h
0
Rakósbottal a vízparton
2020. Már. 21.

Alap szerelékek rakósbotos horgászathoz

 

Ma már a hobby horgászoknak is gyártanak elérhető árú, rakós rendszerű horgászbotokat. Ezekhez a botokhoz ajánlunk most két alap végszereléket.

Kocsis László

A hobby horgászatra nagy hatással van a versenyhorgászat. Ezt tökéletesen mutatja az a tény, hogy a versenyhorgászok által használt csúcs minőségű felszereléseket, szuperfinomra hangolt szerelék összeállításokat a hétköznapi horgászok is egyre többen használják. Ennek oka pedig nem más, mint az hogy nagyon eredményesek, azaz rövidebb idő alatt több halat lehet velük megfogni. A rakósbot még az eredményessége ellenére is nagyon sokáig elérhetetlen volt a magas gyártási és anyag költségek miatt. Ezeket az árakat mára a gyártók szerencsére jól le tudták szorítani, így szélesebb körben kezdett terjedni ez a technika is.

 

A rakósbot működéséről rengeteg írás született már, de ha pár szóban össze kellene foglalni, akkor ez egy nagyon hosszú, tagonként bontható, orsó nélküli horgászbot. A mai botok az úgynevezett put-over eljárással, azaz a tagok kívülről illeszkednek egymásra. A rakósbotok első pár tagját (1-3 tag) hívják topszetnek. Egy-egy bothoz több topszetünk is lehet, ezekre a tagokra különböző szerelékeket tehetünk, és bármikor cserélhetjük. A bot kialakítása a nagy hossz miatt merev (gerinces), ezért, hogy alkalmas legyen a fárasztásra a topszetek belsejébe különböző vastagságú és típusú gumikat szerelnek. Ezek a gumik segítenek a hal kifárasztásában.

 

Felmerülhet a kérdés, miért jó a rakósbotos horgászat. Ez a fajta horgászat a lehető legpontosabb, vagyis a csalinkat az etetés tetejére pontosan rá tudjuk rakni. Vagy, ha a helyzet azt kívánja, az etetés szélét végig pásztázva tudjuk keresni a halakat. A pontosság itt nem csak a csalifelkínálásnál, hanem már az etetésnél is megjelenhet, ha az úgynevezett kupakkal etetünk. A rakósbot egy speciálisan erősített tagjára szerelnek egy csésze alakú kupakot. Az ebbe tett etetőanyagot vagy csalit, magot közvetlenül az etetésre tudjuk önteni. Ennél pontosabb horgászatot nehéz elképzelni. A másik nagy előnye, hogy a csalinkat a lehető legtermészetesebben tudjuk mozgatni, ezzel a leggyanakvóbb halat is kapásra bírhatjuk. Harmadrészt pedig ott van az úgynevezett függőleges bevágás, ami a legtöbb esetben a legjobb akadást produkálja, még kicsi horgok esetében is.

 

A rakósbotos horgászathoz a végszerelékeket is az úgynevezett létrán tároljuk. A vízparton az adott viszonyokhoz megfelelő legjobb összeállítást tudjuk elővenni. Ezek a végszerelékek sok mindenben különbözhetnek egymástól. A zsinór vastagsága, az úszók mérete, az ólmozás finomsága, és még sorolhatnánk.

 

Tipp: rakósbot vásárlásnál mindenképpen kérjük ki egy hozzáértő eladó véleményét. Ezeket a botokat nem egy-egy szezonra vesszük, érdemes alaposan körül járni az egyéb felszerelés igényt is (láda, görgő, bottartók).

 

A legtermészetesebben mozgatott csali

Ahogy a bevezetőben elhangzott, a rakósbottal kivitelezhető legjobban a természetes csali mozgás utánozása. A szúnyoglárva az iszapból kimászva, onnan gyakran felpattog. Ezt a mozdulatsort egy jól összeállított végszerelékkel, egy megfelelően szétosztott ólmozással tudjuk a legjobban leutánozni. A szereléket érdemes vékony üveg antennával készült, 1-1,5 grammos úszóval szerelni. Főzsinórnak megfelelő lesz ha a 0,12-0,14-es méretből választunk. Ennek a szereléknek az érzékenység mellett a lelke a sokfelé osztott és széthúzott ólmozás. Ha az ábra szerint (1. ábra) készítjük el a szereléket, akkor az apró emelgetések hatására a csalink nagyon lassan, természetes módon fog a mederfenékre süllyedni. A méretben csökkenő ólmokat egymástól mindig növekvő távolságra tegyük a zsinórra. Pl.: no2 -> 2 cm -> no4 -> 4cm -> no5 -> 8 cm -> no6 -> 16cm -> no8 -> 32 cm -> no9 -> előke. Az előke és horogválasztásnak természetesen passzolnia kell a szerelékünk finomságához. Tavaszi, hideg vízi horgászatok alkalmával akár a 0,08-0,09 mm-es vastagságig, horogméretben akár a 20-as méretig lemehetünk. Ehhez az összeállításhoz a rakósbotunkba is érdemes vékony tömör, vagy még jobb, ha vékony csőgumit fűzünk. A gumi megválasztásában a csomagoláson feltüntetett zsinór ajánlást kell követni.

 

Tipp: Ha a főzsinórra feltett, előre kitalált méretű és darabszámú ólomsúly nem elegendő az úszó pontos beállításához, akkor a plusz apró sörét ólmokat (vagy még jobb, ha stíl ólom) a legfelső, legnagyobb ólom fölé tegyük. Így mindig tudjuk, mi az az ólom, ami pluszban van a szereléken, és ha kell, le tudjuk venni. A puha stíl (hasított pálcika vagy rúd) ólom könnyen, akár körömmel kinyitható, levehető a zsinórról.

 

Apróhalak ellen

Amikor már beállt, kisebb hőingadozású vizben horgászunk, az apróbb halak jelenléte zavarhatja a keszeg horgászatunk. A nagy dévérkeszegek különösen szeretik a ficánkoló, élénk csali kerül eléjük. Ezt a számításunk a vízfelszín közelében tartózkodó szélhajtó küszök (hétköznapi néven snecik) és a vízközt portyázó apró keszegek húzhatják keresztbe. Hogy ezeket a halfelhőket a csalink sértetlenül átvészelje, cselhez kell folyamodnunk. A következő végszerelék összeállítás (2. ábra) az előző szöges ellentéte. Itt szinte az összes ólom össze van húzva egy pontra, az előke is rövidre van cserélve, hogy a fentről beejtett szerelék a lehető legrövidebb ideig tartózkodjon a felső és középső vízrétegben. Ebben az esetben érdemes akár nagyobb teherbírású, akár 3-4 gramm terhelhetőségű úszót választani, mert így nagy súly kerül a főzsinórra. Az előke hosszát akár egészen 10 cm-ig rövidíthetjük. Ehhez az összeállításhoz választhatunk erősebb gumizást is, tömörgumiból akár az 1 mm-est, csőgumiból 1,2-1,4 mm-est.

 

Infó: a rakósbotokhoz gyártott gumikból jelenleg két alap kivitel kapható. Amikor a technika született csak tömörgumit lehetett kapni. Manapság már kaphatóak az úgynevezett csőgumik, amelyek két különböző gumiból készülnek. Ezek lehetnek (olajjal) töltött vagy töltetlen kivitelűek. Legmagasabb értéket az olajjal töltött gumik képviselik, mert a fárasztás során nincs felkeményedési pont, az eredeti méretük többszörösére képesek kinyúlni. Kezdőknek az alacsonyabb árú, tömör, majd a haladóknak a csőgumik használata javasolt.

 

A bemutatott szerelékek a két végletet képviselik, sokszor a középső út a jó választás. Azonban, hogy tudjuk mi a középső, ismerni kell a végleteket. Érdemes egy-egy szereléket az ábrák szerint elkészíteni, és alkalmasint kipróbálni. Jó horgászatot, találkozzunk a vízparton.

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint bizottság vezetői poszt a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnél. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 2019 Magyar Feeder klubcsapat bajnokság 1. hely, 2019 Magyar Feeder egyéni bajnokság 3. hely, 6-szoros magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag, 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!