeg. Megpróbálok felrakni egy fehér csontit, de csak csipkedik, nincs értelme erőltetni. Nyerő csali végig az egyetlen egy szem izgő-mozgó pinki maradt.

Horgászat közben barátommal felelevenítettük a nyári emlékeket, amikor ugyancsak ilyen változatos fogások voltak, csak szép nagy példányokból. Beszélgettünk a rég nem látott halainkról. A „doktor” compóról, ami sok vízben megtalálható volt. Az aranykárászról, amit már szinte mindenhol felvált az ezüstkárász. A kiserdő melletti folyószakaszról ahonnan kapitális sügereket és törpeharcsákat fogtunk küszdarabbal. De szép volt. Talán majd egyszer, lesz még benne részem…


Ezüstkárász

 

Tipp: Ha több etetőanyagot kevertünk a kelleténél, akkor azt bátran csomagoljuk be legalább két zacskóba, majd tegyük be a fagyasztóba. Tökéletesen jó lesz a következő apróhalas horgászatnál. A megmaradt csalit semmiképp ne dobjuk a vízbe a horgászat végén, azzal csak feleslegesen szennyeznénk az élővilágot. Ez természetesen érvényes minden horgászatra!

Carp Zoom tesztcsapat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!